Nuori viulistilupaus soittaa Kuusankoskitalossa kalliilla huippuviululla — Rebecca Roozemanin käyttöön annettu Stradivarius on aikamoinen diiva

Kymi Sinfoniettan solistina vierailevalla Rebecca Roozemanilla on soitettavanaan jousisoitinten kuninkaallisiin kuuluva Stradivarius vuodelta 1702.

Katja Juurikko

Rebecca Roozeman ja Ville Matvejeff nousevat tällä viikolla Kymi Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian eteen.
Rebecca Roozeman ja Ville Matvejeff nousevat tällä viikolla Kymi Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian eteen.

Tämä viulu on elänyt 300 vuotta pidempään kuin minä. Se opettaa minua, ei toisinpäin.

Näin kertoo 18-vuotias viulistilupaus Rebecca Roozeman, joka soittaa tällä viikolla Kuusankoskitalossa Kymi Sinfoniettan ja Jyväskylä Sinfonian solistina.

Roozemanin instrumentti on Antonio Stradivarin (1644—1737) Stradivarius, lisänimeltään Iiriläinen. Stradivari on yksi maailman arvostetuimmista viuluntekijöistä. Soitin on rakennettu Stradivariuksen niin sanotulla kultaisella kaudella vuonna 1702.

Kalleimpien Stradivarius-viulujen myyntihinnat liikkuvat miljoonissa euroissa. Roozemanin huippuviulun omistaa OP Ryhmän Taidesäätiö.

— Taidesäätiön valitsemat soitinrakentajat tarkastavat viulun muutaman kuukauden välein ja katsovat, että kaikki on kunnossa.

Lempinimi vielä hakusessa

Jo paljon kilpailumenestystäkin hankkinut Roozeman sai viulun käyttöönsä vuoden alussa. Soitin on hänellä kolme vuotta, minkä jälkeen hänen on mahdollista hakea vielä muutamaa lisävuotta.

— Meistä tulee koko ajan läheisempiä ystävyksiä, vaikka jo alusta asti meillä synkkasi hyvin.

Mitä hellemmät ja herkemmät otteet Roozeman ottaa käyttöön, sitä paremmin viulu soi.

Ennen Roozemania Iiriläistä ovat soittaneet muun muassa kansainvälisen uran tehneet Pekka Kuusisto ja Pietari Inkinen, joka on kasvanut Kouvolassa.

Musiikin tehosta esimerkiksi masennuksen hoidossa on jo olemassa tutkimuksia. — Ville Matvejeff

Roozemanilla on tapana nimetä viulunsa. Iiriläinen antaa vielä odottaa sopivaa nimeä.

— Tämä viulu on ehdottomasti nainen, ja aika nuorikin vielä. Hän on diiva, jota ei saa sohia tai ääni menee rikki.

Oman soittimensa Roozeman on nimennyt Fredrikiksi.

Ilmassa ei ole mustasukkaisuutta.

— Fredrik on tällä hetkellä äitini käsissä. Häntä soitetaan, ja hän on siitä hyvin iloinen.

Katja Juurikko

Rebecca Roozeman sanoo olevansa onnekas, koska sai käyttöönsä arvoviulun juuri nyt: "17-21 on tärkeä ikä viulistille, koska silloin täytyy kehittyä nopeasti ja paljon."
Rebecca Roozeman sanoo olevansa onnekas, koska sai käyttöönsä arvoviulun juuri nyt: "17-21 on tärkeä ikä viulistille, koska silloin täytyy kehittyä nopeasti ja paljon."

Sinfonietta ja Sinfonia yhdessä

Kotkassa ja Kouvolassa kuullaan tällä viikolla tavallista suurempaa kokoonpanoa. Konserttilavalle kannetaan peräti 63 tuolia, kun Kymi Sinfoniettan seuraan liittyy Jyväskylä Sinfonia.

Konsertin johtaa Jyväskylä Sinfonian ylikapellimestari Ville Matvejeff.

— Livenä kuullulla, akustisella musiikilla on tutkitusti hyvinvointia lisääviä vaikutuksia. Ääniaallot ovat mielen ja kehon hierontaa, Matvejeff sanoo.

Kapellimestari soisi, että konserttilippuja saisi reseptillä.

— Musiikin tehosta esimerkiksi masennuksen hoidossa on jo olemassa tutkimuksia.

Hän muistuttaa, että klassinen musiikki tuo maakuntiin elinvoimaa.

— Kun ihminen tekee muuttopäätöstä kahden paikkakunnan välillä, hän katsoo kahta asiaa. Missä ovat lasten koulut ja missä voin viettää aikaani.

Monipuolinen musiikkielämä on silloin oiva kilpailuvaltti.

Kymi Sinfonietta ja Jyväskylä Sinfonia Kuusankoskitalossa torstaina 28. marraskuuta ja Kotkan konserttitalossa perjantaina 29. marraskuuta kello 19.