Tipulan entiset oppilaat kirjoittavat kouluajoistaan Kouvolan tyttölyseossa — 1960-luvulla puhalsivat vapauden tuulet ja nuoruuden into ajoi uteliaita nuoria naisia maailmanvalloitukseen

Kirjassa koulun entiset oppilaat muistelevat kouluvuosiaan ja aikakauden virtauksia.

Katja Juurikko

Viipurissa 1936 perustettu Viipurin toinen tyttökoulu siirtyi talvisodan jälkeen se evakkokouluna  Kouvolaan ja aloitti toimintansa syksyllä 1940 Kouvolan tyttölyseo- nimisenä.
Viipurissa 1936 perustettu Viipurin toinen tyttökoulu siirtyi talvisodan jälkeen se evakkokouluna Kouvolaan ja aloitti toimintansa syksyllä 1940 Kouvolan tyttölyseo- nimisenä.

Toukokuun lopulla julkaistaan kirja, jossa muistellaan Tipulaksi kutsutun Kouvolan tyttölyseon viimeisiä aikoja vuodesta 1960 vuoteen 1973. Kirjassa muistojaan opinahjostaan kertoo yhteensä lähes 50 koulun entistä oppilasta.

Kirja jatkaa syksyllä 2016 ilmestyneen Tyttölyskän tarinoita -kirjan koulumuistoja. Työnimellä Tyttölyskän tarinoita II tehdyn uuden kirjan nimi paljastetaan tilaisuudessa.

Kirjoitukset heijastelevat ajankohdan yleisiä virtauksia ja elämänmenoa. Kuvauksen kohteina ovat niin koulutyön arki kuin juhlakin.

Tekijät muistelevat sitä, kuinka noihin aikoihin puhalsivat vapauttavat 1960-luvun tuulet ja nuoruuden into sekä uteliaisuus olivat tekemisen käyttövoimaa.

Maailmanvalloitusta aloiteltiin suuntaamalla kesätöihin tai luokkaretkille maan rajojen ulkopuolelle. Kirjan kuvamateriaali tuo kuvattavan ajankohdan elävänä silmien eteen.

Mukana on myös muutama opettajahaastattelu ja yksi laajempi artikkeli entisestä opettajasta. Kirjoittajien henkilökohtaiset koulukokemukset voivat olla riipaisevia, mutta osoittavat, että sisulla mennään vaikka läpi harmaan kiven, tekijät kuvailevat.

Tyttölyseon muistelukirjan julkaisutilaisuus Kouvolan lyseon lukiossa 29. toukokuuta kello 11—13.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut