Riikka Luostarisen mukaan sinfoniaorkesteri on kuin jalkapallojoukkue – Jos joukkueesta poistetaan keskushyökkääjä tai maalivahti, ei se pysty enää pelaamaan

Kymi Sinfonietta avaa syyskautensa musikaaleista ja elokuvista tutuilla klassikkohiteillä. Orkesteria johtaa Antti Rissanen, joka toivoo Kouvolalta malttia. Hänen mukaansa leikkauksilla on valtavan pitkäkestoisia seurauksia.

Ella Karttunen

Antti Rissanen johtaa Kymi Sinfoniettaa syyskauden avajaiskonsertissa.
Antti Rissanen johtaa Kymi Sinfoniettaa syyskauden avajaiskonsertissa.

Muusikko Antti Rissanen palaa keskiviikkona entisen kotikaupunkinsa Kotkan estradille ristiriitaisissa tunnelmissa. Kymi Sinfoniettaa syyskauden avajaiskonsertissa johtava Rissanen kertoo olevansa tyrmistynyt uudesta säästöluonnoksesta, jonka pohjalta Kouvola saattaa leikata kymenlaaksolaisorkesterin avustusta merkittävästi.

– Tämäntyyppisellä toiminnalla on valtavan pitkäkestoisia seurauksia. Ne kaupungit, joilla ei ole omaa orkesteria, ovat kulttuurillisesti paljon köyhempiä. Pitää nähdä tulevaisuuteen ja uskoa huomiseen, Rissanen toteaa.

Kansainvälisesti tunnettu pasunisti, säveltäjä ja kapellimestari kertoo, että hän on maailmalla esiintyessään ollut aina ylpeä Kymenlaakson vahvasta musiikillisesta taustasta.

–  Kymi Sinfonietta on minulle äärimmäisen rakas orkesteri. Olen esiintynyt sen kanssa lukuisia kertoja vuosien varrella. Soitin ensimmäisen kerran Kotkan konserttitalossa silloisen kaupunginorkesterin solistina 15-vuotiaana.

Toimitusjohtaja viettänyt unettomia öitä

Kaksijakoisesti kauden avausta odottaa myös Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen. Hän sanoo iloitsevansa paluusta elävän musiikin pariin puolen vuoden tauon jälkeen. Taustalla varjostaa kuitenkin huoli orkesterin tulevaisuudesta.

Kouvolan kaupunginhallituksen asettama Perlacon-ohjausryhmä on ehdottanut loppuraporttiluonnoksen liitteissään Kymi Sinfoniettalle kolmea vaihtoehtoa. Joko orkesterin saamaa kaupungin avustusta pienennetään 20 prosenttia, 50 prosenttia tai avustus poistetaan kokonaan.

– Olen viettänyt unettomia öitä. Toistaiseksi olemme pimennossa. Emme tiedä, millä aikataululla päätöksiä tullaan tekemään, Luostarinen kertoo.

Ella Karttunen

Sopraano Mari Palo esiintyi edellisen kerran Kymi Sinfoniettan kanssa vuonna 2013. Laulaja esittää avajaiskonsertissa muun muassa Celine Dionin megahitin My Heart Will Go On.
Sopraano Mari Palo esiintyi edellisen kerran Kymi Sinfoniettan kanssa vuonna 2013. Laulaja esittää avajaiskonsertissa muun muassa Celine Dionin megahitin My Heart Will Go On.

Aloitti toimintansa vuonna 1999

Vuonna 1999 toimintansa aloittanut Kymi Sinfonietta on Suomen ainoa kahden kaupungin omistama orkesteri. Alkuperäinen soittajisto koostui vuoden 1998 lopussa yhdistettyjen Kotkan ja Kouvolan kaupunginorkestereiden muusikoista.

– Kymi Sinfonietta on alun perinkin säästöillä syntynyt, kun kaupungeilla ei ollut enää varaa omiin orkestereihin. Jo alkuaikoina budjetti oli niukka, joten olemme oppineet kustannustehokkaiksi, Luostarinen sanoo.

Tänä vuonna Kotka maksaa orkesterille avustusta 847 500 euroa ja vuokratukea 168 000 euroa. Kouvola puolestaan maksaa avustusta 642 000 euroa. Tällä hetkellä Kotkan osuus avustuksesta on 58 prosenttia ja Kouvolan 42 prosenttia.

Orkesteri on kuin jalkapallojoukkue

Luostarisen mukaan orkesterin toiminta loppuu nykyisellään, leikataanpa tukea 20, 50 tai 100 prosenttia.

