Jäätävä esikoistrilleri

Luca D'Andrea: Rotko. Suom. Leena Taavitsainen-Petäjä. 538 sivua. Tammi 2017.

Jäätävä esikoistrilleri

Pohjois-Italian vuoristoseuduilla asuvan Luca D'Andrean (s. 1979) esikoisteos etenee kuin Dolomiittien lumivyöry. Alkumurahduksen jälkeen on hetken hiljaista, mutta sitten tapahtumien virta saa lukijan vastustamattomasti kääntämään sivun toisensa jälkeen.

Kun amerikkalainen tv-dokumentaristi Jeremiah Salinger muuttaa vaimonsa kotikylään Italian Alpeille, hän ajautuu pian toimettomuutensa tappamiseksi selvittelemään vuorilla kolmekymmentä vuotta aiemmin sattunutta veritekoa.

Ratkaisematta jääneestä tapauksesta tulee vähitellen Salingerille pakkomielle, josta hän ei pysty enää päästämään irti. Suuremmat voimat kuljettavat päähenkilöä eteenpäin, kuin antiikin Kreikan tragediassa ikään.

Rotkoa on verrattu sveitsiläisen Joël Dickerin muutaman vuoden takaiseen menestysteokseen Totuus Harry Quebertin tapauksesta — eikä syyttä. D'Andrea osaa Dickerin tavoin kutoa menneen nykyhetkeen sitovaa tarinoiden verkkoa ja kertoa tarkkanäköisesti pikkupaikkakunnan pinnan alla piilevistä jännitteistä, joista ulkopuolisen on vaikea saada otetta.

Karun realistisen luontokuvauksen rinnalla Rotkossa suuressa roolissa on myös sukellus ihmismieleen: muistoihin, pelkoihin ja kuvitelmiin.

Italiassa D'Andrean teos sai aikaan suuren innostuksen. Rotkon käännösoikeudet myytiin jo ennen kirjan ilmestymistä kolmeenkymmeneen maahan. Suomalaislukijat pääsevät nyt nauttimaan Leena Taavitsainen-Petäjän vivahteikkaasta käännöksestä – aina Salingerin viisivuotiaan Clara-tytön nokkelia sanaleikkejä myöten. |

Mika Rissanen

Hyvää: Tasapainoinen ja otteessaan pitävä jännäri.

Huonoa: Armoton vuoristokuvaus ei juuri ruoki matkahaluja Alpeille.

Erityistä: D'Andrea on kirjansa päähenkilön tavoin tehnyt tosi-tv-ohjelman vuoriston pelastusjoukoista.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.