Hiki ei haittaa, jos kohde on kiinnostava — Kesänäyttelyissä jopa kävijäennätyksiä Kouvolan seudulla

Muun muassa Taideruukin Aarnikotka-näyttely, Salmelan Taidekesä ja Ulla Rantasen näyttely Poikilossa ovat saaneet taiteen ystävät liikkeelle.

Sonja Ovaskainen, Sonja Ovaskainen

Ulla Rantasen näyttely Vuosien kuvat on vetänyt Poikilossa hyvin yleisöä.

Kuluvan kesän taidenäyttelyt ovat olleet Kouvolan seudulla monin paikoin yleisömenestyksiä — pitkästä helleputkesta huolimatta.

Galleristi Amanda Hyökki Kuusankosken Taideruukista päätteleekin, että sää vaikuttaa näyttelyjen yleisömääriin vain, jos se on todella surkea. Kun näyttely on riittävän vetovoimainen, sitä tullaan katsomaan, vaikka paita liimautuisi selkään.

Tämänkesäinen Aarnikotkan matkassa -näyttely löi laudalta Taideruukin vanhat ennätykset. Näyttelyssä kävi noin 4 500 vierasta, kaukaisimmat Singaporesta saakka.

— Haaveena oli 4 000, koska edellinen ennätys oli 3 800, Hyökki sanoo.

Museokortti tuonut väkeä

Toinen tämän kesän voittajista on Poikilo-museo. Lukumääriä ei vielä ole saatavissa, mutta näyttelymestari Eija Perälän mukaan Ulla Rantasen näyttely on vetänyt väkeä hyvin. Kävijät ovat lisäksi kiitelleet näyttelyä vuolaasti.

Monen kävijän suusta on kuulunut museon ovella syvä huokaus: ihanan viileää täällä teillä! — Eija Perälä

Myös Kouvolan kaupunginmuseon Myytinmurtajia ja matkantekijöitä -näyttelyssä on käynyt kesän mittaan mukavasti yleisöä. Perälä otaksuu, että suosiotaan kasvattanut Museokortti on osaltaan tasoittanut yleisön tietä myös näihin kohteisiin.

— Yhteislippujakin on mennyt, hän lisää.

Viileyttä ihasteltu

Perälä uskoo, että helteet ovat olleet Poikilon näyttelyille eduksi; yleisö on voinut lähteä liikkeelle tietoisena siitä, että talossa on hyvin toimiva ilmastointi.

— Monen kävijän suusta on kuulunut museon ovella syvä huokaus: ihanan viileää täällä teillä!

Poikilo-museoiden lipunmyynnissä asioivia pyritään ohjaamaan myös yläkerran Poikilo-galleriaan, jonne ei tarvita pääsylippua. Tänä kesänä siellä on ollut esillä Kymijoen maalareita -näyttely.

Gallerian kävijämääristä ei ole tietoa. Perälän mukaan gallerian ovensuussa on laskuri, mutta sen käytöstä on luovuttu käytännön syistä.

— Laskuri antoi virheellistä tietoa, kun samasta ovesta kulkee talvikaudella myös kansalaisopiston ryhmiä.

Sonja Ovaskainen

Ulla Rantanen tunnetaan parhaiten suurikokoisista piirustuksistaan ja guassimaalauksistaan.

Laskuria luetaan soveltaen

Myös Kuusankosken Taideruukissa on laskuri. Koska näyttelyihin ei myydä pääsylippuja, kävijämäärätiedot perustuvat laskuriin.

Galleristi Amanda Hyökin mukaan ilmoitettu kävijämäärä on luotettava, koska tulosta vääristävät tekijät on otettu huomioon.

Laskuri sijaitsee gallerian ovenpielessä. Kun ihminen menee sisään ja ulos, tulee kaksi osumaa. Laskurin päivän saldo jaetaan siksi aina kahdella. Siitä vähennetään vielä talossa työskentelevien kulkemiset laitteen ohi.

Lukemiin tulevat mukaan myös sunnuntaisten klubi-iltojen yleisöt, koska tie Pato Klubille käy näyttelytilan läpi.

— Ihmiset tulevat kumminkin niin aikaisin, että katsovat myös näyttelyt, Hyökki sanoo.

Salmelassa 32 000 kävijää

Kovaa tulosta on tehty tänä kesänä myös Taidekeskus Salmelassa. Näyttelypäivien käydessä vähiin festivaalijohtaja Eveliina Mäenpää arvioi, että kesän kävijämäärä nousee samoihin kuin viime kesänä, noin 32 000:een.

