Sippolaan ja Tirvalle vetää eksoottinen luonnonrauha — Taiteilijaresidenssien määrä on kasvanut voimakkaasti Suomessa ja maailmalla

Performanssitaiteilija Meri Hietala on asunut ja työskennellyt residensseissä Australiassa saakka.

Katja Juurikko

Keski-Suomesta lähtöisin oleva Meri Hietala on asunut ja työskennellyt Sippolan Antareksessa kolme kuukautta. Häntä viehättää paitsi rauhallinen ympäristö myös oivallus muuttaa vanha meijeri taidekeskukseksi.
Keski-Suomesta lähtöisin oleva Meri Hietala on asunut ja työskennellyt Sippolan Antareksessa kolme kuukautta. Häntä viehättää paitsi rauhallinen ympäristö myös oivallus muuttaa vanha meijeri taidekeskukseksi.

Uuteen ympäristöön irrottautuminen on juhlaa luovalle työskentelylle.

Näin sanoo ympäristötaiteen maisteri ja performanssitaiteilija Meri Hietala. Hän on myös konkari, mitä tulee taiteilijaresidensseihin.

Hietala on asunut ja työskennellyt kahdesti residensseissä Australiassa ja Kilpisjärvellä. Nyt hän asuu Sippolassa, jossa sijaitsee Kymenlaakson ainoa alan verkostoihin rekisteröity taiteilijaresidenssi Taidekeskus Antares.

Tätä ennen Hietalan osoite oli Tirvalla Rasi637-nimisessä yhteisössä vanhassa kyläkoulussa, jossa on myös residenssitoimintaa.

Voimakasta kasvua

Taiteilijaresidenssejä on Suomessa tiettävästi enemmän kuin koskaan.
Niitä perustettiin ympäri maailmaa erityisen innokkaasti 1990-luvulla, jolloin residenssit rantautuivat myös Suomeen.

Residenssien ja niiden vastaanottamien taiteilijoiden määrä on kasvanut voimakkaasti etenkin viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Tällä hetkellä residenssejä on Suomessa 40—50, kerrotaan Artinres-verkkosivustoa ylläpitävästä Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiöstä.

Meillä koko homma on suoraan metsässä. Jonne Pitkänen

Residenssejä pitävät yllä Suomessa ja maailmalla muun muassa yhdistykset, säätiöt ja kunnat. Ne valitsevat taiteilijansa useimmiten hakemusten perusteella. Valitut voivat työskennellä residensseissä määräaikaisesti viikkoja tai kuukausia.

Suomen Kulttuurirahasto on viime vuosina lisännyt residenssipaikkojaan. Erityisasiantuntija Johanna Ruohonen kertoo, että residenssit ovat hyvä tapa tukea taiteilijoita. Nämä saavat mahdollisuuden työskennellä paikoissa, joihin ei muuten niin helposti pääsisi. Esimerkiksi Japanissa, Etelä-Koreassa ja Australiassa.

Suomen Taiteilijaseuran pari vuotta sitten tekemän selvityksen mukaan tärkein syy hakeutua kansainvälisiin residensseihin ovat inspiroituminen, tutustuminen paikalliseen kulttuuriin ja residenssin tarjoamat taidekontaktit. Eniten kiinnostavat kaupunkiresidenssit.

Ulkomaisia taiteilijoita taas vaikuttaa kiinnostavan suomalaisten maaseuturesidenssien eksoottinen luonnonrauha. Sellainen, jota löytyy esimerkiksi Sippolasta ja Tirvalta.

Lasten Hautausmaa kävi nauhoittamassa

— Meillä koko homma on suoraan metsässä, sanoo tirvalaisen Rasi637:n perustajiin kuuluva Jonne Pitkänen.

Hän mainitsee irlantilaistaiteilijan, joka asuu vakituisesti Berliinissä. Tirvalla kuvataiteilija rämpi metsässä ja ihasteli lakkaamatta paikan tarjoamaa äärimmäistä vastapainoa. Muuan toinen kävijä halusi vain oman, rauhallisen huoneen, jonne hän vetäytyi kirjoittamaan kirjaa.

Viimeksi residenssissä on piipahtanut työskentelemässä Lasten Hautausmaa -yhtye, joka nauhoitti siellä uusimman levynsä.

Myös Sippolan Antareksessa on totuttu kansainvälisyyteen. Antareksen johtaja Tiiu Anttinen kertoo, että esimerkiksi venäläistaiteilija Olga Denisenko työskentelee Sippolassa toistuvasti.

Toisaalta vakituinen vieras on myös kouvolalainen taidemaalari Mikko Sakala, jonka suurikokoiset teokset vaativat suuren työskentelytilan.

Ympäristötaidetapahtuma Huhdasjärvelle

37-vuotias Meri Hietala on päättänyt heittäytyä taiteen mahdollistajaksi.

— Residenssin pyörittäminen on kiehtonut pitkään. Jäin Kulttuuriyhdistys Antareksen hommiin miettimään, miten toimintaa voisi kehittää.

Lisäksi hän on mukana työryhmässä, joka suunnittelee Jaalan Huhdasjärvelle kesäkuuksi ympäristötaidetapahtumaa. Taiteilijat voivat hakea mukaan helmikuun loppuun saakka.

Maaliskuussa Hietala kokoaa Kouvolan Kouta-galleriaan näyttelyn Rasi637:n teoksista.

— Näyttely on kunnianosoitus luovuudelle Tirvalla.

Residenssiverkostoja osoitteissa www.resartis.org, www.transartists.org ja www.artinres.fi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset