Kymenlaaksossa kirjastojen äänikirjalainaus verkossa on räjähtävässä kasvussa

Uuden verkkosovelluksen myötä Kymenlaakson verkkokirjasto muuttuu entistä nopeammaksi. Jatkossa asiakas voi hoitaa myös varaus- ja sakkomaksut verkossa.

Matti Tieaho

Tuomas Kunttu on valmistellut uutta verkkokirjastosovellusta Kymenlaaksoon vuoden päivät.
Tuomas Kunttu on valmistellut uutta verkkokirjastosovellusta Kymenlaaksoon vuoden päivät.

Ensi maanantaina kirjaston verkkosovellus on entistä nopeampi. Sen käyttö on myös entistä helpompaa. Näin vakuuttaa johtava informaatikko Tuomas Kunttu Kouvolan kirjastosta.

Kouvolan, Iitin, Kotkan, Haminan, Pyhtään, Virolahden ja Miehikkälän alueella toiminut Kyyti.fi-sivusto muuttuu Kyyti-Finnaksi. Uudistusta on rakennettu kaakon kirjastoissa vuoden päivät. Kyseessä on Kansalliskirjaston kehittämä sovellus, jota käytetään jo laajalti muissa suomalaiskirjastoissa.

— Tämä järjestelmä on ammattitaidolla tehty, hyvin suunniteltu ja toimiva. Tiedonhaku on paljon nopeampaa. Kunttu sanoo.

Kyyti-järjestelmään tehdyt tunnusluvut, lainat ja varaukset siirtyvät uuteen järjestelmään automaattisesti. Kirjastokorttikin toimii kuten ennen. Vain yksi asia vaatii toimenpiteitä.

Jos asiakas on tehnyt vanhaan järjestelmään omia listauksia esimerkiksi lukemistaan kirjoista, hänen täytyy siirtää listat parin kuukauden sisällä uuteen järjestelmään.

Kunttu muistuttaa, että toimenpiteeseen löytyy selkeät ohjeet uudesta verkkokirjastosta.

Kirjastojen käyttö verkon kautta on jatkuvasti kasvussa. Esimerkiksi sähköisten näköislehtien lukeminen on kasvanut parina viime vuotena 30—100 prosenttia vuodessa.

— Sähköisissä äänikirjoissakin kasvu on aivan huimaa.

23879823.png

Viime vuonna kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana Kymenlaakson kirjastoista lainattiin verkon kautta 867 sähköistä äänikirjaa. Tänä vuonna lainoja on jo 4 656, eli vuodessa lainaus on lisääntynyt 437 prosenttia.

Musiikin käyttö on sen sijaan vähentynyt, mikä selittyy kaupallisten striimauspalvelujen vyörystä. Musiikkia kuitenkin löytyy.

— Meidän musiikkikuuntelupalvelussa on ennen kaikkea klassista, etnoa ja jazzia.

Verkkomusiikkikoulujen kursseja verkkokirjastosta on löytynyt parin vuoden ajan.

— Verkko on kirjastoille tärkeä, samoin tapahtumat. Viime vuonna Kouvolan kirjastossa oli 545 tapahtumaa.

Kunttu myöntää, että kirjastoista lainataan fyysisiä kirjoja hieman entistä vähemmän, mutta verkkopalvelun käyttö on vastaavasti lisääntynyt.

— Kirjasto voi tällä hetkellä vähintäänkin erittäin hyvin, Kunttu sanoo.

Maanantaina avautuvassa Kyyti-Finnassa voi totuttuun tapaan tehdä tiedonhakuja, uusia lainoja ja varauksia. Sivustolla on kaikkien kirjastojen yhteystiedot ja tapahtumat sekä lukuvinkkejä ja aineistoesittelyitä.

Uusi järjestelmä taipuu uuteen entistä paremmin. Kunttu lupaa, että verkkokirjaston toimintoja ja sisältöjä kehitetään jatkuvasti.

Uusi järjestelmä mahdollistaa jatkossa myös sakkojen ja varausten maksamisen verkkopankin avulla, mitä asiakkaat ovat toivoneet.

Teknisesti asia onnistuisi vaikka heti, mutta verkkomaksamiseen tarvittavasta maksujärjestelmästä pitää tehdä päätökset kunnittain.

— Mitään ei luvata, mutta pyrimme siihen, että maksujärjestelmä olisi ensi vuonna käytössä.

Uudessa verkkokirjastossa on heti käytössä uutuusvahti. Siihen voi tallentaa henkilökohtaisia hakuja, esimerkiksi kirjailijan nimen tai aihesanoja. Kun hakuehdot täyttävä teos hankitaan kirjastoon, asiakas saa sähköpostiinsa heti ilmoituksen.

Juha Rika

NETTI - Digitaaliaineistojen käyttö Kyyti-kirjastoissa-01.jpg

Kyyti-kirjastojen asiakkaat voivat lainata kotimaisia sähköisiä äänikirjoja. Kokoelmassa on suomenkielisiä äänikirjoja sekä lapsille että aikuisille.

E-äänikirjojen kuuntelu tapahtuu suoraan selaimessa, jolloin erillisen kuunteluohjelman lataamista ei tarvita. Kuunteluun tarvitaan kirjastokortti ja jatkuva verkkoyhteys.

Äänikirjat löytyvät samasta Ellibs-palvelusta kuin muutkin e-kirjat. E-äänikirjojen laina-aika on 14 tai 2 vuorokautta.

Ellibsissä voi olla yhtäaikaisesti korkeintaan viisi lainaa ja seitsemän varausta, mukaan lukien sekä e-kirjat että e-äänikirjat.

E-äänikirjoja voi kuunnella tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella suoraan selaimessa.