Kirja-arvio: Tuure Kilpeläinen kuvailee Kouvolan keskustaa hengettömäksi - Peer Günt näytti, että soittamalla Kouvolasta pääsee pois

Tommi E. Virtanen & Kaihon Karavaani, Karavaanin matkassa.

Kirja-arvio: Tuure Kilpeläinen kuvailee Kouvolan keskustaa hengettömäksi - Peer Günt näytti, että soittamalla Kouvolasta pääsee pois

Tuure Kilpeläisestä ja Kaihon Karavaanista julkaistu fanikirja on ihailijoille täydellistä herkkua, mutta yllättävästi siitä löytyy pureksittavaa muillekin.

Yhtyeen vuoden 2017 kattava kirja nostaa esille Kilpeläisen takaa muusikot, tuottajat, yleisöt kuin roudaritkin. Henkeäsalpaava kuvamäärä varmistaa, että ihailijat eivät pety. Hyvä ratkaisu on käsitellä perusteellisesti keskeiset kappaleet.

Vaikka Kouvolassa oli hyvä kasvaa, niin Peer Günt näytti, että soittamalla pääsee pois.

Kouvolalaiset eivät taatusti pety kirjaan. Kilpeläinen muistelee Kouvolaa nostalgisesti, mutta sanoo suoraan keskustaa hengettömäksi: siellä tulee ”tylppä olo”.

Vaikka Kouvolassa oli hyvä kasvaa, niin Peer Günt näytti, että soittamalla pääsee pois. Kaikkinensa kirja on jutusteleva ja suorastaan lempeä. Tuottajanvaihtumiset ja muukin kerrotaan ilman turhia dramatisointeja.

Entä jos on kuullut Kilpeläistä vain radiosta tai baareissa? Pitääkö kirjaan tarttua?

Ehdottomasti kannattaa, jos on kiinnostunut suomalaisesta musabisneksestä.

Minulle parasta antia olivat Kilpeläisen laajat ja rehelliset pohdinnat biisien tekemisestä. Teoksessa käydään lävitse myös Kilpeläisen kasvaminen lauluntekijäksi niin Kouvolassa kuin myöhemminkin.

Kiertuemaailman nykytilannetta kuvataan perusteellisesti. Tarinassa näytetään sekin, että Helsingin skene on erilainen kuin muualla. Karavaani todetaan suositummaksi maakunnissa. Kirjan luettuaan pohtii syitä.

Kurkistus Kilpeläisen ja bändin jäsenten yhteisdynamiikkaan kiertueilla on rehevästi kuvattu. Matkakuvaukset ympäri maata eivät uuvuta vaan avaavat musiikkimaailman realiteetteja.

Yhtyeen jäsenten ja ympärillä pyörivien henkilöiden näkökulmat tuovat yllättäviä juttuja juuri, kun kuvaus alkaa väsyttää. | Petri Pietiläinen

Tuure Kilpeläinen on mukana uudella Vain elämää -kaudella.

Hyvää: Kappaleiden syntyhistoriat ja kiertue-elämän kuvaus.

Huonoa: Fanikirjalle tyypillinen suitsutus.

Erikoista: Kirjan luettua on katsottava Vain elämää -ohjelmaa. Kilpeläinen on mukana.