Ummeljoelta jouduttiin 1640-luvulla noitaoikeuteen ja myöhemmin sodan kauhujen keskelle — Uusi kyläkirja tallentaa arvokkaat kertomukset

Tiina Aho

Risto Kuusisto (vasemmalla) ja Jukka Naukkarinen ovat tyytyväisiä tuoreeseen kyläteokseen.
Risto Kuusisto (vasemmalla) ja Jukka Naukkarinen ovat tyytyväisiä tuoreeseen kyläteokseen.

Tämän päivän merkityksettömiltä tuntuvat tapahtumat ja asiat ovat vuosikymmenten päästä arvokasta tietoa.

Näin lukee tuoreen Ummeljoki — kylien kylä -teoksen takakansitekstissä. Kirjaa tehtiin talkootyönä kaksi vuotta. Sinä aikana kirjatoimikunta sai kyläläisiltä runsaasti pöytälaatikkoon säilöttyjä tekstejä, joissa muistellaan kylän ja sen asukkaiden vaiheita.

Toivomme kovasti, että muistiin merkitsemisen perinne jatkuu,

— Aika moni alkuperäisistä kirjoittajista lepää nyt Muhniemen hautausmaalla. Toivomme kovasti, että muistiin merkitsemisen perinne jatkuu, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Risto Kuusisto sanoo.

Samoilla linjoilla on yhdistyksen toiminnanjohtaja, kyläpäällikkö Jukka Naukkarinen. Häntä huolestuttaa asioiden katoaminen bittiavaruuteen.

325 sivua kylähistoriaa

Ummeljoen ensimmäinen, laajasti koko kylää käsittelevä tietoteos on kuitenkin mitä konkreettisin. 325-sivuinen opus koostaa kylän historiaa ja tunnelmia paitsi muisteluiden myös vanhojen julkaisujen avulla.

Kirjan mukaan Ummeljoella todistettiin noituutta vastaan 1640-luvulla. Kymin kihlakunnan alueella pantiin vireille seudun asukkaissa suurta huomiota herättänyt noitatutkimus, jossa syytetyt olivat kotoisin silloisen Elimäen, sittemmin Anjalan pitäjän Ummeljoen kylästä.

Viittä miestä syytettiin muun muassa hallaöiden aiheuttamisesta, surmatöistä ja varastettujen kultasormusten paikantamisesta taikatemppujen avulla.

Päiväkirjamerkinnät sodasta sykähdyttivät

Kirjan kokoamisvaiheessa Risto Kuusistoa ja Jukka Naukkarista sykähdyttivät erityisesti Martti Töyrylän päiväkirjamerkinnät talvisodan ajalta.

”13. pv. Tiistai. Ankara tykistö alkoi aamulla. Nyt ollaan takana suoja korsussa. Sain kirjeen Sinulta Rakkaani ja Omat rakkaat lapset, ehkä on viimeinen päivä. Sanon Wiimeiset terveiset olen vielä hyvissä voimissa --- Jumala minua auttakoon. Olkoon Herra kanssamme. Nyt on lähtö rintamalle”, Töyrylä kirjoittaa helmikuussa 1940.

Sitten päiväkirjamerkinnät loppuvat. Töyrylä kaatui Muolaan Punnuksessa 14. helmikuuta.

Vuoden kymenlaaksolainen kylä

Kyläkirja ilmestyy merkkivuonna: Ummeljoki valittiin vuoden 2017 kymenlaaksolaiseksi kyläksi.

Naukkarinen ja Kuusisto kuvaavat Ummeljokea toimeliaaksi ja idearikkaaksi kyläksi, jota alueen eri yhdistykset kehittävät yhdessä. Kokoava voima on kyläyhdistys, joka on perustettu vasta vuonna 2010.

Tuore kyläkirja on rahoitettu siten, että teoksesta kiinnostuneet ovat voineet tehdä siitä sitovia varauksia.

— Ennakkoon meni yli 500 kirjaa. Yleiseen myyntiin jäi 250 kappaletta.

Ensi tiistaina Myllykosken Reuna-kirjakaupassa on kyläkirjojen jakotilaisuus, jossa teosta voi myös ostaa. Kirjaa on toimitettu myös Kouvolan pääkirjastoon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.