– Kustannuksia voi enää pienentää vain muusikoita vähentämällä. Sen jälkeen ei puhuta enää sinfoniettasta.

Hän käyttää vertauksena jalkapallojoukkuetta: Jos joukkueesta poistetaan keskushyökkääjä tai maalivahti, ei se pysty pelaamaan.

– Meillä on sama tilanne: Jos otetaan pois toinen huilu ja käyrätorvi, nykyisen kaltaista orkesterimusiikkia ei pystyttäisi enää soittamaan.

Ella Karttunen

Laulaja Mikael Konttinen sanoo odottavansa esiintymistä Kymi Sinfoniettan kanssa. Koronakevään aikana hän on laulanut lähinnä yksityistilaisuuksissa, kuten häissä ja hautajaisissa.
Laulaja Mikael Konttinen sanoo odottavansa esiintymistä Kymi Sinfoniettan kanssa. Koronakevään aikana hän on laulanut lähinnä yksityistilaisuuksissa, kuten häissä ja hautajaisissa.

"Excel-taulukoiden takaa on helppo tehdä päätöksiä"

Kapellimestari Rissanen kertoo, että jo avajaiskonsertin ohjelmistoa jouduttiin sovittamaan vajaalle kokoonpanolle sopivaksi. Ohjelmisto on räätälöity niin, että lavalla olevan soittajiston määrä salli turvavälien pitämisen myös muusikoiden välillä.

–  Solistit, kapellimestari ja komppiryhmä mukaan lukien lavalla on 28 esiintyjää tavallisen 38:n sijaan, Luostarinen sanoo.

Swingiä, svengiä ja viihdettä -konserteissa esitetään kappaleita Broadway-musikaaleista ja elokuvista, big band -yhtyeiltä ja pop-tähdiltä. Solisteina toimivat sopraano Mari Palo ja laulaja Mikael Konttinen.

– Rakensin konserttiohjelman solistit edellä. Marille valitsin kappaleita, joissa hänen kultivoitu äänenkäyttönsä pääsee oikeuksiin. Mikaelin ohjelmisto taas liikkuu Frank Sinatran ja Michael Bublén välimaastossa.

Myös Konttinen ja Palo kummastelevat Kouvolan säästösuunnitelmia. Konttinen kehottaakin päättäjiä tulemaan paikan päälle konsertteihin.

– Excel-taulukoiden takaa on helppo tehdä päätöksiä.

Tilausteoksessa kuuluu meritaistelujen mystiikka

Abban, Celine Dionin ja Elton Johnin hittien lisäksi konsertissa kuullaan Rissasen korona-ajan työskentelyapurahan turvin säveltämä tilausteos Kukouri, jonka innoittajana on toiminut Merikeskus Vellamon Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttely.

– Kantaesityksenä soitettava sävellys sisältää 1700-luvun meritaistelujen ja merirosvojen mystiikkaa, Rissanen kuvailee.

Konserttiin saa tulla maskin kanssa

Koronatilanteen epävarmuudesta johtuen Kymi Sinfoniettan syksyn konserttiohjelmaa on toistaiseksi julkistettu vain syyskuun loppuun asti. Kahdessa seuraavassa konsertissa kuullaan barokkiajan musiikkia ja Mozartia.

–  Lokakuusta eteenpäin on jokaiselle konserttiviikolle suunnitteilla kolme erilaista ohjelmavaihtoehtoa senhetkisistä turvamääräyksistä riippuen, Luostarinen kertoo.

Ainakin alkusyksyn konserteissa orkesteri soittaa kaksi esitystä illassa kello 17 ja 20. Konsertit kestävät noin tunnin ja viisitoista minuuttia. Niiden välisellä tauolla tuolien käsinojat ja ovenkahvat desinfioidaan ja muut paikat siivotaan turvaohjeiden mukaisesti.

Myös lippuja myydään rajoitettu määrää. Vain noin joka neljäs paikka täytetään.

– 463 kuulijaa vetävään Kotkan konserttitaloon myydään 112 lippua. Kuusankoskitalon salissa asiakaspaikkojen määrää on vähennetty viidestäsadasta 128:aan.

Luostarinen kannustaa yleisöä käyttämään arkailematta kasvomaskia.

– Suosittelemme maskin käyttöä, mutta emme pakota siihen.

Swingiä, svengiä ja viihdettä! -konsertti Kotkan konserttitalossa keskiviikkona 26.8. kello 17 ja 20 sekä Kuusankoskitalossa torstaina 27.8. kello 17 ja 20.

Juttua muokattu 26.8. klo 7.45. Muutettu ingressiä ja poistettu yksi sitaatti.