Kouvolan teatteri toivottaa neulepuikot tervetulleeksi katsomoonsa – "Tarkoitus on, että yleisö tulee esitykseen kuin Anjan kotiin"

Monologi Anjan lähes erinomainen elämä on glamouriton ylistys tavalliselle naiselle ja elämälle maaseudulla.

Jussi Lopperi

Näytelmän Anja (Johanna Heimonen) kertoo elämästään siskonsa tuomalle kasettinauhurille.
Näytelmän Anja (Johanna Heimonen) kertoo elämästään siskonsa tuomalle kasettinauhurille.

Kouvolan teatterin uusimpaan näytelmään saa halutessaan ottaa neulepuikot ja virkkuukoukut mukaan.

Nyt ollaan nimittäin Anjan luona jossakin päin Pohjois-Karjalaa, ja Anja on käsityöihminen. On siis jopa suotavaa, että katsomossa syntyy vaikkapa sukkia, lapasia ja patalappuja.

– Tarkoitus on, että yleisö tulee esitykseen kuin Anjan kotiin. Neulepuikkojen kilinä on kotoisa ääni, sanoo näytelmän ohjaaja, teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että yleisö osallistuu esitykseen. Katsojat saavat rauhassa keskittyä siihen, mitä kerrottavaa puheliaalla Anjalla on.

C-kasetit kuulevat kaiken

Näytelmä on monologi Anjan lähes erinomainen elämä.

Tarina ilmestyi alun perin Esko-Pekka Tiitisen romaanina vuonna 2011. Näytelmäksi sen dramatisoi Kimmo Hirvenmäki. Kantaesitys oli Kemin kaupunginteatterissa vuonna 2014.

Kouvolan-versio saa ensi-iltansa Klubi-näyttämöllä lauantaina.

Ohjaaja Luhtaniemen mukaan teoksessa ei ole "gloriaa, glamouria tai fanfaareja". Se on maanläheinen ylistys tavalliselle naiselle ja elämälle maaseudulla.

Keski-ikäinen Anja pitää yksin pystyssä maatilaansa ja turisee elämänsä hetkiä siskonsa tuomalle kasettinauhurille, "ruppeema ruppeemalta". Jääpähän sitten jälkipolville pureskeltavaa.

Näyttämölle on tuotu rekvisiitaksi muun muassa keko vanhoja c-kasetteja.

– Ne ovat omiani, hain ne vanhempieni luota Kotkasta, näyttelijä Johanna Heimonen kertoo.

C-kaseteista huolimatta näytelmä sijoittuu jonnekin 2000-luvulle.

Anneli Saariston lauluja

Neulepuikkojen kilinä on kotoisa ääni. — Tiina Luhtaniemi

Kotkalainen freelance-näyttelijä Heimonen vierailee Kouvolan teatterissa nyt toista kertaa. Aiemmin hänet on nähty Satumaa-musikaalissa vuonna 2017.

Heimonen aloitti näyttelijänuransa Kotkan kaupunginteatterissa ja jatkoi sieltä kiinnityksillä Teatteri Imatraan ja Rovaniemen teatteriin. Hän on myös vieraillut muun muassa Helsingin kaupunginteatterissa.

– Nyt on epätodellinen olo. Ei ole aiemmin tullut mieleen olla yksin näyttämöllä, Heimonen sanoo ja nauraa.

Hän on ollut mukana useissa musiikkiteatterituotannoissa. Kouvolan teatterin Anjassa hän esittää kaksi Anneli Saariston tunnetuksi tekemää laulua, Jos joskus ja Illoin kun on aikaa.

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa ei ole musiikkia, mutta Kouvolaan ohjaaja sitä halusi. Kappaleet valitsi Saaristo-faniksi tunnustautuva Heimonen. Jos joskus -laulussa pohditaan, millaista olisi vaihtaa elämänsä unelmaan. Illoin kun on aikaa -kappaleessa laulaja taas muistelee mennyttä ja kaipaa rakkautta.

Jussi Lopperi

Käsityöt ovat tervetulleita esitykseen. Tällä viikolla näytelmän koeyleisönä oli käsityökerholaisia Valkealasta.
Käsityöt ovat tervetulleita esitykseen. Tällä viikolla näytelmän koeyleisönä oli käsityökerholaisia Valkealasta.

Myös yleisökeskusteluja

Anjan lähes erinomainen elämä on vuosien tauon jälkeen ensimmäinen teatterin oma tuotanto Klubi-näyttämöllä.

– Se on ollut resurssikysymys. Henkilökunta ja rahat eivät ole riittäneet omien tuotantojen pyörittämiseen molemmilla näyttämöillä, Luhtaniemi sanoo.

Hänen mukaansa nyt ensi-iltansa saavan monologin kohdalla on tehty töitä yli normaalien toimenkuvien.

– Esimerkiksi pukija-pukuhuoltaja on toiminut pukusuunnittelijana, ja näyttämötyöntekijällä on ääniteknistäkin osaamista.

Näytelmään liittyy lokakuussa kaksi yleisökeskustelua, joista toinen on 3.10. kello 13 ja toinen 22.10. kello 19. Paikalla ovat ohjaaja Luhtaniemi ja näyttelijä Heimonen.

Noin puolen tunnin mittaiset keskustelut toteutetaan yhteistyössä Kouvolan pääkirjaston kanssa, Kini Laineen johdolla.

Vielä niistä katsomon käsitöistä: Valmiin työn voi halutessaan lahjoittaa teatterin lippukassalle. Sieltä se annetaan hyväntekeväisyyteen näytöskauden päätteeksi.

Anjan lähes erinomainen elämä saa ensi-iltansa Kouvolan Teatterin Klubi-näyttämöllä 26.9. kello 13. Katsomoon otetaan turvallisuussyistä enintään 46 katsojaa per esitys. Kasvomaskien käyttöä suositellaan.