Monni on ilkeä mutta mainio Iitin harrastajateatterin kesänäytelmässä — Tekijät vetivät Pekka Töpöhännän ensi-illan epävakaisessa säässä lähes tyhjälle katsomolle

Gösta Knutsson: Pekka Töpöhäntä. Dramatisointi Niko Taskinen. Ohjaus Mari Kahri. Musiikki Iikka Kahri. Lavastus Elina Winne ja Janne Penttinen. Iitin harrastajateatterin ensi-ilta museonmäellä 29.6.

Susanna Helminen

Monni  (Tanja Tuomi) yrittää saada muut kissat Pekkaa vastaan, muttei onnistu.
Monni (Tanja Tuomi) yrittää saada muut kissat Pekkaa vastaan, muttei onnistu.

Iitin harrastajateatteri on tarttunut tänä kesänä Pekka Töpöhäntä -klassikkoon ja onnistunut: näytelmä on viihdyttävä, hupaisa ja siinä sivussa opettavainenkin.

Ruotsalaisen Gösta Knutssonin luoma maalaiskissa Pekka päätyy tarinassa kaupunkilaisperheen lemmikiksi. Töpöhäntä-lisänimen kissa saa, koska häneltä puuttuu häntä.

Pekan sopeutumista uusiin ympyröihin ei helpota ilkeä kujakissa Monni, joka kiusaa tulokasta. Monnin hännystelijöinä häärivät valopääkaksikko Pilli ja Pulla.

Knutssonin Pekka Töpöhäntä -lastenkirjat sijoittuvat Uppsalaan, Iitin näytelmä Iittiin.

Monnin (Tanja Tuomi) hahmo kannattelee tarinaa.

Ilkimys ideoi monenmoisia rientoja, joissa päätarkoituksena on nolata Pekka. Suunnitelmat tosin menevät usein mönkään, kun muu kissajoukko asettuu Pekan puolelle.

Tuomi on Monnina mainio: hän ottaa näyttämön haltuunsa ja puhkuu kissakingiyttä eleillään, äänenkäytöllään ja olemuksellaan.

Tanja Tuomi puhkuu kissakingiyttä eleillään, äänenkäytöllään ja olemuksellaan.

Lumi Kaariaho tekee Pekan hahmosta niin kiltin kuin tarinaan sopii. Vaatimaton Töpöhäntä jää kuitenkin välillä vahvan Monnin varjoon.

Susanna Helminen

Monni (Tanja Tuomi) pitää Pekka Töpöhäntää (Lumi Kaariaho) pöyhkeänä kotikissana.
Monni (Tanja Tuomi) pitää Pekka Töpöhäntää (Lumi Kaariaho) pöyhkeänä kotikissana.

Ohjaaja Mari Kahri on saanut nuoret näyttelijät toimimaan varmasti näyttämöllä. Sivuhahmoista hurmaavat etenkin temppuilevat ja kujeilevat pikkukissat Rille (Venla Tossavainen), Rollo (Enna Peltola) ja Röllö (Alina Puntti).

Pilli (Antti Tuominen) ja Pulla (Lumi Reichenbach) puolestaan naurattivat ensi-iltayleisöä tomppelimaisuudellaan.

Näytelmän lavastus rakentuu pitkälti Monnin ”vajasta” ja kuormalavoista. Se sopii kuvaamaan kaupunkikissojen asuinolojen ankaruutta, mutta kokonaisuus jää ehkä turhankin minimalistiseksi.

Ensi-ilta oli tekijöiltä sujuva suoritus. Valitettavasti sen näkivät vain muutamat kymmenet katsojat. Moni jäi todennäköisesti epävakaisen sään takia kotiin.

Hyvää: Sekä aikuisissa että nuorissa näyttelijöissä oli monia onnistujia. Hauska teksti, sopii koko perheelle.

Huonoa: Äänentoistossa oli pieniä ongelmia ensimmäisellä puoliskolla.

Erityistä: Uppsalassa järjestetään Pekka Töpöhäntä -kierroksia kissan tassuttelusijoilla.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut