Aseman koulusta Ässätornin kautta Tuulensuojaan — näe Kouvolan ydin uusin silmin arkkitehtuurioppaan avulla

Kouvolan ensimmäinen arkkitehtuuriopas on juuri tullut painosta. Kaikkien kaupunginosien arkkitehtuuri pääsee kartoille asuntomessuihin mennessä.

Sonja Ovaskainen

Uunituoretta Arkkitehtuuriopasta saa toistaiseksi vain yhteispalvelupisteestä kaupungintalolla. Pian sitä on saatavilla myös kulttuuritaloissa ja kirjastoissa, ja sitä on tarkoitus jakaa erilaisissa tapahtumissa.
Uunituoretta Arkkitehtuuriopasta saa toistaiseksi vain yhteispalvelupisteestä kaupungintalolla. Pian sitä on saatavilla myös kulttuuritaloissa ja kirjastoissa, ja sitä on tarkoitus jakaa erilaisissa tapahtumissa.

Kouvolan ydinkeskustasta on ilmestynyt arkkitehtuuriopas. Se on neliväriesite karttoineen.

Oppaan on julkaissut Kouvolan kaupunki ja se on kokonaisen sarjan lähtölaukaus.

— Vastaava kartta Inkeroisten Alvar Aalto -kohteista tulee painosta ensi viikolla, ja muut kaupunginosat saavat omansa sen jälkeen, kaupungin viestintäpäällikkö Anne Käki sanoo.

Kaupunginarkkitehti Anne Kangasniemi-Kuikan mukaan arkkitehtuuriopas työstettäneen seuraavaksi Koriasta tai Kuusankoskesta — tai molemmista.

Osa sarjasta voi perustua myös teemaan, kuten nyt ilmestyvä Alvar Aalto -opas.

Koko kaupungin kattavan arkkitehtuuriopassarjan on määrä olla valmiina viimeistään ensi kesänä, jotta sitä voidaan hyödyntää Kouvolan asuntomessuilla.

Historiaa tiiviissä muodossa

Oppaassa on ydinkeskustan, kasarmialueen ja museokorttelin kartat. Kustakin kolmesta alueesta on myös tiivis tekstiesittely, ja lisäksi on pieni paketti Kouvolan historiaa.

Kouvolan syntyhistorian kuvaus alkaa 1400-luvulta, Ylisen Viipurintien ajoista, ja päättyy vuonna 2009 toteutettuun kuntaliitokseen.

Ydinkeskustan vaiheita kuvataan itsenäisen kunnan ensimmäisestä vuodesta (1922) tänä vuonna valmistuneeseen kävelykatu Manskin remonttiin saakka.

Kasarmialueen historia käydään lyhyesti läpi 1910-luvulta vuoteen 2010, jolloin alueen uusin rakennus Paja valmistui. Museokorttelista kerrotaan parilla virkkeellä.

Aikakautensa parhaimmistoa, nimekkäitä suunnittelijoita

Ydinkeskustasta on poimittu kartalle lähes 60 rakennusta. Kohteet edustavat eri aikakausia siten, että vanhin on vuonna 1890 valmistunut Tuulensuoja ja uusin viime vuonna Hallituskadun varrelle noussut Ratatekninen oppilaitos. Mukana on erityyppisiä rakennuksia virastotaloista asuinkerrostaloihin.

Oppaan on koonnut työryhmä, johon kuuluivat kaavoitusarkkitehdit Hannu Purho ja Kaisa Niilo-Rämä, kaavoitusinsinööri Heikki Kauppi ja kaupunginarkkitehti Anne Kangasniemi-Kuikka sekä Anne Käki ja matkailuneuvontapäällikkö Raija Sierman-Henttonen. Kohteet valittiin selvin kriteerein:

Vastaava kartta Inkeroisten Alvar Aalto -kohteista tulee painosta ensi viikolla. — Anne Käki

— Rakennusten arkkitehtuuri edustaa aikakautensa parhaimmistoa ja suunnittelija on nimekäs, tai kohteesta on järjestetty arkkitehtuurikilpailu ja voittanut ehdotus on sitten toteutettu, Kangasniemi-Kuikka sanoo.

