Kirja-arvio: Meijerimies on sujuva tarina suomalaisesta ruokateollisuudesta

Kirja-arvio: Meijerimies on sujuva tarina suomalaisesta ruokateollisuudesta

Jukka Behm: Meijerimies. Raino Kukkosen ja Kaslink Foodsin tarina.

166 sivua. Docendo 2018.

Valion murskaava ylivoima tiedetään, mutta Kukkosen henkilökohtainen kertomus tuo uutta valoa.

Tarina yhden yrittäjän ja yrityksen historiasta ei lähtökohdiltaan vaikuta kiinnostavalta lukukokemukselta, sillä tylsiä ”yrityshistorioita” riittää.

Jukka Behmin kirjoittaman tarinan lukee, ja siitä jopa innostuu. Meijerimiehen elämä ja teot on kiintoisa kuvaus niin suomalaisesta idänkaupasta, Valiosta kuin maitobisneksestä ylipäänsä.

Kirjan rakenne tökkii. Ymmärrän hyvin, että muun muassa firmaa jatkavien poikien, työntekijöiden, yhteistyökumppanien ja golfkavereiden näkökulmien on haluttu muodostavan kaleidoskoopin Raino Kukkosen elämäntyön ympärille, mutta monet niistä tuntuvat turhilta.

Kukkosen persoona ja Behmin kerronnallinen juoksutus hänen tarinoinnistaan on niin kiintoisa, että tunnelma rikkoutuu pintapuolisiksi jäävistä muista tarinoista.

Kuvaukset päähenkilön ideoista kuten kauratuotteista, idänkaupan kiemuroista, Valion kaiken läpitunkevasta voimasta ja peräänantamattomasta yrittämisestä riittäisivät kirjan kantavaksi voimaksi.

Kirjan parasta antia ovat sekä Venäjän-kaupan 1990-luvun että maitobisneksen ja vähittäiskaupan muutosten yksityiskohtaiset kuvaukset yhden miehen ja yrityksen näkökulmasta. Tässä kirja saa lukijan avaamaan suunsa hämmästyksestä ammolleen, että näinkös kaikki tapahtuukin.

Valion murskaava ylivoima tiedetään, mutta Kukkosen henkilökohtainen kertomus tuo uutta valoa.

Kirjan takia katsoo kaupan hyllyjä eri tavalla kuin ennen ja tarttuu toisiin tuotteisiin. Pienestä ärrimurrista huolimatta teos avaa kiinnostavasti yritysmaailman saloja.

Hyvää: Sujuva tarina suomalaisesta ruokateollisuudesta.

Huonoa: Turhia sivutarinoita ja ylistyslauluja.

Erityistä: Kun otetaan kirjoittajaksi kirjailija, tarinakin tulee sujuvaksi kuin jännityskertomus.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset