Uutisen takaa: Taideparatiisi Kouvola ja sen kääntöpuoli

Eteläkymenlaaksolaiset ylistävät Kouvolan seudun näyttelytilatarjontaa. Täkäläinen taidekenttä löytää paratiisista parantamisen varaa.

Tiina Aho

Anjalankosken taideseuran Kirsti Ijäs kehuu Myllykosken keskustan liiketilaa valoisaksi ja avaraksi.
Anjalankosken taideseuran Kirsti Ijäs kehuu Myllykosken keskustan liiketilaa valoisaksi ja avaraksi.

Etelä-Kymenlaaksossa on noussut taidekohu. Syynä on se, että 70-vuotias Kotkan taideseura ripusti juhlanäyttelynsä Kuusankoskitalon galleriaan. Siis kaikista maailman paikoista reilun 60 kilometrin päähän naapurikaupunkiin.
Seura perustelee ratkaisua sillä, että Kotkassa ei ole juuri enää gallerioita, joissa näyttelyitä voisi pitää. Puheenjohtaja Vuokko Salmenkiven mukaan kotkalaisgallerioiden vähyys on osoitus siitä, että kaupungissa ei arvosteta kuvataidetta.
Sen sijaan Pohjois-Kymenlaakson näyttelytilatarjontaa hän suitsuttaa siihen malliin, että seutu alkaa kuulostaa kuvataideparatiisilta.

Seudulla riittää näyttelytiloja

Ohessa poimintoja Kouvolan seudun näyttelytiloista:
Taidemuseo Poikilo, Kouta-galleria ja Poikilo-galleria. Kouvola-talon aula. Museokorttelin Onnenkukko.
Kuusankoskitalon galleria ja Taideruukin kolme eri näyttelytilaa.
Taidekeskus Antares Sippolassa ja Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo.
Moision kartano Elimäellä. Elimäen Piika ja renki -galleria.
Kirjastojen näyttelytilat, kuten Kustaan galleria Valkealassa.
Taidelainaamoja on peräti kaksi, molemmat Kuusankosken Taideruukissa.
Joku voisi sanoa, että kyllä kai kuntaliitoskaupungissa riittää tilaa. Näinhän se on.

Taideseuroille vaikea yhtälö

Kouvolassa näyttelytilaa voi joutua jonottamaan pitkään, jopa vuosia. Tilavuokraan on löydyttävä rahaa. Varsinaisten näyttelypaikkojen lisäksi kuvataidekatselmuksia järjestetäänkin runsaasti tyhjissä liiketiloissa.
Esimerkiksi Anjalankosken taideseuran vuosinäyttely on parhaillaan esillä Myllykosken keskustassa, Reuna-kirjakaupan viereisessä tilassa. Syynä paikkavalintaan on se, että uusi monitoimitila vei seuran vakituisen näyttelytilan Myllykosken kirjastosta.
Anjalankosken ja Kuusankosken taideseurojen hallituksen jäsen Ulla Hoikkala huomauttaa, että Kouvolan kulttuuritalojen käyttömaksut ovat harrastajataiteilijalle korkeita. Ensi vuoden alussa ne nousevat entisestään.
— Samalla toiminta-avustukset pienenevät koko ajan. Tämä on taideseuroille vaikea yhtälö.
Hoikkala lähettää kiitoksia yrityksille, jotka antavat tyhjiä liiketiloja taideseurojen näyttelykäyttöön kohtuullista korvausta vastaan.
— Tavoite ei kuitenkaan saisi olla se, että taideseuroilla ei ole varaa ripustaa töitään kunnallisiin gallerioihin, vaan yritykset maksavat kaiken.

Kuvataideala huutaa lisää yhteistyötä

Kuusankosken Taideruukin galleristin Vesa Parvisen usein julistama manifesti on tämä: taide kuuluu kaikille.
Toisin sanoen hyvässä kuvataidekaupungissa on paikkansa sekä ammattilaisten että harrastajien töille. Myös kynnys tutustua taiteeseen ja hankkia sitä on tehty matalaksi.
Parvinen toivoo, että kaupunki ei katsoisi liikaa sisäänpäin. Hänen mukaansa kaikkien etu olisi, jos kaupunki ja yrittäjät markkinoisivat kulttuuritarjontaa yhdessä, ilman kyräilyä. Hän näkisi mielellään esimerkiksi lasten ja nuorten kulttuuripolun ja K9-korttien kohteet nykyistä laajempina.
Yhteistyötä perää myös Kouvolan taiteilijaseuran Kouta ry:n puheenjohtaja Hanna Peräkylä. Hänen mielestään kulttuuritoimijoiden välillä pitäisi olla avointa ideointia ja hyvää tiedonvälitystä. Hän osoittaa sanansa etenkin Poikilo-museoiden ja kulttuurialan opiskelijoiden suuntaan.
Peräkylä toivoo myös lisää kuvataidekritiikkejä lehtiin.

Keskustelutilaisuudelle kysyntää myös Kouvolassa

Tällä viikolla Kotkassa järjestetään kaikille avoin kuvataidepäivä, jonka teemana on paikallisuus. Keskustelemassa on muun muassa kulttuurijohtajia ja alueen taideseurojen edustajia. Yleisökin saa ottaa kantaa.
Ideana on rakentaa kaupungin kuvataideohjelmaa varten näkemys siitä, miten kuvataide voi palvella yleisöä, hyödyttää taiteilijoita ja edistää kaupungin hyvinvointia.
Kuulostaa tapahtumalta, jollaiselle olisi kysyntää myös Kouvolassa.

tiina.aho@kouvolansanomat.fi
Kirjoittaja on Kouvolan Sanomien kulttuuri- ja menotoimituksen toimittaja.
Kuvataidekatselmuksia järjestetään runsaasti tyhjissä liiketiloissa.