Saako ihonvärin kertoa rikosuutisessa? Kouvolan pääkirjastoon saapuva Julkisen sanan neuvoston näyttely haastaa pohtimaan journalismin etiikkaa

Esillä on huomiota herättäneitä mediatapauksia, jotka ovat olleet JSN:n käsittelyssä.

Ilkka Vänttinen

Kävijät voivat leikkiä näyttelyssä Julkisen sanan neuvostoa. Kuva on Rauman kaupunginkirjastosta.
Kävijät voivat leikkiä näyttelyssä Julkisen sanan neuvostoa. Kuva on Rauman kaupunginkirjastosta.

Julkisen sanan neuvoston (JSN) Skandaalista skandaaliin -näyttely nähdään keskiviikosta alkaen Kouvolan pääkirjastossa.

JSN:n puheenjohtaja Elina Grundström, millainen kokonaisuus on esillä?

— Skandaalista skandaaliin on Julkisen sanan neuvoston 50-vuotisjuhlanäyttely. Se kertoo JSN:stä ja journalismin etiikkaan liittyvistä kysymyksistä erityisesti nuoria kiinnostavassa muodossa. Valitsimme näyttelyyn suurta huomiota herättäneitä mediatapauksia, jotka ovat olleet Julkisen sanan neuvoston käsittelyssä.

Millaisia esimerkkejä on mukana?

— Näyttely kertoo muun muassa Matti Vanhasen lautakasakohun, Juha Sipilän ja Ylen välisen yhteydenpidon sekä 1970-luvun Hymy-lehden skandaalijournalismin käsittelystä JSN:ssä.

Tällä hetkellä elämme klikkiotsikoiden aikakautta.

— Olemme valinneet erityisesti ilmiöitä, joita neuvosto on käsitellyt eri aikoina eri muodoissa, kuten yliampuvia otsikoita. Ensimmäinen on 50 vuoden takaa. Myöhemmin tätä yliampuvuutta on käsitelty lööppien kohdalla. Tällä hetkellä elämme klikkiotsikoiden aikakautta.

— Länsiväylä-lehti julkaisi verkkosivuillaan jutun otsikolla ”Paavo Väyrynen haki Viron kansalaisuutta ja haluaa muuttaa nimeä”. Kyse oli siitä, että hän oli hakenut Viron e-kansalaisuutta (digitaalinen identiteetti, joka helpottaa asioiden hoitamista maassa) ja toivoi, että Viron nimi muutetaan Eestiksi. Julkisen sanan neuvosto antoi kuitenkin tässä sananvapauden nimissä vapauttavan päätöksen.

Kävijät voivat myös itse osallistua näyttelyyn. Kerro siitä.

— Esitämme kysymyksiä, joita esimerkiksi koululuokat voivat pohtia yhdessä, kuten saako henkilön ihonvärin kertoa uutisessa ja onko kyse sensuroimisesta, jos verkkolehtien keskusteluosioista poistetaan jotain. Näyttelyssä on mahdollista leikkiä Julkisen sanan neuvostoa ja miettiä, millaisen ratkaisun olisi itse tehnyt.

— Kävijät voivat myös testata, tunnistavatko he piilomainoksen.

Mikä on journalistien itsesääntelyelimen Julkisen sanan neuvoston tärkein tehtävä?

— Neuvostolla on kaksi tärkeää tehtävää. Toinen on journalististen ohjeiden tulkitseminen eli vapauttavat ja langettavat ratkaisut, joita annamme kanteluista. Kantelun taas voi tehdä kuka tahansa. Toinen tärkeä tehtävä on sananvapauden ja julkaisemisen vapauden puolustaminen.

— Suomessa on poikkeuksellisen laaja lehdistönvapaus, koska meillä on poikkeuksellisen vastuullisesti toimiva media.

Mitä tarkoittaa vastuullinen journalismi?

— Sitä, että tiedot tarkistetaan mahdollisimman hyvin ja journalismi on lähdekriittisesti toimitettua sekä riippumatonta, eli sen takana ei ole mitään intressitahoa. Lisäksi vastuullisessa journalismissa kunnioitetaan ihmisoikeuksia ja jutun kohteen oikeuksia. Jos virheitä sattuu, ne oikaistaan läpinäkyvästi.

Mitä toimittajia ohjaavat Journalistin ohjeet sitten merkitsevät lukijoille?

— Ne ovat käytännössä lukijan oikeuksia. Ne takaavat, että juuri sinä saat lukea vastuullisesti tuotettua journalismia ja muodostaa mielipiteesi luotettavan tiedon perusteella.

Onko Julkisen sanan neuvoston rooli muuttunut 50 vuoden aikana?

— Alkuvaiheessa kanteluita tuli vähän, eikä neuvosto ollut kovin tunnettu. Tunnettuus ja kanteluiden määrä ovat kuitenkin kasvaneet huimasti. Tämä kertoo siitä, että suuri yleisökin osaa turvautua meihin sen sijaan, että veisivät tapauksensa esimerkiksi oikeuteen.

Miten mediat suhtautuvat yleensä siihen, jos ne saavat JSN:ltä langettavan päätöksen?

— Joidenkin mielestä langettavilla päätöksillämme ei ole mitään väliä, koska niistä ei tule muita seuraamuksia kuin että uutinen on julkaistava kyseisessä tiedotusvälineessä. Päätoimittajat ja toimittajat ottavat asian kuitenkin useimmiten tosi raskaasti. Journalistin ohjeita ei yleensä rikota tahallaan. Se tapahtuu esimerkiksi kovassa kiireessä ja paineessa.

Skandaalista skandaaliin
Julkisen sanan neuvoston (JSN) 50-vuotisjuhlanäyttely kiertää Suomen kirjastoja ja museoita.

Kouvolan pääkirjastossa se nähdään 31.1.—17.2..

Näyttelyn on tuottanut Päivälehden museo.

Näyttelyyn liittyy juhlavuoden verkkosivusto www.vastuullistajournalismia.fi, jossa kerrotaan lukijan oikeuksista.Luetuimmat