Elokuva: Lapsuuden päättävä klovni

Courtesy of Warner Bros. Picture

Kuka sieltä ilmapallon takaa kurkistaa? No sehän on monista painajaisunista tuttu Pennywise, jota tällä kertaa näyttelee ruotsalainen Bill Skarsgård.
Kuka sieltä ilmapallon takaa kurkistaa? No sehän on monista painajaisunista tuttu Pennywise, jota tällä kertaa näyttelee ruotsalainen Bill Skarsgård.

Se (It, Yhdysvallat, 2017).

Ohjaus: Andrés Muschietti. Käsikirjoitus: Chase Palmer, Cary Fukunaga, Gary Dauberman perustuen Stephen Kingin romaaniin.

Pelkoon sekoittuu lähes murskaavaa surumielisyyttä, kun lapsuuden viattomuus joutuu vastakkain pimeyden kanssa.

Rooleissa: Jaeden Lieberher, Wyatt Oleff, Jeremy Ray Taylor, Sophia Lillis, Finn Wolfhard, Jack Dylan Grazer, Chosen Jacobs, Nicholas Hamilton, Bill Skarsgård.

Kesto: 134 min. K-16.

Studio 123, Kino 123.

Yhdysvalloista on kuulunut mielenkiintoisia protestiuutisia liittyen uuteen Se-elokuvan uusintaversioon. Klovnit ovat olleet huolissaan kauhuelokuvan vaikutuksesta alaansa.

Huoli ei ole ehkä täysi aiheeton. Vuoden 1990 minisarja, Stephen Kingin Se, vastasi lukemattomista nuorien katsojien painajaisunista ja teki Pennywise-hahmosta kauhuikonin.

Uusintaversio on käynyt läpi ohjaajan ja näyttelijöiden vaihdoksia vuosia kestäneen esituotannon aikana. Useimmiten tämä johtaa parhaimmillaan keskinkertaisuuteen. Espanjalaisella Andrés Muschiettilla on kuitenkin homma selkeästi hanskassa, vasta toisen kokopitkänsä kanssa.

Tärkein onnistuminen on nuorten näyttelijöiden valinta. Paljolti tuntemattomista naamoista koottu esiteini-ikäisten joukko saa katsojan puolelleen. Inhimillisyys tekee uhkaavasta ilmapiiristä sakeamman.

Kingin kirjan ajalliset siirtymät on karsittu. Nyt keskitytään nuoruuteen. Minisarjan muistettavimmille kuville tehdään kunniaa. Myös Kingin teokselle velkaa olevan Stranger Things -sarjan ilmiömäisyys on jättänyt jälkensä uuteen elokuvaan. Alkuperäinen 50-luku on vaihdettu muodikkaaseen kasariin.

Tarina on tuttu. Joukko lapsia saa tietää salaperäisestä klovnista, joka on vastannut lähiön murheellisista katoamistapauksista. Klovni ei ole mikä tahansa hassusti pukeutuva mies, vaan yliluonnollinen pahuuden ruumiillistuma.

Bill Skarsgård onnistuu loistavasti vaikuttavan karmivasssa roolissa.

Uusintaversio on suoraviivaisen tehokas. Pelkoon sekoittuu lähes murskaavaa surumielisyyttä, kun lapsuuden viattomuus joutuu vastakkain pimeyden kanssa.| Timo Alho

KOLME TÄHTEÄ

Hyvää: Roolisuoritukset. Ajankuvaan sopiva kuvaus.

Huonoa: Aikajanojen karsiminen puoleen vähentää tarinan psykologisia tarkoitusperiä. Puolet kirjasta on ehkä varattu jatko-osaa ajatellen?

Erityistä: Ilmestyy 27 vuotta alkuperäisen minisarjan jälkeen. Tarinassa Pennywise ilmestyy aina 27 vuoden välein.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.