Kirja-arvio: Kiehtovaa ja kliseistä fantasiaa

Ernest Cline: Armada. Suom. J. Pekka Mäkelä. 377 sivua. Gummerus 2018.

Kirja-arvio: Kiehtovaa ja kliseistä fantasiaa

Yhdysvaltalainen Ernest Cline osui kultasuoneen edellisellä kirjallaan, vuonna 2015 julkaistulla Ready Player Onella. Tulevaisuuteen sijoittuva seikkailukirja oli aikamatka kaikille 1980-luvun taitteen nurkilla syntyneille tietokonepelien ja scifi-kulttuurin parissa kasvaneille nörteille. Samalla se oli kiehtova tarina, josta Steven Spielberg ohjasi kuluvana vuonna teattereihin saapuneen filmatisoinnin.

Ei siis ihme, että Clinen kakkoskirjaan kohdistuu odotuksia.

Armada seuraa juuri täysi-ikäistä Zack Lightmania, jonka verkossa pelaama avaruustaistelupeli osoittautuukin todeksi. Tarina seuraa Lightmanin matkaa lukiolaisesta arvostetuksi sotasankariksi. Matkan varrelle osuu taistelua, teinirakkautta ja kaikkea muuta perinteistä ja kliseistä.

Armada ei suoraan sanottuna tunnu alkuun ollenkaan yhtä hyvältä kirjalta kuin Clinen edellinen teos. Tarinan hahmot jäävät ohuiksi ja karikatyyrimaisiksi.

Kirja muuttuu kuitenkin loppua kohden kiehtovammaksi. Cline onnistuu rakentamaan juonen, joka vetää mukaansa, vaikkakin se on samalla 1980-luvun elokuvien hengessä välillä typerä.

Armada on tribuutti 1980-luvun scifi-elokuville, ja teos etenee elokuvien kaavalla. Toimintakohtauksia kuvaillessaan Cline on jo selvästi miettinyt sitä, tuleeko Armadasta myös joskus elokuva. Välillä lukiessa tuntuukin siltä, että teos saattaa toimia paremmin valkokankaalla.

Clinen kakkoskirja maistuu alkuun kököltä, mutta tarinan laittaessa loppuvaiheessa isomman pykälän silmään se imaisee mukanaan. Teosta voi suositella pienellä varauksella Clinen edellisen kirjan ystäville.

Kansista löytyy jälleen iso nippu viitteitä menneiden vuosikymmenen populaarikulttuuriin, mikä tuntuu välillä jopa turhalta. Teos myös loppuu siten, että Armadalle on todennäköisesti luvassa jatkoa. | Niko Kaartinen

Hyvää: Vauhtiin päästessään tarina vie mukanaan.

Huonoa: Kliseet, ohuet hahmot ja tarina on muutenkin kuin teinipojan fantasioista.

Erikoista: Armadasta on jo suunnitteilla elokuva.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset