Äiti raiskattiin sekä punaisten että valkoisten toimesta — Valkealalainen Leo Laurila kirjoitti suvustaan sisällissotaan sijoittuvan romaanin

Äiti raiskattiin sekä punaisten että valkoisten toimesta — Valkealalainen Leo Laurila kirjoitti suvustaan sisällissotaan sijoittuvan romaanin

Valkealalainen Leo Laurila, 77, on julkaissut sukukokemuksiin perustuvan romaanin nimeltään Jannen ja Elisan kapina (Reuna). Karjalan tykistörykmentissä koulutusupseerina työuransa tehnyt Laurila julkaisi ensimmäisen romaaninsa Viimeisestä talosta (Karisto) vuonna 1999.

Nyt ilmestynyt kirja perustuu Laurilan isän ja äidin kokemuksiin. Romaanin tarina keskittyy 1910- ja 1920-luvuille. Mukana on myös äidin isä, joka työskenteli viilarina Kymiyhtiön Kuusankosken tehtailla.

— Synnyin itse 10 savun kylään. Ei ollut puhelimia eikä radiota, joten kuuntelin iltaisin, kun äiti kertasi nuoruusjuttuja, Laurila sanoo.

Romaanin alkuosa keskittyy sisällissotaan vuonna 1918. Päähenkilö Janne on maatilallisen pojista nuorin, kun punaiset saapuvat sodan loppuvaiheessa pihaan. Isoveljet piiloutuvat metsään, mutta Janne ja hevonen viedään väkisin punaisten joukoissa Tuohikotin taisteluun.

Leo Laurilan vanhemmat kokivat kovia Kouvolan alueella, kun Suomessa käytiin sisällissotaa. Laurila kirjoitti koettelemukset romaaniksi.

Leo Laurila muistaa pikkupoikana kuunnelleensa, kun isä muisteli kotona miesporukassa kokemuksiaan. Koska isä oli otettu väkisin punaisten joukkoihin, hänellä oli taistelussa vartija vahtimassa, että asemissa toimittiin halutulla tavalla.

— Isä ampui ensin ilmaan, sitten vartijan käskystä suoraan eteen muutaman laukauksen. Kun vartija sai osuman, isä karkasi asemista, Laurila kertoo.

Punaisten hävittyä kirjan päähenkilöt Janne ja Elisa joutuvat valkoisten kuulusteluihin, sillä Elisa oli työskennellyt sodan aikana lossivahtina Kymiyhtiössä. Rakkaus syntyy kuulustelujen yhteydessä. Yhteistä tulevaisuutta ei estä sekään, että tuleva vaimo kantaa toisen miehen lasta.

— Äitini raiskattiin sisällissodassa kaksi kertaa. Ensin punaisten, sitten valkoisten toimesta, Laurila kertoo avoimesti.

Laurila vakuuttaa, ettei sisällissota tehnyt äidistä katkeraa. Itse Laurila nimittää sisällissotaa kapinaksi.

— Se oli luokkasota. Oikeisto ja vasemmisto taistelivat vallasta, ja oikeisto voitti. Luoja tietää, mitä olisi tapahtunut, jos olisi käynyt toisin. Kuka tietää, vaikka paremminkin, Laurila sanoo.

Leo Laurila kertoo kirjastaan Kirjasavisella (Kauppakatu 1, Kuusankoski) 9.11. kello 10—12.

Uusimmat uutiset