Mika Rissasen Kouvolassa tehty susikirja Roomasta saa ylistävää kritiikkiä

Mika Rissanen, Rooma, suden kaupunki. Atena 2018, s. 187.

Kun lukee kirjan, josta ajattelee, että olisinpa sen itse kirjoittanut, silloin toivoo kaikkien lukevan sen. Suden kautta Rooman valtakuntaa tarkasteleva teos on toivekirja historiasta kiinnostuneille.

Rooman historiaa ole kirjoitettu kaikilta osilta auki. Pelkästään suden, valtakunnan ”pyhän” eläimen merkityksen tarkasteleminen avaa uusia näkymiä. Näkökulma vaikuttaa ensin erikoiselta, mutta sitten ihastuu siihen, miten kirjoittaja tuo esimerkiksi myyteistä tai Lupercal-teemoista esiin uusia ajatuksia.

Rooman maailma avautuu erilaisena kuin missään muussa kirjassa.

Vaikka jokainen Roomasta kiinnostunut ”tietää” suden merkityksen perustamismyytissä, niin harva lienee ymmärtänyt, että susi asui roomalaisten sydämessä. Kirjassa käydään lävitse Rooman ja suden yhtymäkohdat myyteistä ja taiteesta aina uskontoon ja armeijaan. Todella hieno kuvitus tuo suden suorastaan silmille.

Kirja näyttää, miten pitkiä historialliset juuret ovat — vieläkään sutta ei Italiassa vihata kuten meillä. Roomassa sudet kuljeskelivat kaduillakin häiritsemättä.

On hienoa yllättyä! Luen kirjasta, ettei sutta käytetty amfiteattereiden näytöksissä. Hämmentäväksi tämän tekee se, että on kuvitellut lukeneensa paljon roomalaisista, eikä ole tätä yksityiskohtaa huomannut. Kirjan suorastaan ahmii, ja palaa taas herkuttelemaan.

Kirja on aarreaitta. Rooman maailma avautuu erilaisena kuin missään muussa kirjassa.

Jos tietokirjan tehtävänä on tiedon nostaminen esiin, tässä kirjassa se toteutuu täydellisesti. Kirjan jälkeen roomalaisia katsoo toisella tavalla, eivätkä he ole hulluja. Jos etsii lahjakirjaa historiasta kiinnostuneelle, tässä se on! | Petri Pietiläinen

Hyvää: Valtava määrä yksityiskohtia punotaan jännittäväksi tarinaksi.

Huonoa: —.

Erikoista: Suden asema nyky-Italiassa osoitetaan paremmaksi kuin Pohjois-Euroopassa.