Lentävät lautaset ovat yhä nosteessa — Kouvolalais-helsinkiläinen yhtye UFO-tutkimuksia haaveilee keikasta legendaarisen Juhan af Grannin kanssa

Yhtye esiintyy Kouvolan Bar Downtownissa perjantaina.

UFO-tutkimuksia yhtyeen Valentin Kocmoc eli Alex Anttila ja Omega Oblinsky eli Jaire Pätäri. Jälkimmäisen pulufanitus näkyy myös keikoilla.
UFO-tutkimuksia yhtyeen Valentin Kocmoc eli Alex Anttila ja Omega Oblinsky eli Jaire Pätäri. Jälkimmäisen pulufanitus näkyy myös keikoilla.

Lavalla seisoo kaksi miestä. Toinen lukee mikrofoniin takavuosikymmenten ufokirjallisuutta. Toinen kaivaa kitarastaan ambient-maisemia ja heittäytyy myös näyttelemään.

Tämä on yhtye nimeltä UFO-tutkimuksia. Sen esitykset yhdistävät kuunnelmaa, reportaasia, teatteria ja musiikkia. Kantavana teemana on avaruusolentojen ja ihmisten kohtaaminen.

Duon jäsenistä Valentin Kocmoc, ”avaruuksien yllätyksien tarinankertoja” on oikeasti Alex Anttila Helsingistä. Kitaristi Omega Oblinsky, ”kokemusten ja avaruuksien aaltoliikkeiden viestijä” on Jaire Pätäri Kouvolasta.

Kaksikko julkaisi pari viikkoa sitten verkossa ensimmäisen kuunnelmansa Virhetulkintoja. Seitsemän minuutin mittaisessa teoksessa Valentin Kocmoc lukee K. Gösta Rehnin kirjaa UFO! Uusinta tietoa lentävistä lautasista (Otava, 1970).

”En usko ennen kuin näen”

Viime vuonna Alex Anttila erosi puolisostaan. Hän asettui väliaikaisesti kaverinsa kämppään ja ryhtyi vuosien tauon jälkeen lukemaan ufokirjojaan, joita oli hankkinut uteliaisuuttaan kierrätyskeskuksista ja roskalavoilta.

— En ole nähnyt ufoja enkä juokse niiden perässä. En usko ennen kuin näen. Monet aihetta käsittelevät kirjat ovat kuitenkin viihdyttäviä ja mukaansatempaavia, hän sanoo.

Anttila löysi kirjoista sivun tai parin mittaisia tarinoita, jotka huusivat päästä jollakin tapaa näyttämölle. Jouluna 2017 hän ja Pätäri keksivät sopivan, poikkitaiteellisen muodon.

Tavoitteena on saada vielä tämän vuoden aikana kuunnelmaan ja keikalle vierailijaksi suomalainen ufodokumentaristi Juhan af Grann.

Ufojutuissa paljon yhtäläisyyksiä

Yhtyeen tuotantoa ei ole tarkoitettu vitsiksi, mutta Anttila suosittelee suhtautumaan siihen silti kepeästi.

— Etenkin siihen tarinaan, jonka yksi kaverimme on tehnyt meille. Hän on kirjoittanut siitä, miten Kuun kansa on vaikuttanut Maan viimeaikaisiin poliittisiin tapahtumiin.

Yhtye ei halua lähteä keksimään uusia ufojuttuja. Kaverin tekstissä oli kuitenkin sen verran mustaa huumoria ja draivia, että se huolittiin 1960- ja 1970-lukujen kirjojen tarinoiden rinnalle.

Monet aihetta käsittelevät kirjat ovat viihdyttäviä ja mukaansatempaavia. — Alex Anttila

Anttilan mukaan kirjojen ufojutuissa on paljon yhtäläisyyksiä. Alukset ja niiden matkustajat ovat melko samanlaisia tarinasta toiseen, oli kertoja sitten rukiinleikkaaja sadan vuoden takaa tai oudon liftarin kyytiinsä ottanut autoilija.

Aiheesta kiinnostuneelle hän suosittelee etenkin George Adamskin ja Desmond Leslien teosta Flying Saucers Have Landed (1953), joka seikkailee lentävien lautasten kyydissä.

UFO-tutkimuksia-yhtye esiintyy Kouvolan Bar Downtownissa (Kivimiehenkatu 6) 30. maaliskuuta kello 22.