Pienikin tarina voi olla hyvää viihdettä

Sami Rajakylä: Pankkipoika.216 sivua. Johnny Kniga 2016.

Ex-kouvolalaisen Sami Rajakylän toinen romaani Pankkipoika kertoo 35-vuotiaasta miehestä, jonka elämää hallitsee viheliäinen työ, napakka avopuoliso ja fantasiat. Kouvolasta Helsinkiin pesiytyneellä Eskolla on kaksi asuntoa: oma ja tyttöystävän koti.

Tyttöystävä ei pidä siitä, että Esko tykkää kaljasta. Syömistäkin pitäisi vähentää. Sitä vastoin seksiä pitäisi saada jatkuvasti, mikä riuduttaa Eskoa.

Päämäärätön hassuttelu ja hyvin muodostuneet naisrungot ovat 35-vuotiaan Eskon paheita.

Helppoa ei ole arkityö marketin kassallakaan. Varsinkin komennukset marketin pankkitiskillä tuppaavat olemaan vaikeita kokemuksia, sillä marketkansa ei ole vielä tottunut luottokorttien käyttöön. Tokinaiset asiakkaat riivaavat Eskoa tämän tästä.

Ei siis ihme, että Esko tuulettaa välillä. Siitä ei napakka tyttöystävä pidä, ja Esko ajautuu mieron tielle. Kesäromanssin jälkeen hän palaa häntä koipien välissä tyttöystävänsä hoteisiin.

Kierre jatkuu, ja Eskolla on huonoa tuuria töissäkin. Suu aukeaa väärissä paikoissa, ja työpaikkakin on katkolla.

Sami Rajakylän kirjallinen maailma on pieni, mutta se avaa hienosti palvelutyön arkea. Ei tämä mikään suuri kirja ole, mutta tilannekomiikkaa ja vaarattoman tuntuisia tilanteita riittää. Tyylillisesti Rajakylä liikkuu jossain pehmeän Arto Paasilinnan ja särmikkään Juha Seppälän puolivälissä.

Jotakin poikkeuksellisen surkuhupaisaa tässä teoksessa on. Rajakylän kaupunkilais-Esko ei ole enää nuori, mutta ei missään tapauksessa vielä aikuinen. Päämäärätön hassuttelu ja hyvin muodostuneet naisrungot ovat 35-vuotiaan Eskon paheita.

Sivusta lukien tuntuu siltä, että työkaverit älyttävät Eskoa ihan yksissä tuumin. Mutta Esko vaan painaa eteenpäin, asiakas kerrallaan.

Rajakylän teksti vetää. Ahmin kirjan kahdessa illassa. | 

Matti Tieaho

Hyvää: Napakkaa huumoria.

Huonoa: Tarina jää pieneksi.

Erityistä: Hyvää palvelualojen työnkuvausta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.