Kouvolan kaupungin kulttuuripalkinto kirjailija Jukka Behmille

Katja Juurikko

Kouvolalainen kirjailija Jukka Behm kertoo uusimmassa romaanissaan viidesläisyydestä ja maailmanlopun odotuksesta.
Kouvolalainen kirjailija Jukka Behm kertoo uusimmassa romaanissaan viidesläisyydestä ja maailmanlopun odotuksesta.

Kouvolan vuoden 2019 Kulttuuripalkinto on myönnetty kirjailija Jukka Behmille.

Palkinto annetaan Behmille hänen tähänastisesta, laajasta ja monipuolisesta kaunokirjallisesta tuotannostaan.

Behm (s. 1973) on kirjoittanut romaaneja sekä aikuisille että nuorille. Hänen esikoisromaaninsa Dr. Mumbai voitti Bonnierin pohjoismaisen romaanikilpailun vuonna 2007. Teos Pehmolelutyttö (2017) huomioitiin Finlandia Junior -ehdokkuudella.

Palkinnon myöntäjien mukaan Behmin uusin romaani Eikä yksikään joka häneen uskoo (2018) haastaa lukijansa ja on herättänyt keskustelua.

— Behm käy myös aktiivisesti esiintymässä ja keskustelemassa kirjallisuudesta ja kulttuurista niin kirjaston kuin järjestöjenkin kirjailija-illoissa ja keskustelutilaisuuksissa. Siten hän elävöittää osaltaan merkittävästi Kouvolan kulttuurielämää, palkintoperusteluissa todetaan.

Kouvolan kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain Kouvola-päivänä tunnustuksena merkittävästä kulttuurisesta tai taiteellisesta urasta tai saavutuksesta.

Palkintosumma on 5 000 euroa. Sen saajan päättää Kouvolan kaupungin liikunta- ja kulttuurilautakunta nimeämänsä työryhmän esityksen pohjalta.

Behm on ensimmäinen Kouvolan kulttuuripalkinnon saanut kirjailija.

Palkinnon ovat aiemmin saaneet Kouvostoliitto-taideyhteisö (2010), Kuusankosken teatterin toiminnanjohtaja Piia Kleimola (2011), muusikko Esa Kotilainen (2012), Kouvolan seudun oopperayhdistys (2013), taikuri Markku Purho (2014), kanttori Pekka Ainali (2015), galleristi, rehtori ja yrittäjä Vesa Parvinen (2016), kulttuurineuvos Eero Niinikoski (2017) sekä muusikko, säveltäjä ja kuoronjohtaja Jouni Sjöblom (2018).

Lue Jukka Behmin haastattelu Kouvolan Sanomista myöhemmin.