Anna Kuokkanen valokuvasi, videokuvasi ja kirjoitti neljän turvapaikanhakijan tarinat — Valokuvanäyttely avautuu tiistaina Kouvolan pääkirjastossa

Anna Kuokkanen

Irakilaiset Hasnaa (vasemmalla) ja Omer asuivat vastaanottokeskuksen sijaan yli vuoden suomalaisen naisen luona Kontulassa.
Irakilaiset Hasnaa (vasemmalla) ja Omer asuivat vastaanottokeskuksen sijaan yli vuoden suomalaisen naisen luona Kontulassa.

Helsinkiläinen valokuvaaja ja tutkija Anna Kuokkanen kiinnostui maahanmuutosta ja vieraassa kulttuurissa elämisestä neljä vuotta sitten.

— Jo vuonna 2014, ennen kuin Suomeen vuotta myöhemmin tuli ennätysmäärä turvapaikanhakijoita, ilmassa oli pelkoa, maahanmuuttovastaisuutta ja rasismia, Kuokkanen sanoo.

He unelmoivat samoista asioista kuin me kaikki. — Anna Kuokkanen

Hänen mukaansa maahanmuuttajista puhuttiin mediassa vain numeroina. He eivät saaneet ääntään kuuluviin.

Kuokkanen halusi antaa maahanmuuttajille kasvot, joten hän soitti vastaanottokeskukseen. Sieltä löytyi ensimmäinen henkilö.

Neljän vuoden ajan Kuokkanen vietti aikaa neljän turvahakijan kanssa. Hän valokuvasi, videokuvasi ja kirjoitti heidän tarinansa.

Heidän arkensa seuraaminen oli samaan aikaan raskasta ja antoisaa.

— Heidän elämänsä pysähtyy turvapaikanhakuprosessin ajaksi. He unelmoivat samoista asioista kuin me kaikki. He haluavat opiskella ja töitä.

Kuokkaselle havahduttavinta projektissa oli ymmärtää, miten pitkään turvapaikkaprosessit kestävät.

Kuokkasen Odotustila-valokuvanäyttely avautuu Kouvolan pääkirjaston näyttelytilassa tänään tiistaina 25. syyskuuta.

Osana näyttelyä on yleisötilaisuus, jossa Kuokkanen esittää näyttelyyn liittyvän videoteoksen ja kertoo valokuvaprojektin tekemisestä turvapaikanhakijoiden kanssa. Tilaisuus järjestetään pääkirjaston auditoriossa tiistaina 16. lokakuuta kello 18.

Kuokkasen näyttely on ollut aiemmin esillä Helsingissä, Mikkelissä ja Jyväskylässä. Kouvolan pääkirjastossa näyttely jatkuu 19. lokakuuta saakka.