Konserttiarvio: Hulvaton showbändi TIMO Brass Band puhalsi karstat Kymi Brassin avauksessa

TIMO Brass Band, Kymi Brassin avajaiskonsertti. Kouvola-talo 1.11. klo 19.

Esa-Pekka Tupala

TIMO Brass Band on omalla energisellä tyylillään osoittanut, ettei vaskenpurenta ole tosikoiden touhua. Show ei vähennä mitenkään musiikillisen ilmaisun tasoa.
TIMO Brass Band on omalla energisellä tyylillään osoittanut, ettei vaskenpurenta ole tosikoiden touhua. Show ei vähennä mitenkään musiikillisen ilmaisun tasoa.

Letkeän meiningin musiikkitapahtuma — sitä lupauksensa mukaan Kymi Brass -tapahtuma Kouvolassa on. Siitä on kehittynyt viime vuosina monipuolinen vaskimusiikin näyteikkuna.

Nuorten vaskisoittajien koulutuksen lisäksi ohjelmassa on tasokkaita ja monipuolisia konsertteja. Harmi vain, että huolimatta hyvästä mainonnasta ja konserttien rantautumisesta iltaisin paikallisiin kuppiloihin yleisö ei ole vielä löytänyt tätä helmeä.

Avajaiskonsertti osoitti, että vaskenpurenta ei todellakaan ole mitään tosikkojen touhua. Esiintyjäksi saadun, vasta reilut puolitoista vuotta sitten perustetun TIMO Brass Bandin tavaramerkiksi on muotoutunut hulvaton meininki ja show, josta ei puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Parhaiten TIMO Brass Bandin karnevalistinen puhallinshow toimii kesäisellä kadulla. Konserttisali ei taidokkaista ammattimuusikoista koostuvan ryhmän energiaa ja soittoa mitenkään kahlinnut. Ilman äänentoistoa etupäässä forte-voimakkuudella muusikoiden balanssi säilyi yllättävän hyvin, ainoastaan sousafoni (tuuba) turvautui omaan vahvistimeensa. Lisäksi bändissä oli kolme saksofonia, pasuuna, trumpetti ja rummut.

Perjantain keikalla bändillä oli ensimmäistä kertaa solistinaan Tea Salo. Yhteistyö toimi erittäin hyvin ja solisti istui ryhmädynamiikkaan. Tea Salon hieno ääni sopi kokonaisuuteen kuin nenä päähän. Kappaleissa Stand by Me ja Eleanor Rigby bändi ja solisti intoutuivat hulvattomaan musiikilliseen leikittelyyn.

Ohjelmistossa kuultiin tajunnanvirtana tuttuja kappaleita mielenkiintoisina sovituksina.

Välillä tunnistettavat melodiat katosivat improvisoinnin sfääreihin, ja aika moni kappale päätyi hallittuun kakofoniaan. Puolen salin kokoinen yleisö lämpeni loppua kohden.

Beverly Hills -tunnari alkoi erikoisesti, kun kaksi muusikkoa soitti samaa saksofonia: toinen puhalsi ja toinen paineli saksofonin läppiä selän takaa. Siitä biisi sitten kasvoi koko bändin flow’ksi.

TIMO Brass Band on ammentanut amerikkalaiselta esikuvaltaan Lucky Chops -yhtyeeltä lähes identtisen kokoonpanon ja esiintymistavan, tehden omasta esiintymisestään kuitenkin persoonallista ja suomalaista.