Ne Liikennevalojen repertuaari ulottuu Dead Kennedysistä humppaan — Kehitysvammaisten bändi halajaa keikoille Kuusankosken ulkopuolellekin

Kuusankosken Helmisillassa harjoitteleva yhtye laulaa lähes aiheesta kuin aiheesta. Syntyneet kappaleet maistuvat niin päiväkeskuksen asiakkaille kuin kouvolalaiselle rock-yleisöllekin.

Moises Garibay

Antti Peltola (vasemmalla), Matti Backman (keskellä) ja Juuso Huusari ovat Ne Liikennevalot vuosimallia 2019.
Antti Peltola (vasemmalla), Matti Backman (keskellä) ja Juuso Huusari ovat Ne Liikennevalot vuosimallia 2019.

Henkselit, suojatie, popkornipussi, maa-aines- ja ympäristölupahakemus ja kapina liikennevaloja vastaan. Kuusankoskelainen Ne Liikennevalot -yhtye on säveltänyt jokaisesta aiheesta kappaleen.

— Bändi soittaa progressiivista rockia, yhtyeen perustanut kosketinsoittaja Antti Peltola kertoo.

Peltolan lisäksi yhtyeen ydinkokoonpanoon kuuluvat laulajat Matti Backman ja Juuso Huusari. Välillä treeneissä on mukana myös basisti ja rumpali.

Muusikot ovat tutustuneet toisiinsa erityisryhmille suunnatussa päivätoiminnassa Kuusankoskella. Nykyään Ne Liikennevalot harjoittelee kerran viikossa Kymsoten uudessa työ- ja päivätoimintaa tuottavassa Helmisillassa.

Liikennevaloissa syntyi idea

Idea yhtyeen perustamiseen syntyi, kun Peltola katseli liikennevaloja.

— Liikennevaloissa on kolme väriä. Oli selvää, että bändissä on Matti, Juuso ja Antti, Peltola sanoo.

— Olemme soittaneet aikaisemmin yhdessä Kuusaan Bändissä, Backman jatkaa.
Kuusaan Bändi on kehitysvammaisten oma yhtye, joka on ollut toiminnassa jo vuodesta 1969 asti. Jäsenet ovat vaihtuneet vuosien aikana.

— Se yhtye on jo instituutio, joka on ollut aika pienen piirin juttu, Helmisillan ohjaaja Herkko Huttunen kertoo.

Liikennevaloissa on kolme väriä. Oli selvää, että bändissä on Matti, Juuso ja Antti. — Antti Peltola

Ne Liikennevalot sai alkunsa, kun Kuusankosken kolme eri päivätoimintayksikköä muutti saman katon alle vuonna 2018. Ohjaajat Arto Porvari ja Huttunen ottivat Peltolan idean bändistä vastaan innolla.

Yhtye harjoittelee kerran viikossa pankin vanhassa kassaholvissa Helmisillan alakerrassa.

Yleisö on valmiina

Yhtye ei ole ainoastaan kolmen miehen ajanvietettä, vaan siitä on iloa kaikille Helmisillan asiakkaille. Porvarin mukaan yhtye esiintyy ajoittain asiakkaille ja aina, kun yhtyeen uusi kappale päätyy Youtubeen, se kuunnellaan porukalla.

— Mediaryhmäläiset piirtävät usein kuvituksia yhtyeen Youtube-videoille. Osa sanoituksistakin on tullut muilta asiakkailta. Esimerkiksi Jussin popkornipussi -kappaleen teksti on syntynyt tällä tavalla, Porvari kertoo.

Yhtyeen kappaleet syntyvät usein Peltolan ideasta. Valmis komppi haetaan kosketinsoittimesta, jonka päälle Peltola soittaa melodioita. Laulumelodiat syntyvät usein improvisoimalla.

— Yhtyeellä on paljon hetkessä syntyneitä kappaleita ja sitten hiotumpia kappaleita. Lisäksi yhtye on soittanut Dead Kennedysin ja Whitney Houstonin lainakappaleita, Porvari kertoo.

Easter Eagles -festivaali oli riemukas kokemus

Yhtyeen jäsenet esiintyvät keikoilla Liikennevalo-päätteisillä taiteilijanimillä.

Moises Garibay

Bändin treenikämppä on Kuusankoskella. Yhtye esiintyy Helmisilta-päivätoimintakeskuksen asiakkaille aina kun tilaisuus on.
Bändin treenikämppä on Kuusankoskella. Yhtye esiintyy Helmisilta-päivätoimintakeskuksen asiakkaille aina kun tilaisuus on.

Vastaavalla tavalla rakennettua taiteilijanimeä ovat käyttäneet muun muassa punk-yhtye Ne Luumäet, jonka musiikki on inspiroinut Peltolaa.

— Bändin nimi mukailee Ne Luumäet -yhtyettä. Muita suosikkibändejäni ovat Iron Maiden ja Metallica, Peltola sanoo.

— Antin puheissa nousee usein esille Hassisen Kone, Sielun Veljet ja tietyt lastenlaulut, Porvari täydentää.

Ne Liikennevalot on keikkaillut jonkin verran. Yhtye esiintyi muun muassa House of Rockissa pääsiäisenä järjestetyillä Easter Eagles -festivaaleilla. Yhtye sai yleisöltä lämpimän ja innostuneen vastaanoton.

— Siellä tultiin kiittelemään, että bändi on hyvä, Peltola sanoo.

— Yleisö kiljui ja taputti. Se tuntui kivalta, Backman jatkaa.

Levy on jo suunniteltu

Jäsenillä on maltillisia toiveita yhtyeen tulevaisuuden suhteen. Ne Liikennevalot haluaisi soittaa lisää keikkoja Kouvolassa. Peltola on suunnitellut yhtyeen albumikokonaisuutta. Hän tietää, mitkä kappaleet levylle tulisi ja mikä olisi albumikokonaisuuden nimi.

— Levyn nimi on Pitää pysähtyä. Sen kannessa on kuva autosta.

Ei kuitenkaan liikennevaloista?

— Ei.