Kesätapahtumat peruttu ainakin heinäkuun loppuun – Näin Pohjois-Kymenlaakson festivaalijärjestäjät kommentoivat tilannettaan

Hallituksen päätös jätti loppukesän festarijärjestäjät yhä varpailleen.

Lumikki Haaja

Iitin musiikkijuhlayhdistyksen puheenjohtaja Olli Pasila ja taiteellinen johtaja Laura Mikkola esittelivät festivaaliohjelman tammikuussa.
Iitin musiikkijuhlayhdistyksen puheenjohtaja Olli Pasila ja taiteellinen johtaja Laura Mikkola esittelivät festivaaliohjelman tammikuussa.

Iitin musiikkijuhlayhdistyksen puheenjohtaja Olli Pasila kertoo, että ei ole kuvitellut enää kuukauteen, että tapahtuman voisi pitää alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 10.–13. kesäkuuta.

Keskiviikkona valtioneuvosto linjasi, että suuria, yli 500 hengen yleisötapahtumia ei tulisi järjestää ennen elokuuta. Sen jälkeistä aikaa hallitus tarkastelee seuraavaksi kesäkuun alussa, pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana.

Käytännössä varsinaisen kieltopäätöksen tekee aluehallintovirasto.

Hallituksen tiedonanto jätti kysymysmerkkejä

Kesäkuun osalta tilanne näyttää nyt selvältä.

– Juridisista syistä emme kuitenkaan ole vielä voineet tehdä virallista peruuttamispäätöstä. Tarvitsemme viranomaispäätöksen, jotta taiteilijasopimusten force majeure -pykälään ei jäisi tulkinnanvaraa, Pasila sanoo.

Hänen mukaansa yhdistyksen hallitus on valmistautunut kokoontumaan mahdollisimman pian valtioneuvoston tiedonannon jälkeen.

Pohdittavaa kuitenkin jäi, Pasila sanoo.

– Tarkoittaako yli 500 henkilön rajaus useamman päivän kokonaisuutta vai yhtä konserttia? Yksittäisten konserttien yleisömäärät eivät juurikaan ylitä 500 kuulijaa. Toisaalta vaikka meillä olisikin lupa, uskaltaisivatko ihmiset tulla, Pasila miettii.

Pasila sanoo, että järjestäjät ovat miettineet pienimuotoisempaa viikonlopputapahtumaa elokuun alussa ennen koulujen alkua.

– Epävarmuus elokuunkin osalta on silti vielä niin suuri, että tuskin jaksamme lähteä toteuttamaan sitä.

Myöhemmin syksyllä voisi tulla kysymykseen yksittäinen kirkkokonsertti, jollaisia Iitin musiikkijuhlat ovat muutenkin pitänyt talvikauden ohjelmassaan.  

Markkinointi loppui jo maaliskuussa

Musiikkijuhlayhdistys lopetti tapahtumansa markkinoinnin jo maaliskuussa. Samoihin aikoihin tyrehtyi lipunmyynti, ja lippuja varanneet ryhmät ryhtyivät perumaan varauksiaan.

Musiikkijuhlille oli siihen mennessä myyty reilusti yli 500 lippua. Pasila toteaa, että jos tapahtuma peruuntuu, lippurahat saa takaisin Tiketti-palvelun kautta.

Hänen mukaansa musiikkijuhlia on järjestetty pitkälti talkoovoimin. Kuitenkin esimerkiksi taiteellisen johtajan, tuottajan ja ohjelmakirjan kirjoittajan palkkiot on jo maksettu.

– Selviämme taloudellisesti, sillä olemme saaneet mukavasti avustuspäätöksiä. Taloudellinen tilanne ei näytä hankalalta. Taiken avustus on sellainen, että saattaisimme joutua palauttamaan osan peruutuksen vuoksi.

Emme ole vielä törsänneet yhtään rahaa. — Jaana Viinikainen

Ehkä siirretään, ehkä striimataan

Kouvolassa on määrä järjestää tänä kesänä kaksi festivaalia, joiden paluuta on odotettu vuosia.

