Kymi Sinfoniettan uusi käyrätorvensoittaja esittäytyy yleisölle keskiviikon konsertissa – Orkesteria johtava taiteellinen neuvonantaja Olari Elts pitää Kouvolan kaavailemia leikkauksia valitettavina: "Kestää vuosia saada orkesteri soimaan näin hyvin, mutta orkesterin lopettamiseen tarvitaan vain yksi allekirjoitus"

Illan konsertissa soivat Mozartin sinfoniat ja elokuvamusiikistaan tunnetun Nino Rotan sävelmät. Solistina toimii joulukuussa Kymi Sinfoniettassa aloittanut Henriikka Teerikangas.

Konsertin solistina yleisölle esittäytyy Kymi Sinfoniettan käyrätorven vuorotteleva äänenjohtaja Henriikka Teerikangas. Hän soittaa konsertissa sekä tavallista käyrätorvea että luonnontorvea.
Konsertin solistina yleisölle esittäytyy Kymi Sinfoniettan käyrätorven vuorotteleva äänenjohtaja Henriikka Teerikangas. Hän soittaa konsertissa sekä tavallista käyrätorvea että luonnontorvea.

Taiteellinen neuvonantaja Olari Elts johtaa Kymi Sinfoniettaa tällä viikolla ensimmäistä kertaa viime talven jälkeen. Pitkän koronasulun aikana ehti tapahtua paljon. Kovin uutinen tuli elokuussa, kun Kouvolan kaupunki ilmoitti pohtivansa orkesterin avustuksen merkittävää leikkausta tai sen poistamista kokonaan.

Elts pitää suunniteltuja säästötoimia valitettavina. Häntä harmittaa etenkin kouvolalaisen yleisön puolesta.

– Kestää vuosia saada orkesteri soimaan näin hyvin, mutta orkesterin lopettamiseen tarvitaan vain yksi allekirjoitus, vuodesta 2018 Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvontajana toiminut Elts toteaa.

Kulttuurin saavutettavuuden pitäisi olla jokaisen oikeus

Virolainen kapellimestari korostaa, että kulttuuri luo yhteiskunnan. Hänen mukaansa taide on se asia, joka erottaa meidät ihmiset muista eläimistä.

– Nyt ei puhuta vain yhdestä orkesterista, vaan kysymys on siitä, miten yhteiskunnat ovat syntyneet kulttuurin ympärille. Itse säästötoimia huolestuttavampaa on se, että kysymys avustusten leikkauksista on ylipäätään esitetty.

Hänen mukaansa säästösuunnitelmat ovat siinäkin mielessä harmittavia, että Kymi Sinfonietta on Suomen kustannustehokkaimpia orkestereita, ja avustusta on jo leikattu aiemmin.

– Mielestäni orkesteri on yksi parhaimmista asioista Kymenlaaksossa. Se tuo hyvää musiikkia Kotkaan ja Kouvolaan. Kulttuurin saavutettavuuden pitäisi olla jokaisen oikeus.

Kimmo Seppälä

Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts harmittelee Kouvolan kaupungin suunnittelemia leikkauksia.
Kymi Sinfoniettan taiteellinen neuvonantaja Olari Elts harmittelee Kouvolan kaupungin suunnittelemia leikkauksia.

Mozartissa ja elokuvasäveltäjässä on paljon yhteistä

Eltsin johtama konsertti tuo yhteen Wolfgang Amadeus Mozartin ja hänestä inspiraationsa saaneen italialaisen Nino Rotan musiikin.

Mozartin kahden sinfonian rinnalla soi Rotan Andante sostenuto.

– Mozartin Käyrätorvikonsertto nro 1:stä puuttui hidas osa, joten Rota sävelsi oman teoksensa sen toiseksi osaksi, Elts kertoo.

Eltsin mukaan vuonna 1959 valmistunut kappale eroaa Mozartin teoksesta, mutta eri aikakausina eläneiden säveltäjien musiikissa on silti yllättävän paljon yhteistä.

– Rota tunnetaan elokuvamusiikistaan, mutta hän sävelsi myös niin sanottua vakavampaa musiikkia.

Ohjelmistossa on harvoin kuultuja sinfonioita

Elts kertoo, että konsertissa kuultavat Mozartin sinfoniat nro 29 ja 33 ovat harvemmin soitettuja, sillä ne on sävelletty pienemmille kokoonpanoille.

– Teokset sopivat nykytilanteeseen, jossa lavalla on tavallista vähemmän soittajia.

Elokuvafanienkaan ei tarvitse pettyä, sillä konsertissa kuullaan myös Rotan säveltämää musiikkia elokuvista Romeo ja Julia sekä Tiikerikissa.

Uusi soittaja esittäytyy yleisölle

Illan solistina esittäytyy Kymi Sinfoniettan uusi käyrätorven vuorotteleva äänenjohtaja Henriikka Teerikangas.

Konsertissa Teerikangas pääsee soittamaan luonnontorvea, joka on käyrätorven esi-isä 1700-luvulta.

– On mukavaa esittää Mozartia soittimella, jota hänen musiikissaan on alun perin käytetty, Teerikangas kertoo.

Päätös tulevasta ammatista syntyi lukiossa

Kokkolalaislähtöinen Teerikangas aloitti Kymi Sinfoniettassa viime joulukuussa. Hän valmistui Sibelius-Akatemiasta esittävän säveltaiteen koulutusohjelmasta vuonna 2015.

Ennen kiinnitystään Kymi Sinfoniettassa hän työskenteli freelancerina useiden suomalaisten orkesterien riveissä.

– Entisellä kotipaikkakunnallani soitin kamariorkestereissa, joten minusta on kivaa olla suurta sinfoniaorkesteria pienemmässä kokoonpanossa.

Käyrätorvea Teerikangas on soittanut yhdeksänvuotiaasta lähtien. Soitin valikoitui hänen instrumentikseen sattumalta.

– Käyrätorvi ei ollut minulle se musiikin pariin vetävä voima, vaan rakkaus klassiseen musiikkiin. Kun lukion ensimmäisellä luokalla pääsin ensimmäisen kerran esiintymään sinfoniaorkesterin kanssa, sillä hetkellä tiesin, että haluan soittaa käyrätorvea ammatikseni.

Kymi Sinfoniettan konsertti keskiviikkona 23.9. klo 17 ja klo 20 Kotkan konserttitalossa ja torstaina 24.9. klo 17 ja klo 20 Kuusankoskitalossa.