Teattereiden yhteistyö on helpommin sanottu kuin tehty – Kouvolan teatterin johtajan Tiina Luhtaniemen mukaan yhteistuotanto harrastajien kanssa olisi mahdollinen

Säästöt: Kuusankosken, Anjalankosken ja Kouvolan teatterit eivät näe yhteistyökeinoja, joilla merkittäviä säästöjä voisi syntyä.

Katja Juurikko

Tiina Luhtaniemen mukaan kaupungin tulisi antaa arvo sille, että Kouvolassa on erilaisia teatteritoimijoita.
Tiina Luhtaniemen mukaan kaupungin tulisi antaa arvo sille, että Kouvolassa on erilaisia teatteritoimijoita.

Kuusankosken ja Anjalankosken teatterit tekevät jo nyt yhteistyötä lainaamalla toisilleen rekvisiittaa, puvustoa ja tekijöitä.

Tällainen toiminta ei kuitenkaan synnytä niin suuria säästöjä, että ne auttaisivat Kouvolan kaupunkia vaikeassa taloustilanteessa.

Teatterit eivät näe yhteistyökeinoja, joilla merkittäviä säästöjä voisi loihtia.

– Vaikka me kaikki teemme työtä Kouvolan teatteritaiteen hyväksi, toimintamme on niin erilaista, että yhteistyötä on vaikea lähteä kehittämään, sanoo Kuusankosken teatterin johtaja Karolina Eklund-Vuorela.

Meillä hän viittaa myös Kouvolan teatteriin.

"Ulkopuolella sitä ei välttämättä ymmärretä"

Kuusankosken, Anjalankosken ja Kouvolan teattereiden edustajat kokoontuivat torstaina kaupungin kutsumana. Tavoitteena oli keskustella uusista yhteistyömuodoista teattereiden välillä.

Tapaamisen taustalla on osin konsulttiyhtiö Perlacon oy:n raportti. Siinä Eero Laesterä esittää harkittavaksi mallia, jossa Kouvolalla olisi yksi ammattiteatteri ja "tiivistetty harrastajateatteri".

Kouvolan teatterin johtaja Tiina Luhtaniemi ihmettelee sitä, että Perlaconin raportti niputtaa yhteen koko kaupungin teatteritoiminnan.

– Ei ammattiteatteria ja harrastajakenttää voi arvioida samoin kriteerein.

Eklund-Vuorela täsmentää, että siinä missä Kouvolan teatteri on osakeyhtiö ja valtionosuusjärjestelmän piiriin kuuluva kymmenien ammattilaisten vakituinen työpaikka, Kuusankoskella palkattuja on neljä, ja Anjalankoski koostuu harrastajista. Lisäksi Kuusankosken ja Anjalankosken teatterit toimivat yhdistyspohjalta.

– Olemme kaikki teattereita, mutta kaikki teatterit eivät ole samanlaisia. Me ymmärrämme sen, mutta ulkopuolella sitä ei välttämättä ymmärretä.

Yhteistuotanto on mahdollinen

Anjalankosken teatterin tuotantovastaavan Antero Raanojan mukaan keskustelussa nousi esille, että Kouvolan teatterin ammattilaiset voisivat mahdollisesti järjestää koulutusta harrastajille.

– Ammatti-ihmisten pitäisi kuitenkin saada kouluttamisesta palkkaa, hän sanoo.

Luhtaniemi ei sulje pois ajatusta, että Kouvolan teatteri voisi joskus toteuttaa yhteistuotannon harrastajien kanssa.

– Se on mahdollista, aivan kuten yhteistuotannot ammattiteattereiden välillä.

Luhtaniemen mielestä kaupungin tulisi kuitenkin antaa arvo sille, että Kouvolassa on erilaisia teatteritoimijoita.

Ratkaisujen etsiminen jatkuu

Teatterikolmikko jakaa huolen tulevaisuudestaan. Leikkauksia voi olla edessä lisää.

Eklund-Vuorelan mukaan torstaina nousi esille myös kysymys, miten sidottuja teatterit ovat nykyisiin tiloihinsa. Hän toteaa, että seinät ovat huomattava kuluerä, mutta niistä säästäminen olisi "omanlaisensa hankaluus".

– Mihin me sitten menisimme?

Hänen mielestään esimerkiksi teattereiden mahduttaminen saman katon alle, mahdolliseen yhteiseen kulttuuritaloon, ei olisi järkevää.

– On perusteltua, että Kouvolan teatteri on keskustassa, kävelymatkan päässä rautatieasemasta. Sehän on matkailuvaltti. Mutta harrastajateattereiden yleisö on paikallisempaa, ja harrastajatoiminta pitää vireinä muutkin alueet kuin keskustan.

Raanoja sanoo, että hynttyiden lyöminen yhteen on käsittämätön ajatus.

– Kaupungin reuna-alueet kärsisivät. Anjalankosken teatterin toiminta loppuisi todennäköisesti siihen.

Teatterilaiset ja kaupungin edustajat kokoontuvat uudelleen vielä kevään aikana.

– Jatkamme keskustelua ja yritämme löytyy ratkaisuja, Eklund-Vuorela sanoo.

Luetuimmat