Salmelassa on käynyt yleisöä tasaisesti läpi kesän. Mäenpään mukaan ainoastaan kaikkein kuumimpina päivinä on ollut hieman hiljaisempaa.

Salmelassa on tarjolla koneellista viilennystä vain päärakennuksen alakerrassa ja osassa Apteekkitalon huoneista. Muualla ollaan helteen armoilla.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalossa jäädään näillä näkymin kesän kävijätavoitteesta. Näyttelytyöntekijä Taina Horppu uskoo yleisövajeen johtuvan yksinomaan helteistä.

— Heti kun välissä oli viileämpiä päiviä, tuli ryntäys, hän sanoo.

Moisiossa venäläisryhmiä

Moision kartanossa kesän kuumuus on taidekartanon toimitusjohtajan Anne Hasun mukaan verottanut yksittäisten kävijöiden määrää.

— Ryhmämatkoissa on kuitenkin ollut kasvua niin, että se on kompensoinut tilannetta, hän sanoo.

Ryhmiä on käynyt runsaasti paitsi eri puolilta Suomea, myös Pietarin ja Moskovan alueelta.

Moision Taidekesä jatkuu elokuun loppuun, mutta Hasu uskaltaa jo nyt sanoa olevansa tyytyväinen kesään.

Ryhmämatkoissa on ollut kasvua niin, että se on kompensoinut tilannetta. — Anne Hasu

— Viime vuonna meillä oli 16 000 kävijä, ja nyt olemme jo 10 000:n paremmalla puolella.

Hasu kertoo myös taidemyynnin lähteneen ilahduttavasti kasvuun.

Kesäasukkaat löytäneet Antareksen

Antareksessa Sippolassa kesä on ollut hyvä. Taidekeskuksen johtaja Tiiu Anttinen sanoo, että kävijämäärissä on pientä nousua, ja yleisöpalaute on ollut erittäin myönteistä.

— Näyttelyn lisäksi on kiitelty sitä, että varsinkin sisemmässä salissa on edelleen melko viileää.

Paikallisten asukkaiden lisäksi seutukunnan kesäasukkaita on vieraillut taidekeskuksessa entistä enemmän.

Piiassa ja Rengissä Elimäellä helle on verottanut kävijöitä jonkin verran. Kahvilan yläpuolella sijaitsevassa Vinttigalleriassa vierailu onkin vaatinut asennetta: näyttelytilan lämpötila on kuumimpina päivinä noussut jopa 40–50 asteeseen.

Kuusankoskitalossa hurjimmat helteet ohitettiin näyttelyittä; galleria oli heinäkuun kiinni, kuten Kuusankoskitalo muutenkin.

Kesäkuun ensimmäisen puoliskon galleriassa oli neljän taiteilijan yhteisnäyttely Sin ja Min työt. Sen tarkkaa yleisömäärää ei tiedetä, mutta vieraskirjaan oli nimensä kirjoittanut noin 90 kävijää. Nyt tilan on ottanut haltuun Jaakko Stick.

Vielä on kesänäyttelyjä jäljellä

Taidekeskus Salmela: Kesänäyttelyt 12.8. saakka.

Poikilo-museot: Taidemuseossa Ulla Rantasen näyttely 2.9. saakka. Taiteilijatapaaminen 25.8. kello 13. Kaupunginmuseossa Myytinmurtajia ja matkantekijöitä 13.10.2019 saakka. Poikilo-galleriassa Kymijoen maalareita 26.8. saakka. Kouta-galleriassa Anne Järvi 12.8. saakka ja Maria Nuutinen 14.8.–2.9.

Kuusankosken Taideruukki: Riitta Virtasen maalauksia Galleria Padossa, Hannele Jokirannan maalauksia ja runoja Galleria Nurkassa ja seitsemän taiteilijan grafiikkaa Pato Klubilla, kaikki 26.8. saakka.

Moision kartano: Taidekesä 2018. 31.8. saakka.

Taidekeskus Antares: Päästä meidät pahasta. Uskontoaiheinen, kansainvälinen yhteisnäyttely 2.9. saakka.

Piika ja Renki: Minna Metsärinteen valokuvia 31.8. saakka.

Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo: Järviemme veijarit ja Seppo Polameren muistonäyttely 26.8. saakka.

Kuusankoskitalon galleria: Päärynän makuinen kattoikkuna, Jaakko Stick 26.8. saakka.

Luetuimmat