Rakkauslaulu sirpaleille

Hulluna onnesta (La pazza gioia, Italia, 2016).Ohjaus: Paolo Virzì. Käsikirjoitus: Paolo Virzì, Francesca Archibugi.Rooleissa: Valeria Bruni Tedeschi, Micaela Ramazzotti.Kesto: 116 min. K-12.Esittää Studio 123.

Paolo Ciriello

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) ja Donatella (Micaela Ramazzotti) pakenevat laitoshoidosta italialaisessa draamakomediassa.

Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) kävelee tuohukkaana jakaen neuvojaan kuin kartanon emäntä aurinkoisessa Toscanassa. Illuusio särkyy, kun hoitaja noutaa hänet kömpelöltä pakoyritykseltä. Kaikki kauniin maalaiskartanon asukit ovat laitoshoidossa.

Beatricella on valtava tarve olla tärkeä. Kartanon uudeksi asukiksi saapuva Donatella (Micaela Ramazzotti) on kuin haavoittunut eläin. Menetystä kokenut nainen tarjoaa Beatricelle projektin. Henkilökohtaisuuksien rajat kaadetaan heti. Kaksikon välille muodostuu nopeasti läheisriippuvuudelta tuntuva side.

Mielisairautta käsitellään suorasukaisesti, mutta ilman sääliä.

Eräänä ulkoilupäivänä, taskuissa käyttörahaa, kaksikko päättää syleillä elämää ja ottaa hatkat laitoksesta. Alkaa hyvin huonosti suunniteltu seikkailu, jossa päähänpistot johdattavat. Beatricella ja Donatellalla on kummallakin keskeneräisiä asioita, jotka painavat sydämmellä.

Hulluna onnesta on todentuntuinen elokuva kahdesta paikkansa hukanneesta naisesta. Tedeschin ja Ramazzottin kuohuavasti näyttelemä kaksikko lähtee pakomatkalle, mutta pian ongelmat tulevat vastaan kuin tiiliseinä.

Mielisairautta käsitellään suorasukaisesti, mutta ilman sääliä. Kaoottiset törmäilyt muuttuvat joskus sydämellisiksi voiton hetkiksi. Elokuva tarjoaa mukavaa vaihtelua tavanomaisille onnellisille lopuille.

| Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Sydämellinen kuvaus ongelmista.

Huonoa: Hetkittäin maaninen.

Erityistä: Palkittu useilla eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.