Koulun opettajainhuone oli samalla kirkon sakasti ja seuratalon naisnäyttelijöiden pukuhuone — 100 vuotta täyttävällä Kuusankosken lukiolla edeltäjineen on värikäs historia, joka kootaan nyt kansien väliin

Jussi Lopperi

Muun muassa Kuusankosken lukion opettajat Riku Nöjd (vasemmalla) ja Juha
Forsberg ovat mukana työryhmässä, joka kokoaa kirjaa lukiosta.
Muun muassa Kuusankosken lukion opettajat Riku Nöjd (vasemmalla) ja Juha Forsberg ovat mukana työryhmässä, joka kokoaa kirjaa lukiosta.

Eräänä päivänä kauan sitten Kuusankosken keskustaa halkoi erikoinen kulkue. Se koostui oppilaista, jotka kantoivat pulpetteja vanhasta koulustaan uuteen.

— Jotkut saattavat yhä muistaa tilanteen, Juha Forsberg sanoo.

Pulpettikulkue marssi vuonna 1957.

Forsberg on Kuusankosken lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja. Lisäksi hän kuuluu toimikuntaan, joka valmistelee lukiosta historiikkia. Koulu täyttää 100 vuotta vuonna 2020.

Alussa oli yhteiskoulu

Nyt on syytä tarkentaa: Kun puhutaan satavuotiaasta Kuusankosken lukiosta, puhutaan myös sen edeltäjäkouluista: Kuusankosken yhteiskoulusta ja yhteislyseosta, Kuusaan lukiosta ja Voikkaan lukiosta.

Kaksi viimeksi mainittua yhdistyivät vuonna 2007 Kuusankosken lukioksi.

Mutta alussa oli siis yhteiskoulu. Se perustettiin seurataloon, joka toimi myös kirkkona. Koulun opettajainhuone oli samalla kirkon sakasti ja seuratalon naisnäyttelijöiden pukuhuone.

Ei ihme, että koulu muutti myöhemmin uuteen osoitteeseen — itse asiassa moniin uusiin osoitteisiin. Nykyinen lukiorakennus, se, jonne pulpettikulkue eteni, valmistui Valtakadun varteen vuonna 1957.

Jussi Lopperi

Vanhojen päivä vuonna 1957. Kuva on teoksesta Yhteiskoulusta lukioksi 1920—2000.
Vanhojen päivä vuonna 1957. Kuva on teoksesta Yhteiskoulusta lukioksi 1920—2000.

Millaisia vaatteita käytettiin, millaista musiikkia kuunneltiin?

Nyt Forsberg ja muut toimikuntalaiset kaipaavat muistoja mainittujen koulujen oppilailta ja henkilökunnalta sekä muuten vain koulun kanssa tekemisissä olleilta.

— Olemme kiinnostuneita myös lähihistoriasta. Kyllä eilinenkin historiaksi muuttuu, Forsberg sanoo.

Hän kaipaa kokemuksellista tietoa: Millaisia vaatteita käytettiin, millaista musiikkia kuunneltiin, millaiset työtilat olivat? Millaista oli koulun arki ja juhla?

Olemme kiinnostuneita myös lähihistoriasta. — Juha Forsberg

Kirja haluaa pohtia myös sitä, millainen oli lukion ja sen edeltäjien rooli paikallisyhteisössä ja osana laajempaa yhteiskuntaa.

Tarinoita ja materiaalia toivotaan vuoden 2019 aikana.

Mukaan myös koulun nykyisiä oppilaita

Suunnitelmissa on muodostaa vapaamuotoisia muisteluryhmiä, jotka kokoontuvat kasvokkain tai virtuaalisesti. Esimerkiksi verkosta löytyy Forsbergin perustama, ilmoitustaulun kaltainen Padlet-alusta, johon viestejä voi kirjoittaa.

Forsberg vinkkaa, että nyt olisi hyvä sauma aktivoida omat kouluaikaiset verkostot ja koota porukka kokoon muistelun merkeissä.

Toki myös itsekseen voi muistella ja välittää muistot sitten työryhmälle vaikka sähköpostitse tai perinteisenä kirjeenä.

Hankkeeseen osallistuu myös koulun nykyisiä oppilaita erityisellä kurssilla.

— Lopullinen tavoitteemme on perinteinen juhlakirja, mutta sivutuotteena voi syntyä uudentyyppistä digimateriaalia, Forsberg kertoo.

Tuleva historiikki ei ole koulun ensimmäinen. Aksel Kilkin kirjoittama 50-vuotisteos Kuusankosken yhteislyseosta ilmestyi vuonna 1970. Teos Yhteiskoulusta lukioksi julkaistiin vuonna 2000, ja sen toimitti Juha Forsberg.

Ohjeita kiinnostuneille

Kuusankosken lukioon ja sen edeltäjäkouluihin liittyviä muistoja ja materiaalia voi lähettää osoitteeseen juha.forsberg@edukouvola.fi tai osoitteeseen Kuusankosken lukio, Valtakatu 46, 45700 Kuusankoski.

Materiaalia voi toimittaa myös Padlet-verkkoalustalle

Padletissa materiaali on julkista.

Muisteluryhmät voivat kokoontua missä tahansa, tarvittaessa vaikka lukion tiloissa, kunhan ajankohdista sovitaan etukäteen.