Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto Juha Hurmeen Niemi-romaanille

Kouvolalaisen Jukka Behmin nuortenkirja ahdisti Anna Puuta, mutta ei saanut palkintoa.

Jarno Kuusinen/AOP

Juha Hurme kertoi palkintopuheessaan saaneensa vaikutteita ruotsinkielisiltä kirjailijoilta ja kehotti "juntteja" opettelemaan ruotsia.
Juha Hurme kertoi palkintopuheessaan saaneensa vaikutteita ruotsinkielisiltä kirjailijoilta ja kehotti "juntteja" opettelemaan ruotsia.

Kirjallisuuden Finlandia-palkinnot on jaettu. Kaunokirjallisuuden Finlandian voitti Juha Hurmeen romaani Niemi. Kulttuurihistoriallinen teos käsittelee Suomen muotoutumista alkuräjähdyksestä vuoteen 1809, jolloin Suomi siirtyi Ruotsin hallinnasta Venäjän valtapiiriin.

— Loppuun kulutettu biosfäärimme ja atmosfäärimme yökkää ja ylikuumenee: sään ääri-ilmiöt, hirmumyrskyt, tulvat, aavikoituminen, merten muovittuminen, saastuminen ja sukupuuttoaallot tarkoittavat yhteenlaskettuina, ettei vain ilmasto muutu: kaikki muuttuu. Tämä apinoiden planeettamme on muuttumassa tuntemattomaksi taivaankappaleeksi, Hurme laukoi palkintopuheessaan.

Hän kehui kehui ruotsinkielisten kirjailijoiden opettaneen hänelle sen, mitä täytyy tietää Finlandia-palkinnon voittaakseen. Hän kehotti ”juntteja” opettelemaan ruotsia.

Voittajan päätti ministeri Elisabeth Rehn. Hurmeen kirja oli myös yleisöäänestyksen voittaja.

Tieto-Finlandian voitti Riitta Kylänpään elämäkertateos Pentti Linkola — Ihminen ja legenda. Voittajan päätti toimittaja-kirjailija Matti Rönkä.

Kylänpää kertoi haastatelleensa Pentti Linkolaa muodollisissa merkeissä: viidenkymmenen haastattelutuokion aikana he eivät ryhtyneet edes sinuttelemaan toisiaan.

— Linkolan mielenmaisema on liki kenen tahansa luontorakkaan suomalaisen mielenmaisema. Ehdottomasti Linkola on syyllistynyt myös ylilyönteihin. Mutta niin on julkisuuskin tyytynyt yhä useammin kirjoittamaan enää vain hänen provokatiivisista nostoistaan, Kylänpää luonnehti radikaalia ympäristöfilosofia palkintopuheessaan.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian sai Sanna Mander kerrostalon erilaisista asukkaista kertovasta kirjastaan Avain hukassa.

— Kuten parhaat laulut iskiessään, ne lähtevät elämään omaa elämäänsä kuulijassa, niin sama vaikutus on myös kirjoilla. Nämä kuusi ehdokaskirjaa kaikki jättivät jälkensä minuun, joten valinnassani en voinut tehdä muuta kuin kuunnella sitä kuuluisaa sisäistä ääntä, laulaja Anna Puu perusteli valintaa.

Ehdolla oli myös kouvolalaisen Jukka Behmin Pehmolelutyttö, joka kertoo netin kautta prostituutioon ajautuvasta teinitytöstä. Palkinnosta päättänyt laulaja Anna Puu kertoi vaikutelmiaan jokaisesta ehdokaskirjasta ja luonnehti Behmin romaania ahdistavaksi. Se sai hänet miettimään, miten hän pystyisi suojelemaan omaa tytärtään vastaavalta kohtalolta.