Vuosi jolloin musiikki räjähti

Jukka Junttila. 1977 — Punkvallankumous. Like 2017.

Tasan 40 vuotta sitten rockmusiikki räjähti. Punk kyseenalaisti vanhat arvot ja repi ne alas. Laati uudet säännöt ja pani ne täytäntöön. Lopulta se yritti kyseenalaistaa koko vallitsevan yhteiskuntajärjestyksen.

Jukka Junttilan kirja ”1977 — Punkvallankumous” käy päivä päivältä läpi tuon rockmusiikin kannalta kenties merkittävimmän vuoden tapahtumat. Se on liikuttavan yksityiskohtainen läpileikkaus vuoden 1977 tapahtumista, levyistä ja keikoista jotka jättivät pysyvän jäljen populaarimusiikin historiaan.

Punk kyseenalaisti vanhat arvot ja repi ne alas.

Tamperelainen Jukka Junttila on yli viisikymppinen tietokirjailija, jonka rakkaimmat harrastukset ovat oman Hiljaiset Levyt -levy-yhtiön pyörittäminen sekä punklevyjen ja -kirjojen keräily.

Junttila on aikaisemmin julkaissut myös muun muassa jalkapalloa ja postimerkkejä käsitteleviä kirjoja. Rockista ja varsinkin punkista kirjoittaessaan hän on kuitenkin selvästi omimmillaan.

Kirjan idea saattaa kuulostaa tylsältä, tai ainakin sellaiselta että sen ymmärtämiseen vaaditaan vähintäänkin punkin lyhyen oppimäärän suorittamista. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Vaikka kirja avautuu toki helpommin asiaan jo valmiiksi vihkiytyneille, avaa se myös aarrearkun asiasta kiinnostuneille ja paljastuu viihdyttäväksi lukukokemukseksi.

Junttilan kokoamat faktat ja taitavasti tekstiin sijoitetut maukkaat yksityiskohdat takaavat myös sen, että päiväkirjamaisuus tai kronologia eivät häiritse. Toisaalta kirja toimii toki myös mainiona hakuteoksena vuoden 1977 tapahtumista.

Parikin samanhenkistä englanninkielistä kirjaa lukeneena voisin väittää, että Junttilan kokoamat faktat pitävät niitä paremmin kutinsa. Jo kirjan lopun ”tärkeimpien lähteiden” lista kertoo että kirjoittaja on käyttänyt tolkuttomasti aikaa lehtien, kirjojen, levyjen ja nettisivustojen parissa.

Junttilan 1977-kirjasta puskee vahvasti läpi myös se, että kirjoittaja on itse elänyt juuri tuon ajan ja ollut omalla panoksellaan muuttamassa musiikkia ja maailmaa. | 

Timo Ranta

Hyvää: Perusteellisuus.

Huonoa: Kirja olisi kaivannut enemmän kuvitusta.

Erityistä: Kirjoittajan omistautuneisuus asialle.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.