Ihminen yrittää ymmärtää itseään

Marja-Liisa Vartio—Väinö Lahti: Hänen olivat linnut. Ohjaus: Maija Raikamo ja työryhmä. Näyttelijät: Maija Raikamo ja Päivi Helkala. Ensi-ilta Mikä?-teatterissa 24.11.

Aloitetaan itsestäänselvyydellä: monologi on äärimmäistä keskittymistä vaativa laji. Se on sitä sekä esittäjälle että yleisölle, varsinkin, jos teksti on niin vertauskuvallinen kuin Marja-Liisa Vartion pääteoksena pidetty Hänen ovat linnut.

Onkin annettava täydet pisteet monologin esittäjälle ja esityksen ohjaajalle Maija Raikamolle. Miten ylväänä hän seisoikaan pienen yleisön keskellä, kasvot huulipunaa lukuun ottamatta meikittöminä, ja kertoi monisyistä tarinaansa.

Suosittelen tutustumaan tarinaan etukäteen.

Raikamo tiesi, mitä teki, vaikkei hänen esittämänsä roolihahmo aina tiennytkään. Äänen ja tilan käyttö oli onnistunutta. Mikä?-teatterin kaltaiseen intiimiin huoneteatteriin tämä teos sopii hyvin.

Hänen olivat linnut kertoo leskiruustinna Adelesta, joka elää miesvainajansa keräämien täytettyjen lintujen keskellä ja pohtii kulissien takaista elämäänsä.

Näytelmän sanomaa on vaikea tiivistää yhteen lauseeseen. Teemoina ovat ainakin yksinäisyys ja parisuhde — sekä nimenomaan yksinäisyys parisuhteessa.

Jäin miettimään, kumpaa linnut symboloivat enemmän: naiseutta vai hulluutta. Ehkä pohjimmiltaan kyse on yrityksestä ymmärtää ihmistä ja ennen kaikkea itseään. Olo oli jälkeenpäin hämmentynyt.

Suosittelen tutustumaan tarinaan etukäteen. Siten esityksestä saa paljon enemmän irti kuin kylmiltään katsomoon istahtamalla.

| Katariina Hakaniemi

Hyvää: Vakuuttavasti toteutettu tulipalokohtaus.

Huono: Näyttelijän kasvot jäivät toisinaan pimentoon.

Erityistä: Päivi Helkala soittaa ja laulaa muun muassa Tuula Amberlan tutuksi tekemän Korpin sekä PMMP:n laulun Joutsenet.

Luetuimmat