Taikashow, nallesairaala ja valomaalausta — Katso täältä Kouvolan Sanomien kulttuuritoimittajien tärpit Taiteiden yöhön!

Taiteiden yö aloittaa Kouvolan kulttuuriviikonlopun, jonka tarjonta ulottuu perjantaista sunnuntaihin ja Kouvolan keskustasta Ankkapurhaan. Tässä Kouvolan Sanomien kulttuuritoimittajien tärpit perjantain Taiteiden yön tarjonnasta.

Lukas Pearsall

Taiteiden yö järjestetään perjantaina. Manskin lavalla järjestetään edellisvuosien tapaan konsertteja. Vuonna 2014 Manskin konserttitunnelma näytti tältä.
Taiteiden yö järjestetään perjantaina. Manskin lavalla järjestetään edellisvuosien tapaan konsertteja. Vuonna 2014 Manskin konserttitunnelma näytti tältä.

Jos viime viikonloppu oli Kouvolassa tapahtumien superviikonloppu, voi samaa sanoa tulevasta.

Perjantain ja sunnuntain välille mahtuvat muun muassa Taiteiden yö, Kouvolan Komia, Jaakonpuiston bluesfestivaali, Ankkapurhan puistokino — sekä tietenkin Kouvolan asuntomessut ja 18.8. saakka jatkuvat Elovalkeat.

Monenlaista tapahtumaa

Taiteiden yö ulottuu kävelykatu Manskilta Museokortteliin, seurakunnan Maria-salista pääkirjastoon ja Kuusankosken Taideruukista Valkealan kahvila Kaarnasydämeen.

Tähän juttuun on kerätty Kouvolan Sanomien kulttuuritoimittajien tärpit perjantain runsaasta kulttuuritarjonnasta.

Koko taiteiden yön ohjelma löytyy Kouvolan ydinkeskustan verkkosivuilta.

Kooste muista viikonlopun tapahtumista löytyy Kouvolan Sanomien verkkosivuilta tämän linkin takaa.

Katja Juurikko

Käpylehmät voivat lähteä vaeltamaan. Isommalle joukolle kannattaakin rakentaa aitaus.
Käpylehmät voivat lähteä vaeltamaan. Isommalle joukolle kannattaakin rakentaa aitaus.

Tiina Ahon vinkit: Legendaarinen veturikuski Löppönen Kouvola-talossa

Käpylehmä on todellinen lelujen klassikko. Se tehdään omin käsin luonnonmateriaaleista eli kävyistä ja sopivaan mittaan katkotuista tikuista. Sitten käytetään annos mielikuvitusta ja herätetään lehmät henkiin.

Taiteiden yönä niin lapset kuin aikuisetkin pääsevät väkertämään käpylehmiä yhteisöllisesti. Paikka on Valkealan kahvila Kaarnasydän (Sairaalantie 2—4), jossa on koko perheen taidetapahtuma kello 18—21.30.

Aatu Itkosen taikashow’n ja SPR:n nallesairaalan lisäksi tarjolla on liuta puuhapisteitä, joissa voi tehdä paitsi jo mainittuja käpylehmiä myös muun muassa kaarnaveneitä ja katuliitutaidetta.

Kouvola-talon tanssisalissa on kello 12 ja 14 mahdollisuus tavata kouvolalainen kuuluisuus, veturinkuljettaja Ludwig Löppönen. Hän vietti kesiään Repovedellä kaikessa rauhassa kallionkielekkeellä, joka sai myöhemmin nimen Löppösen luola.

Löppönen Repovedellä -nukketeatteriesitys kertoo, mistä mies haaveili ja mitä metsän asukkaat hänelle puhuivat.

Esitys sopii yli 3-vuotiaille. Sen jälkeen on 15 minuutin mittainen työpaja, jossa osallistujat voivat piirtäen kertoa näkemästään.

Tarinan Löppösestä kertoo nukketeatteritaiteilija Juha Laukkanen Nukketeatteri Sytkyistä. Käsikirjoituksen ovat laatineet Laila Sairo ja Juha Laukkanen. Nuket ja muun rekvisiitan on tehnyt Pirjo Kivimäki.

3D-maalaamista ja rokkia — ai että!

Tätä on luvassa Kouvolan keskustassa nuortenpaikka Nupassa, jossa yhdistetään taidetta ja nykyteknologiaa.

Kävijät pääsevät katsastamaan graffititaidenäyttelyn ja Kamera-73-kerhon ottamia keikkakuvia sekä kokeilemaan 3D-maalaamista. Siispä virtuaalilasit päähän, ohjaimet käteen ja taiteilemaan. Itselleen voi tehdä myös 3D-kynällä vaikka korun ja tai pienen veistoksen.

Talo on avoinna kello 15—21. Bändit aloittavat soiton kello 18. Lavalle nousevat Kokemus sekä Rock-Criminalsin Aleksi ja Joonas.

