Pääkirjaston uusi näyttely uppoutuu karjalaisuuteen ja sodan jälkiin — Valokuvataiteilija Raakel Kuukka kasvoi Anjalan Muhniemellä karjalaissiirtolaisten muodostamassa kyläyhteisössä

Raakel Kuukka

Valokuvateos Punainen saali on vuodelta 1999. Se on kuvattu Jääsken Lottolassa.
Valokuvateos Punainen saali on vuodelta 1999. Se on kuvattu Jääsken Lottolassa.

Karjalaista sukujuurta olevan valokuvataiteilijan Raakel Kuukan näyttely on esillä Kouvolan pääkirjastossa. Kotiseutumatka-näyttely koostuu valokuva- ja videoteoksista.

Teosten lähtökohtana on ollut Kuukan vuonna 1989 tekemä kotiseutumatka sukujuurilleen luovutettuun Karjalaan, Jääsken Lottolan kylään.

Kuukka asui lapsuutensa ja nuoruutensa karjalaissiirtolaisten muodostamassa kyläyhteisössä Anjalan Muhniemellä. Evakkous sekä sodan jäljet ja muistot ovat hänen pitkäaikaisia aiheitaan.

Kuukka on käsitellyt teoksissaan sitä, miten ihminen selviytyy vaikeissa olosuhteissa, mitä jälkiä sodanjälkeiset sukupolvet kantavat mukanaan ja mitä yhtymäkohtia historialla ja nykyhetkellä on.

Osa teoksista on ollut aiemmin esillä Kuukan näyttelyssä Kouvolan taidemuseossa Poikilossa: esimerkiksi videoinstallaatio Irjan kertomus, jossa taiteilijan täti kertoo lapsuudenaikaisista evakkomatkoistaan, ja video Serkkukuoro, jossa lauletaan kadonneista karjalaisista paikkakunnista.

Pääkirjastossa esillä oleva näyttely on Karjalan Liiton ja Karjalaisseurojen Kymenlaakson piirin kutsunäyttely. Näyttelyä on tukenut Karjalan kulttuurirahasto.

Kouvolassa vietetään Karjalaisia kesäjuhlia 15.—17. kesäkuuta. Kuukan näyttely on esillä 29. kesäkuuta saakka.