Niistä ensimmäinen on poikkitaiteellinen Jättömaa, jonka päivämäärät ovat 17.–19. heinäkuuta. Pääosin talkoilla järjestettävän festivaalin tapahtumapaikka on Kasarminmäki.

Tuottaja Jaana Viinikaisen mukaan Jättömaan hallitus kokoontuu päättämään festivaalin kohtalosta torstai-iltana.

– Jättömaa-yhdistyksen hallituksessa on monenlaista mielipidettä. Osa on sitä mieltä, että sitten unohdettaisiin tapahtuma kokonaan, osa kannattaa siirtämistä ensi vuodelle ja osa miettii ratkaisuksi striimauksia, Viinikainen sanoo.

Jos tapahtuma on siirrettävä, nousee huoleksi se, onko alue käytössä myös ensi vuonna.

Viinikainen toteaa, että Jättömaan tilanne on joka tapauksessa helpompi kuin monella muulla tapahtumalla.

– Emme ole vielä törsänneet yhtään rahaa. Olemme tehneet vasta alustavia suullisia sopimuksia, ja Kouvolan kaupungin myöntämä 20 000 euron avustus on vielä maksamatta.

Viinikainen sanoo, että Jättömaan peruuntuminen oli suuri pettymys sekä yleisölle että järjestäjille.

– Jättömaasta olisi tarkoitus tulla tänä kesänä suurempi ja kauniimpi kuin ikinä.

Koria-Roll joka tapauksessa myös ensi vuonna

Toinen vuosien tauon jälkeen palaava tapahtuma on Koria-Roll. Festivaalipäällikkö Matti Lindholm sanoo, että vaikka Koria-Rolliin on aikaa vielä nelisen kuukautta, suunnitelma b on olemassa.

– Jos tapahtumaa ei saa järjestää 14.–15. elokuuta, se järjestetään ensi vuonna, hän sanoo.

– Meillä on muutenkin ollut tarkoituksena, että ei tämä jää yhteen kertaan vaan jatkoa seuraa.

Hallituksen keskiviikkoinen tiedonanto ei kuitenkaan vielä riitä peruutuspäätökseen, Lindholm sanoo. 

– Nopea ajatus on nyt se, että jatketaan valmistelua ja katsotaan tilanne uudestaan touko–kesäkuun vaihteessa.

Hän huomauttaa, että siinäkin tapauksessa, että hallitus vain suosittelisi yleisötilaisuuksien rajoittamista elokuun loppuun saakka, Koria-Roll jäisi järjestämättä.

Tässä vaiheessa festivaalin mainosbudjetti on jäädytetty. Muuten järjestelyt jatkuvat Lindholmin mukaan entiseen tapaan.

– Tietenkin toivomme, että koronavirus olisi taltutettu jo elokuun puoliväliin mennessä.

"Pelkkä suositus ei riitä"

Heinäkuun alkupuolella Kouvolan keskustassa järjestettävän Rock in the City -festivaalin tuottaja Marko Riihelä ei halua vielä tässä vaiheessa kommentoida tarkemmin tapahtuman tulevaisuutta.

Hän kuitenkin kertoo, että Kouvolan kaupungilta on jo varattu päivät festivaalin järjestämiseen myös ensi vuonna.

Hän korostaa, että valtioneuvoston on annettava tapahtumajärjestäjille päätös. Pelkkä suositus ei riitä.

– Se jättäisi liian paljon avoimia kysymyksiä ja liikaa sovellettavaa artistien kanssa solmittuihin sopimuksiin.

Riihelän edustama RH-Entertainment järjestää myös muun muassa Kotkan Meripäiviä, joiden aika on heinäkuun lopussa.

Uutista on päivitetty hallituksen uutisilla kello 20.21. Juttua päivitetty  kouvolalaisten tapahtumanjärjestäjien kommenteilla kello 21.38.