Hannu Huhtamo

Valotaiteilija Hannu Huhtamon teos Stranded.
Valotaiteilija Hannu Huhtamon teos Stranded.

Henna Mäkelinin vinkit: Dokumentti Kymintehtaan elämästä vuodelta 1918

Dokumenttielokuva nuoren kymintehtaalaisen yksinhuoltajan kohtalosta Kouvolassa vuonna 1918. Kiinnostavaa!

Aiheen lisäksi on syytä nostaa esille tekijäkaarti. Juha Salminen on kouvolalainen ohjaaja-käsikirjoittaja, jolla on aina sekä sanottavaa että visio.

Mukana ääninäyttelee Kuusankoskella syntynyt Noora Dadu, joka on tuttu muun muassa Ylen sarjasta Taisto — muovista ja rakkaudesta. (Löytyy Areenasta!)

Min nimi on Laura Viljander -dokumentti esitetään Kouvola-talon Honkasalissa kello 17—17.20.

Valomaalaus on valokuvaustekniikka, jossa valokuvaan piirretään kuvioita erilaisilla valonlähteillä hyödyntämällä pitkää valotusaikaa. Kouvola saa nauttia kolmen valotaiteen ammattilaisen eli Jukka Laineen, Janne Parviaisen ja Hannu Huhtamon seurasta.

Kouvola-talon Tynnilä-huoneessa kello 17.30—19 syntyy muotokuvia. Voit kävellä sisään ja päästä kuvaan, johon taiteilijat luovat graafisia elementtejä valoja käyttäen. Yhden kuvan tekeminen vie noin 2—4 minuuttia, ja valomaalatut potretit lähetetään kuvatuille ilmaiseksi.

Arvola-huoneessa saa kokeilla kello 19.30—21 reaaliaikaista valomaalausta. Osallistujat saavat piirtää valosauvoilla valmiiseen kuvapohjaan, mitä mieleen juolahtaa.

Lapsetkin ovat tervetulleita. He piirtävät varmasti hulmuavimmat revontulet ja räjähtävimmät raketit.

Lapsiperheiden kannattaa pitää mielessä myös Kouvolan pääkirjasto. Rauhallinen kirjojen keidas on auki kello 20 saakka.

Nukketeatteri Taiga-Maton Iloinen klovni -esitys nähdään kello 17.30. Lähde nukkesirkuksen matkaan ja tutustu kiinalaiseen jonglöörin sekä venäläiseen voimamieheen! Esityksen jälkeen alkaa 45-minuuttinen teatteripaja, joka soveltuu myös ujoimmille esiintyjille.

Pajaan otetaan noin viisitoista ensimmäiseksi ehtinyttä.

Katja Juurikko

Taiteiden yönä Museokortteli täyttyy tunnelmallisista valoista ja erilaisesta ohjelmasta.
Taiteiden yönä Museokortteli täyttyy tunnelmallisista valoista ja erilaisesta ohjelmasta.

Veera Kohopään vinkit: Tunnelmavalaistusta ja monenlaista ohjelmaa Museokorttelissa

Historiallisessa Museokorttelissa pääsee nauttimaan loppukesän hämärtyvästä illasta tunnelmavalaistuksessa.
Idyllinen puutalokortteli täyttyy illan ajaksi erilaisesta ohjelmasta ja ruokatarjoilusta.

Onnenkukossa pääsee herkuttelemaan puutarhakahvilassa, Vaahteratalossa esiintyy folkyhtye Lohtutorttu kello 17 ja korttelia kiertäessä voi tutustua tarkemmin talojen historiaan niihin kiinnitettyjen historiataulujen avulla.

Tanssitaideteos Sanotut asiat pohjautuu spontaanisti kehittyvään runon työstämiseen. Siinä muotoina toimivat liike, teksti ja verbaalinen kommunikaatio.
Teos pyrkii tuomaan näkyväksi asioita, joita ei rationaalisen ajattelun tai kielen avulla tavoiteta.

Sen työryhmään kuuluvat Anna-Liisa Parkkinen, Katriina Kantola ja Maikki Palm.
Sanotut asiat -teos esitetään Kouvola-talon Simelius-salissa kello 21.15.

Suurkaupungeissa tutumpi näky, elävä patsas, on nähtävillä nyt myös Kouvolassa.

Elävä patsas Risto Rembrant pysyy paikallaan pitkiä aikoja hievahtamatta ja saattaa lähteä silloin tällöin jaloittelemaan. Hän on työskennellyt elävän patsaan ammatissa yli kymmenen vuoden ajan pääosin Amsterdamissa.

Hauskinta on yrittää saada patsas nauramaan. Riston löytää Kouvola-talon suihkulähteen piha-alueelta kello 17—21.

Luetuimmat

Kommentoidut