Runsaasti valokuvia

Osa rakennuksista esitellään myös kuvin. Valokuvien enemmistö on Rurik Wasastjernan ottamia. Myös Johannes Wiehniltä ja Hannu Purholta on useita valokuvia.

Kasarmialueelta on otettu mukaan käytännössä kaikki rakennukset. Paketissa ovat mukana myös Sakaristonmäelle vuonna 1954 valmistuneet viisi asuinkerrostaloa.

Museokorttelin kartassa esitellään Kouvola-talo ja sen lisäksi museokorttelin museo- ja asuinrakennukset yhtenä ryppäänä.

Jaossa ilmaiseksi

Oppaat on suunnattu niin matkailijoille kuin päättäjille ja Kouvolan asukkaillekin.

— Tarkoitus on, että oma väkikin tutustuisi esimerkiksi juuri Alvar Aalto -kohteisiin, Anne Käki sanoo.

Arkkitehtuurioppaat tulevat saataville kirjastoihin ja kulttuuritaloihin. Niitä on tarkoitus jakaa myös erilaisissa tapahtumissa.

— Kaupungin yhteispalvelupisteessä kaupungintalolla niitä jo onkin.

Opas on ilmainen.

Oppaista on tarkoitus tehdä myös digitaaliset versiot, mutta aikataulua hankkeelle ei ole.

— Teemme tätä päätyömme eli maankäytön suunnittelun eli kaavojen laatimisen ohessa, joten valmista tulee, kun löydämme hieman aikaa, Anne Kangasniemi-Kuikka sanoo.

Aalto-paketit viimeistelyä vaille

Kouvola pyrkii hyödyntämään paikkakunnan rikkauksiin kuuluvaa Alvar Aallon rakennusperintöä entistä tehokkaammin.

Alkuvuodesta Kouvola liittyi Aalto-kaupunkien verkostoon ja pääsi siten mukaan valtakunnalliselle visit.alvaraalto.fi-matkailusivustolle. Toukokuun lopussa lanseerattu matkailusivusto sisältää kaksi kouvolalaista pakettia.

Paketeista isompi on kahden päivän osallistava kokonaisuus, jossa tutustutaan Aalto-arkkitehtuuriin, veneillään Kymijoella Anjalassa ja tehdään taidetta Antareksessa Sippolassa. Pienempi on puolen päivän mittainen Ankkapurhasta Alvar Aaltoon -retki.

Kumpaakin pakettia myy Kouvolan Matkatoimisto. Toimitusjohtaja Sinikka Laukaksen mukaan paketit ovat vielä viimeistelyä vaille, joten niiden myynti ei ole vielä päässyt käynnistymään.

Kouvolan matkailuoppaat ry. järjestää kuitenkin Inkeroisissa tänä kesänä kävelykierroksia. Niiden nimi on sama kuin matkailusivuston paketissa, Ankkapurhasta Alvar Aaltoon, mutta kesto vain tunnista puoleentoista.

Yhdistystä edustava Tarja Peltola-Welin kertoo, muutamia samanlaisia kierroksia on järjestetty useampana vuonna, mutta nyt niitä on joka keskiviikkoilta.

— Uutta on myös se, että todennäköisesti pääsemme käymään Inkeroisten kirkossa sisällä. Sitä ovat monet toivoneet.

Näin muualla

Jyväskylän arkkitehtuurikartta. Yksittäisiä kohteita ja aluekokonaisuuksia keskustasta, Vaajakoskelta ja Säynätsalosta. 150 kohdetta. Hinta 4 euroa.

EKO arkkitehtuuriopas. Katsaus Etelä-Suomen ekorakentamiskohteisiin. Hinta 15 euroa.

Porvoo Arkkitehtuurikartta. Hinta 5 euroa.

Kuopio, arkkitehtuurin opaskartta. Hinta 5 euroa.

Turku, Kaarina, Naantali, Paimio, Parainen, Raisio. Arkkitehtuurin opaskartta. Hinta 4 euroa.

Helsinki, Espoo, Kauniainen, Vantaa. Architectural map guide. Hinta 5 euroa.

Oulun arkkitehtuurin opaskartta. Ilmainen.