Elokuva-arvio: Eläviä öljyvärejä

BreakThru ProductionsMaailman ensimmäinen käsinmaalattu elokuva kertoo taiteilija
Vincent Van Goghin viimeisistä vuosista.
Maailman ensimmäinen käsinmaalattu elokuva kertoo taiteilija Vincent Van Goghin viimeisistä vuosista.

Loving Vincent (Iso-Britannia/Puola, 2017).
Ohjaus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman. Käsikirjoitus: Dorota Kobiela, Hugh Welchman, Jacek Dehnel.
Rooleissa: Jerome Flynn, Saoirse Ronan, Aidan Turner, Douglas Booth, Robert Gulaczyk, Helen McCrory, Eleanor Tomlinson, Chris O'Dowd.
Kesto: 95 min. K–12.

Uransa aika ylenkatsottu Vincent van Gogh on kuuluisa esimerkki idiomista, että taiteilija nousee arvoonsa vasta kuoltuaan. Itseoppineen virtuoosin värien ja linjojen käytön palvontaa siivittivät tarinat taiteilijan henkilökohtaisen elämän tyrskyistä.

Animaatio- ja tehostepuolella työskennelleet Dorota Kobiela ja Hugh Welchman ovat ottaneet käsittelyyn Van Goghin perinnön ja demonit täysin uniikilla tavalla. Jokainen elokuvan ruudusta on käsinmaalattu.

Värit voi aistia

Öljyvärin tuoksun pystyy lähes aistimaan Van Goghin maalauksista tutulla väripaletilla ja dekoratiivisella ekspressionismilla toteutetulla kuvien virralla.

Elokuvan alku meneekin pelkästään tyylin sulatteluun.
Lopulta tyyli alkaa tuntua enemmän tehokeinolta kuin aidosti tarinaa tukevalta välineeltä. Maalausten alla oleva käsivarakuva ei ole aina kovin tarkaa mietittyä.

Jokaisen kuvan päällemaalaus on henkeäsalpaava suoritus, mutta pelkkä visuaalinen viimeistely ei voi olla koko elokuvan selkäranka.

Tarina kirjeissä

Elokuva seuraa Armand Roulinia (Douglas Booth) jolle on jäänyt haltuun Vincentin viimeinen kirje veljelleen Theonille. Tarina rakentuu paljon näiden julkaistujen ja koskettavien kirjeiden varaan. Käsikirjoitus on ajoittain melko kömpelö, ja teatraaliset näyttelijäsuoritukset alleviivaavat tätä ongelmaa.

Loving Vincent koostuu paljon puhuvista päistä, ja se on kuin kömpelö salapoliisitarina. Toisaalta elokuvan voi vain antaa vyöryä ylitse silkkaa esteettisyyttä ja ahkeruutta arvostaen. | Timo Alho

Kolme tähteä

Hyvää: Upea Van Goghin taidetta imitoiva öljyvärianimaatio.

Huonoa: Kerronta ei nouse lähellekkään kuvien tasoa.

Erityistä: Maailman ensimmäinen täysin ölyvärein maalattu elokuva. 125 maalaria loivat 65 000 kuvaa.Uusimmat uutiset