Myllykosken uuteen kulttuuritaloon avataan kahvila — Samalla kirjakauppakissa Nappi saa seuraa kahvilakoira Lumista

Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan avajaisia vietetään sunnuntaina Myllykoskentie 9:ssä.

Lumikki Haaja

Vanhoilla tutuilla Tarja Tornaeuksella ja Ninni Partasella synkkaa hyvin. Myös Lumi-koira ja Nappi-kissa ovat jo tutustuneet toisiinsa. Reuna-kirjakaupan takaosaan remontoidaan Cafe Mummolaa.
Vanhoilla tutuilla Tarja Tornaeuksella ja Ninni Partasella synkkaa hyvin. Myös Lumi-koira ja Nappi-kissa ovat jo tutustuneet toisiinsa. Reuna-kirjakaupan takaosaan remontoidaan Cafe Mummolaa.

Myllykoskentie kaipaa uutta toimintaa.

Näin ajatteli Tarja Tornaeus, Reuna Kustantamon toimitusjohtaja. Haave on nyt toteutunut. Entinen rautakauppa Myllykosken keskustassa on muuttunut Kulttuuritalo Wanhaksi Rautakaupaksi.

Reunan kustantamo ja kirjakauppa muuttivat Kenraalintien vuokraneliöistä uusiin tiloihin muutama viikko sitten. Niiden lisäksi rakennukseen tulee muuta toimintaa.

— Tavoitteena on tehdä tästä kyläläisten kohtaamispaikka, Tornaeus sanoo.

Tiloihin voi tutustua sunnuntaina kulttuuritalon avajaisissa.

Tavoitteena on tehdä talosta kyläläisten kohtaamispaikka. Tarja Tornaeus

Cafe Mummolaan voi tulla oman koiran kanssa

Kirjakaupan yhteyteen remontoidaan parhaillaan kahvilaa, Cafe Mummolaa, jota alkaa pitää myllykoskelainen Ninni Partanen. Kahvila valmistuu avajaisiksi ja avautuu virallisesti ensi viikon alussa. Paikka on ainakin aluksi avoinna samaan aikaan kuin kirjakauppa eli arkisin iltakuuteen.

Nimensä mukaisesti kahvilan sisustus henkii vanhaa aikaa.

— Mummola on kiireetön, kodinomainen kyläkahvila, Partanen kertoo.

Valikoimiin tulee muun muassa kahvipullaa ja voileipiä. Leivät tehdään asiakkaiden toiveiden mukaisesti ”mitä siä haluaisit sen päälle” -tyyliin.

— Kuten oikeassa mummolassa.

Sotaveteraaneille Partanen tarjoaa aina ilmaiset kahvit kiitokseksi siitä, mitä he ovat Suomen eteen tehneet.

Kirjakauppakissa Nappi saa karvaista seuraa, sillä Lumi-kahvilakoira alkaa viettää aikaa samoissa nurkissa. Kahvilaankin voi tulla oman koiran kanssa.

— Nappi ja Lumi tuntevat jo toisensa ja viihtyvät keskenään, Tornaeus sanoo.

Lumikki Haaja

Tarja Tornaeuksen mukaan avajaisnäyttelyn jälkeen galleriaa voi vuokrata näyttelyihin ja tapahtumiin. Nappi-kissa saa juoksennella vapaasti kulttuuritalon tiloissa.

Kangaspuilla tehdään ensin kylämatto

Rakennuksen siipiosaan on remontoitu noin 80-neliöinen galleria. Avajaisnäyttelyyn tulee talkoissa auttaneiden Anjalankosken taideseuran jäsenten teoksia.

— Sen jälkeen galleriaa vuokrataan kenelle tahansa näyttelyihin ja tapahtumiin, Tornaeus sanoo.

Kirjakaupan nurkasta löytyvät kaikkien käytössä olevat kangaspuut. Ensimmäinen työ on yhdessä tehtävä 4,5-metrinen kylämatto, joka tulee kirjakaupan lattialle.

Suunnitteilla ovat myös Napin neulontaillat, joissa sukankutojille luetaan tekstejä.

Kulttuuritaloon on sijoittunut myös Henna Virenin valokuvastudio. Studiokerroksessa on nojatuoleja pieniin illanistujaisiin. Myös kellarikerroksen saunatiloja ryhdytään vuokraamaan.

Omistajat asuvat yläkerrassa

Tarja ja Göran Tornaeus ostivat 1950-luvulla rakennetun kiinteistön viime vuoden lopulla. Rautakauppa toimi talossa 2000-luvun puoliväliin saakka. Sen jälkeen tiloissa oli Helluntaiseurakunnan kirpputori.

Rakennuksessa on noin 300 neliötä 1980-luvulla rakennettu siipiosa mukaan lukien. Tornaeuksen mukaan talo on hieno ja ikäänsä nähden hyvässä kunnossa.

— Iso osa ostopäätöstämme oli se, että rakennuksessa on paljon varastotilaa kustantamon kirjoille.

Omistajapariskunta asuu talon yläkerrassa. Yläkerrassa on myös pienempi asunto, jota vuokrataan tulevaisuudessa taiteilijaresidenssiksi.

Hallissa voi järjestää tapahtumia

Piha ja 350 neliön kylmähalli kunnostetaan myöhemmin keväällä. Halliin rakennetaan muun muassa esiintymislava ja pieni takahuone. Tiloja on tarkoitus käyttää erilaisiin tapahtumiin. Kesällä 2019 hallissa pidetään Kaakon kirjamessut. Talvisin sitä vuokrataan ajoneuvojen ja veneiden säilytykseen.

— Aikataulu riippuu siitä, saammeko kunnostukseen apurahoja, Tornaeus sanoo.

Sitten on vielä avoin, korkea ullakko.

— Tästä talosta voi tulla mitä tahansa!

Avajaisten ohjelma

Kulttuuritalo Wanhan Rautakaupan avajaiset 25.2. kello 12—18, Myllykoskentie 9, Myllykoski.

Klo 12 vieraana Isä Mitro, Tornaeus-suvun pappi toisessa polvessa. Kirjailijavieraita ja musiikkia.

Kirjojen julkistamisia: klo 14 Johanna Hasun Kurjet palaavat vielä -runokirja, klo 14.30 Jukka Sakin Yksinäismoralistin vitsit ja klo 15 Arvo Tuomisen Sankarikaupunki Pietari.

Klo 15.30 kirjailijavieras Meritta Veilleux: Sovinto (Aviador).

3 X parasta Myllykoskessa Tarja Tornaeuksen mielestä:

1. Yhdessä tekeminen. Ainakin 50 tuntematonta ihmistä osallistui talkoisiin, auttoi muutossa ja on tullut tutuksi puolen vuoden aikana.

2. Vanhan keskustan elpyminen. On hienoa olla mukana siinä projektissa.

3. Joka illalle on tekemistä, muun muassa konsertteja, teatteria ja kirjaston tapahtumia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.