Kouvolalainen Anu Itkonen tanssittaa hyttysiä ja flunssan oireita — Seuraavaksi ovat vuorossa kasvaimet

Tanssinopettajan koreografia voitti pääpalkinnon Uudet tanssit -katselmuksessa Kajaanissa.

Jussi Lopperi

Joulukuussa polvensa loukannut Anu Itkonen ihmettelee, miten hän kuluttaisi sairauslomapäivänsä, jos ei parhaillaan opiskelisi. Hänen on määrä valmistua syksyllä.
Joulukuussa polvensa loukannut Anu Itkonen ihmettelee, miten hän kuluttaisi sairauslomapäivänsä, jos ei parhaillaan opiskelisi. Hänen on määrä valmistua syksyllä.

Anu Itkonen kulkee kainalosauvoilla, koska kierrehyppy ei mennyt putkeen.

— Olin joulukuun alussa Lahdessa tanssikurssilla, ihan vapaa-ajalla. Tulin hypystä huonosti alas, ja eturistiside meni poikki. Polvi on nyt leikattu. Pääsen palaamaan töihin viimeistään syksyllä, hän kertoo.

Itkonen on 43-vuotias kouvolalainen tanssinopettaja ja koreografi, jonka on vaikeaa vain olla. Hänen on saatava olla liikkeellä.

Juuri nyt se on hyvin hidasta. Pelkästään sängyn petaaminen ja aamiaisen valmistus vie tunnin. Puhelimen siirtely paikasta toiseen on tuskaa.

— Poikani Aatu sanoi eräässä haastattelussa, että hän ei tykkää siitä, jos hänellä ei ole mitään tekemistä. Vaikka muuten olemme melko erilaisia, tässä asiassa kohtaamme aika hyvin.

Aatu on Aatu Itkonen, vasta 16-vuotias taikuri ja yrittäjä, joka on herättänyt valtakunnallista huomiota.

Hyttyset voitti pääpalkinnon

Anu Itkosen tekemä koreografia Hyttyset voitti helmikuun alkupuolella pääpalkinnon Kajaanin Uudet tanssit -katselmuksessa. Teoksen esitti 10—13-vuotiaiden tyttöjen tanssiryhmä Karamelli, jota Itkonen opettaa tanssikoulu Studio Dance Pitissä. Hän on tanssikoulun kuukausipalkkainen opettaja.

Kilpailuteokset valittiin Kajaaniin videokarsinnalla. Ehdokkaita oli 181, joista kilpailuun pääsi mukaan 41.

— Voitosta tuli hirveän hyvä mieli, sillä arvostan sitä festaria kovasti. Tämä on toistaiseksi isoin juttu urallani.

Hyttyset-esitys kestää kolme minuuttia ja kertoo jotakin oleellista Itkosesta. Hänellä on riuska huumorintaju ja näkemys, että koreografian pitää olla helposti lähestyttävä.

Tämä on toistaiseksi isoin juttu urallani.

Kehossa taistelevat keskenään hyvä ja paha

Itkonen on nähnyt tanssin mahdollisuuden monenlaisissa aiheissa: Hyttysten olemuksessa. Flunssan oireissa. Pissahädässä, joka pakottaa jonottamaan ulkohuussiin.

Uusin tanssiteos kantaa työnimeä Kasvain kasvoi vain. Se kertoo syöpäkasvaimista.

— Kas vain sanoi kasvain ja kasvoi vain, Itkonen lausuu monille tutun hokeman.

— Päädyin käsittelemään teemaa sen vuoksi, että ystäväni on saattohoidossa.

Ihmisen sisällä on paljon liikettä. Kehossa taistelevat keskenään hyvä ja paha. Itkonen on suunnitellut koreografian 22-henkiselle ryhmälle. Aikuistanssijat tekevät ”huonot fiilikset” ja varhaisteini-ikäiset tanssijat hyvisten kepeät roolit.

Jussi Lopperi

Anu Itkonen on opettanut tanssia vuodesta 1995 saakka.
Anu Itkonen on opettanut tanssia vuodesta 1995 saakka.

Ensisijaisesti opettaja ja koreografi

Tekeillä oleva koreografia on taiteellinen osuus Itkosen opintoihin, joita hän suorittaa parhaillaan Savonia-ammattikorkeakoulussa. Hän on hankkimassa tanssinopettajan tutkintoa — toisin sanoen muodollista pätevyyttä työhön, jota hän on tehnyt vuodesta 1995 saakka ensin Lappeenrannassa ja Lahdessa, sitten Kouvolassa.

Baletti-, jazz- ja showtanssiharrastuksesta alalle ponnistanut Itkonen on opettanut muun muassa showtanssia, jazztanssia, nykytanssia, street-lajeja ja lastentanssia.

— En ole koskaan kokenut itseäni ensisijaisesti tanssijana vaan opettajana ja koreografina. Niissä rooleissa arvostan ryhmätyötä.

Itkonen luonnehtii tyyliään koreografina voimakkaaksi, energiseksi ja aksentoituneeksi. Ihanne on saksalainen Pina Bausch (1940—2009), jolle keskeistä oli poikkitaiteellinen näkemys.

— Se kiinnostaa jonkin verran minuakin. Haluan kertoa tarinaa, mutta liikkeen itsessään pitää tietenkin kantaa.