Kilpakosijat on Anjalankosken teatterin suurimpia tuotantoja

Maiju Lassilan teokseen perustuva kansankomedia saa ensi-iltansa perjantaina. Sari Kaasinen on tehnyt näytelmän musiikin.

Pekka Niemi

Jarmo Pilli (vasemmalla), Timo Hopponen ja Antero Raanoja esittävät kilpakosijoita. Kohteena on Kaisa eli Minna Sipinen (takana vasemmalla).
Jarmo Pilli (vasemmalla), Timo Hopponen ja Antero Raanoja esittävät kilpakosijoita. Kohteena on Kaisa eli Minna Sipinen (takana vasemmalla).

Iso projekti harrastajateatterille.
Näin kuvailee ohjaaja Markku Kekki Anjalankosken teatterin Kilpakosijat-näytelmää, joka saa ensi-iltansa perjantaina.
— Rooleja on 23 ja näyttämö pieni, hän sanoo.
Näyttämön koko ratkaistiin niin, että lavastuksesta tehtiin niukka. Vastapainoksi tunnelmaa luodaan puvustuksella ja valoilla. Ohjaajan mukaan suuri näyttelijäjoukkokin löytyi lopulta yllättävän helposti.
— Raanojan Anterolla on niin hyviä kontakteja.
Anjalankosken teatterin tuotantovastaava Raanoja kertoo, että teatterilla on 15—20 aktiivista harrastajaa.
— Näytelmässä on mukana kolme ensikertalaista. Loput ovat olleet enemmän tai vähemmän mukana teatterin toiminnassa aiemminkin. Kasassa on hyvä porukka.
Hän pitää tuotantoa yhtenä teatterin isoimmista ja kenties vaikeimpana, koska se sisältää myös musiikkia, laulua ja tanssia.

”Hauska ja herkullinen teksti”

Minulle on tärkeintä, että musiikki menee jalan alle. Sari Kaasinen

Kilpakosijat perustuu Maiju Lassilan samannimiseen teokseen, joka ilmestyi vuonna 1913. Lapseton leski, Saastamoisen Kaisa (Minna Sipinen) omistaa ”melkoisen myötäjäistalon” Sikasten tilan naapurissa.
Sikasen isäntä Heikki (Timo Hopponen) ja tämän aikamiespoika Pekka (Jarmo Pilli) alkavat suunnitella naimakauppoja toisiltaan salaa. Kolmanneksi kilpakosijaksi ilmestyy Leskisen Antti (Antero Raanoja).
— Kyseessä on kansankomedia. Teksti on hauska ja herkullinen, Kekki sanoo.
Kilpakosijat kantaesitettiin Kuopion kaupunginteatterissa vuonna 2010. Dramatisoinnin on tehnyt Tommi Auvinen. Hän on pitänyt tarinan pitkälti vanhassa ajassa.
— Kieli on vanhahtavaa ja murre mehevää. Näytelmän tekeminen on ollut sen takia haasteellista mutta kivaa, Raanoja kertoo.

Sanoitukset pohjautuvat kansanrunoihin

Musiikin komediaan on säveltänyt lauluyhtye Värttinästäkin tuttu kansanmuusikko Sari Kaasinen. Auvinen pyysi hänet aikoinaan mukaan projektiin.
— Näytelmässä on viitteitä kansanmusiikista. Lisäksi mukana on runolaulu- ja rekilaulumittaan sävellettyä musiikkia sekä toisenlaistakin sävelkieltä: valssillisempaa, pehmeämpää ja yleissuomalaisempaa. Minulle on tärkeintä, että musiikki menee jalan alle ja jää soimaan kuulijan korvaan.
Kappaleiden sanoitukset perustuvat kansanrunoihin, jotka Auvinen keräsi. Kaasinen kirjoitti osan runoista uuteen muotoon, jotta sävelkieli ja teksti kohtaavat.
— Osa runoista oli käytettävissä ihan sellaisenaan.
Kaasinen on tehnyt musiikit myös muutamiin muihin näytelmiin. Kilpakosijat on näistä kuitenkin esitetyin. Kaasinen palkittiin näytelmän musiikista Vuoden teatterimusiikkiteko -palkinnolla vuonna 2011.
— Tekisin mielelläni uuden kantaesityksen, jos vain löytyisi sopiva teksti ja kumppanit.

Kolmen hengen orkesteri vastaa musiikista

Kilpakosijat-musiikkikomedian ensi-ilta on Anjalankosken teatterissa perjantaina 27.10. kello 19.
Esityksiä on 16, viimeinen 8.12.
Näytelmässä kuullaan livemusiikkia. Orkesterissa soittavat Arto Karnaattu (haitari ja piano), Risto Sorsa (basso) ja Aki Karnaattu (lyömäsoittimet).