Paikallishistoria innoitti kirjailijanuran alkuun — Anna Syrjänen-Filpun esikoisromaani käsittelee muun muassa ihmiselämää sisällissodan ajan Kouvolassa

Kouvolalaisen Anna Syrjänen-Filpun esikoisromaani Eva kertoo 1910-luvun Kouvolasta.

Matti Filppu

Anna Syrjänen-Filpun esikoisromaani Eva syntyi rakkaudesta Kouvolaa kohtaan.
Anna Syrjänen-Filpun esikoisromaani Eva syntyi rakkaudesta Kouvolaa kohtaan.

Historialliseen Kouvolaan sijoittuva esikoisromaani Eva syntyi rakkaudesta kotiseutua kohtaan, tuore kirjailija Anna Syrjänen-Filppu kertoo. Paikallishistoria on tuntunut hänestä alati kiehtovalta.

— Minun oli jotenkin saatava ulos kaikki se, mitä olin ajatellut, hän sanoo.

Eva on kasvukertomus nuoresta samannimisestä suomalaisnaisesta, joka saapuu Pietarista vuoden 1913 Kouvolaan. Hän tutustuu samanikäiseen paikalliseen naiseen ja heidän ystävyytensä syvenee.

Kouvolalainen Syrjänen-Filppu muistuttaa, että Kymijoki toimi pitkään rajana Ruotsin ja Venäjän välillä. Aihetta oli mielenkiintoista lähestyä ihmissuhteiden näkökulmasta.

— Paikkana Kymijoki on kuitenkin merkittävä virta tässä lähellä. Onhan sitä kuvataiteissa hyödynnetty, mutta ei niin paljon kirjallisesti, hän kertoo.

Teos käsittelee kirjailijan mukaan erilaisuuden ja vieraantumisen teemoja. Venäläistaustojensa takia Evaa väheksytään. Välissä Eva palaa takaisin Venäjälle, mutta joutuu pakenemaan Lokakuun vallankumousta Suomeen.

Kirja Kouvolan vankileireistä työn alla

Viimeiset sata sivua kertovat ihmiselämästä sisällissodan ajan Kouvolassa. Kirjan valmistuttua Syrjänen-Filppu huomasi, että aiheesta olisi saanut enemmänkin irti ja voinut tehdä vaikka oman romaanin.

Hän aikoo seuraavaksi jatkaa samoilla aiheilla. Työn alla on erilainen romaani, joka keskittyy sisällissodan aikaisiin Kouvolan vankileireihin.

— Siitäkään ei ole paljon kerrottu siviilien näkökulmasta, hän toteaa.

Ajatus Evan kirjoittamisesta syntyi muutama vuosi sitten. Kirjailijan mukaan kirjoitustyö oli osittain hakevaa, mutta kehittävää.

Taustatyönä hän kahlasi läpi aluehistoriaa käsitteleviä teoksia ja keräsi vuosikausia lehtileikkeleitä sekä valokuvia.

Helsingin yliopistossa kotimaista kirjallisuutta opiskeleva Syrjänen-Filppu, 55, on tyytyväinen esikoisromaanin valmistumisesta. Se opetti seuraavaa tarinaa varten paljon.

— Kouvolaa mollataan, mutta olen aina tänne palannut, hän sanoo.