Kouta-gallerian Combatant-näyttely herättelee katsojaa — "Minua kiinnostaisi monesti olla kärpäsenä katossa katsomassa, miten ihmiset tulkisevat töitäni"

Näyttelyn teokset ovat syntyneet kaivertamalla ja polttamalla maalia. Tiina Marjeta pyrkii tuomaan perinteisiin materiaaleihin uudenlaisen twistin.

Tiina Marjeta

Imatralaisen kuvataitelijan Tiina Marjetan Combatant-näyttelyssä leikitellään vastakkainasetteluilla ja niiden välisillä ristiriidoilla.
Imatralaisen kuvataitelijan Tiina Marjetan Combatant-näyttelyssä leikitellään vastakkainasetteluilla ja niiden välisillä ristiriidoilla.

Ruma ja kaunis, oikea ja väärä, hyvä ja paha. Vastakkainasettelut ja niiden väliset ristiriidat ovat läsnä imatralaisen kuvataiteilijan Tiina Marjetan, 48, teoksissa. Marjetan yksityisnäyttelyn Combatantin teokset Kouvolan taidemuseo Poikilossa leikittelevät voimakkailla väreillä ja materiaalien käytöllä.

Näyttelyn nimi, Combatant, tarkoittaa taisteluihin osallistuvaa, mutta tarkempaa aihetta Marjeta ei tahdo antaa.

— En halua luoda ennakkokäsityksiä. Jokainen katsoja voi pohtia itse, mitä niissä näkee ja, miten ne menevät teeman alle.

Teoksissa yhdistyvät perinteiset materiaalit ja niiden uudenlainen käyttö

Combatant-näyttelyssään Marjeta käyttää perinteisiä materiaaleja, kuten öljyvärejä, mutta tuo niihin omanlaisensa twistin. Teoksiinsa hän on luonut reliefimäistä pintaa kaivertamalla kuivaa maalia pois. Joitain kohtia hän on myös polttanut.

Viime vuodet imatralainen taiteilija onkin viettänyt kehittäen omanlaistaan työskentelytapaa, joka yhdistää perinteiset materiaalit ja niiden uudenlaisen käytön.

Taideopetuksen puute nuorena johti kuvataideopettajan ammattiin

Kiinnostus kuvataiteeseen syntyi Marjetalla jo pienenä. Kuvataideopintoihin hän hakeutui 27-vuotiaana ja valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2001.

Taiteellisen työn ohella Marjeta on opettanut kuvataidetta aikuisille ja lapsille. Hän kokee opettamisen tärkeäksi, sillä olisi itse nuorena toivonut mahdollisuutta käydä kuvataidetunneilla.

Tiina Marjeta

Teoksiinsa Tiina Marjeta saa inspiraatiota ympärillä olevista ihmisistä ja maailman tapahtumista. Taustalla teos Kiipeilypuu.
Teoksiinsa Tiina Marjeta saa inspiraatiota ympärillä olevista ihmisistä ja maailman tapahtumista. Taustalla teos Kiipeilypuu.

Katsojan tulkinta teoksesta tärkeämpää kuin siihen liitetty sanoma

Taiteilijaksi Marjeta ryhtyi osittain siksi, että taiteen avulla hän pystyy kommunikoimaan sanattomasti.

Taiteen hän näkee eräänlaisena kielenä, tapana puhua asioista, joita on sanallisesti vaikea ilmaista. Kuvat hän kokee puhuttua kieltä parempana viestintävälineenä, sillä ne ovat moniselitteisempiä.

– Kuvia voi jokainen tulkita haluamallaan tavalla.

Katsojan oma tulkinta teoksesta onkin Marjetalle tärkeämpää kuin teokseen sisällytetty sanoma.

– En haluaisi sanoa kenellekään, mikä on oikea tapa katsoa teoksia. Minua kiinnostaisi monesti olla kärpäsenä katossa katsomassa, mitä ihmiset tuntevat ja miten he tulkitsevat töitäni.

Tiina Marjeta

Näyttelyn teoksissa on käytetty voimakkaita värejä. Kuvan teos on nimeltään Hei tänne päin.
Näyttelyn teoksissa on käytetty voimakkaita värejä. Kuvan teos on nimeltään Hei tänne päin.

Marjeta toivoo, että hänen teoksillaan olisi myös laajempi merkitys

Teoksissaan Marjeta käsittelee ihmisen mieltä ja näkee teoksensa eräänlaisina psykologisina kertomuksina. Inspiraatiota hän ammentaakin ympärillään olevista ihmisistä ja tapahtumista.

Vaikka Marjeta korostaa ihmisen omaa tulkintaa, hän kuitenkin toivoo, että hänen teoksillaan olisi myös jonkinlainen yhteiskunnallinen merkitys.

Teostensa välityksellä hän haluaisikin herätellä ihmisiä ajattelemaan arjen keskellä olevia asioita. Epätasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja sitä, miten kohtelemme niin itseämme kuin toisiamme.

– Ajattelen niin, että kuulun tähän maailmaan. Siksi ne aiheet, joita käsittelen, ovat yhteisiä.

Combatant-taidenäyttely Kouvolan taidemuseo Poikilon Kouta-galleriassa (Varuskuntakatu 11) 11.6-7.7.2019.

Tiina Marjeta

Valmistui kuvataiteilijaksi Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2001

Suoritti ylemmän AMK-tutkinnon vuonna 2010

Toiminut kuvataiteilijana 18 vuotta

Opettanut kuvataidetta mm. Saimaan Ammattikorkeakoulussa ja Imatran työväenopistossa

Pitänyt kymmeniä yksityis- ja ryhmänäyttelyjä Suomessa

Toiminut erilaisissa taidealan tehtävissä monipuolisesti

Uusimmat uutiset