Elokuva-arvio: Veitset esiin on Agatha Christie -henkinen murhamysteeri tuoreella terällä — Daniel Craigin esittämän etsivän seikkailuja katsoisi mielellään vaikka kymmenen lisää

Veitset esiin — Kaikki ovat epäiltyjä (Knives Out, Yhdysvallat, 2019). Käsikirjoitus ja ohjaus: Rian Johnson. Rooleissa: Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Michael Shannon, Toni Collette, LaKeith Stanfield, Katherine Langford, Jaeden Martell. Kesto: 130 min. K-12.

Claire Folger

Daniel Craig on Benoit Blanc, yksityisetsivä, joka on saapunut tutkimaan sukukartanossa tapahtunutta kuolemantapausta.
Daniel Craig on Benoit Blanc, yksityisetsivä, joka on saapunut tutkimaan sukukartanossa tapahtunutta kuolemantapausta.

Ohjaaja Rian Johnson on ottanut reippaan askeleen sivuun Star Warsin maailmasta The Last Jedin jälkeen. Hän on tehnyt nyt jotakin paljon yksinkertaisemmassa skaalassa.

Veitset esiin on Agatha Christien hengessä tehty murhamysteeri. Sellainen, jossa etsivä porvarillisessa miljöössä keskustelee itsensä murhaajan jäljille.

Tehtävänä on selvittää kuuluisan rikoskirjailijan kuolinsyy.

Tällä kertaa etsivän roolissa nähdään erinomainen Daniel Craig. Hän kiertää kaukaa James Bondin maneerit puhumalla syvällä etelän aksentilla. Hahmon nimi on täydellinen etsivälle: Benoit Blanc. Tämän seikkailuja katsoisi mielellään vaikka kymmenen lisää.

Tehtävänä on selvittää kuuluisan rikoskirjailijan kuolinsyy.

Thrombeyn suku kokoontuu Massachusettsissa sijaitsevaan hulppeaan kartanoon, joka on sisustettu rikoskirjailijan tyylille sopivalla tavalla. Perheenpää on menehtynyt epäilyttävästi 85-vuotissyntymäpäivänään.

Blanc yrittää löytää heikkoja kohtia uhrin perheenjäsenistä päästäkseen johtopäätöksiin. Tapausta tutkivat poliisit jäävät lopulta lähes avustavaan asemaan.

Perhe on persoonoineen ja vikoineen kirjava. Jotkin hahmoista jäävät valitettavasti hieman taustalle.

Chris Evans ja Toni Collette loistavat mahdottoman ärsyttävinä rikkaan perheen kasvatteina. Ransom Drysdale (Evans) on koppava ääliö, joka kohtelee kaikkia ala-arvoisesti. Joni Thrombey (Collette) on Instagram-vaikuttaja, joka on vedättänyt isältään omaisuuksia. Evans on selkeästi halunnut tehdä Kapteeni Amerikan jälkeen jotakin erilaista.

Suurin yllätys on Ana De Armaksen näyttelemä kotihoitaja Marta, jonka rooli osoittautuu merkittäväksi. Siinä missä Craigin etsivä Blanc kuljettaa tarinaa tarjoilemalla genreen viittaavaa huumoria, on Armas Martana sen oivaltava sydän.

Veitset esiin on tyylikäs. Se on lavastettu ja puvustettu erikoisella tyylillä, mutta se ei kuitenkaan astu ulos realismin raja-alueelta. Nyt ei olla Wes Andersonin komediassa.

Tarinan kuljetus on melko perinteinen, mutta se myös onnistuu muistuttamaan katsojaa siitä, että kaikki on hyvin paljolti tässä ja nyt. Nykyajan poliittiseen ilmapiiriin ja kulttuuriin viitataan ohimennen — ja jopa hyvin syvällä tavalla.

NELJÄ TÄHTEÄ

Hyvää: Tyylikäs ja hauska murhamysteeri. Hienoja hahmoja.

Huonoa: Osa hahmoista jää lähes paitsioon.

Erityistä: Rian Johnsonilla on yhä sopimus uuden Star Wars -trilogian luomiseksi.

Uusimmat uutiset