Kouvolan teatterin Kultaisen vasikan ensi-ilta nähdään striimattuna verkossa – Loput esitykset järjestetään yleisön edessä, jos korona sallii

Ohjaaja Mikko Roiha luonnehtii rahan valtaa käsittelevää komediaa Maria Jotunin raadollisimmaksi tekstiksi.

Moe Mustafa

Kultaisen vasikan teemoja ovat raha, ahneus ja yksilön vapaus. Näytelmässä esiintyvät muun muassa Ella Mustajärvi Kotkan kaupunginteatterista ja Joonas Kääriäinen Kouvolan teatterista.
Kultaisen vasikan teemoja ovat raha, ahneus ja yksilön vapaus. Näytelmässä esiintyvät muun muassa Ella Mustajärvi Kotkan kaupunginteatterista ja Joonas Kääriäinen Kouvolan teatterista.

Kouvolan teatteriin tulevan Kultainen vasikka -näytelmän ensi-ilta nähdään verkossa livestriimattuna. Suora lähetys alkaa 11. helmikuuta kello 19. Kyseessä on teatterin toinen livestriimaus vuodenvaihteessa nähdyn Uuden Vuoden Show'n jälkeen.

Teatteri päätyi striimaukseen, koska näytelmän ensi-ilta jouduttiin peruuttamaan koronarajoitusten vuoksi. Loput esitykset on näillä näkymin tarkoitus järjestää tavallisina yleisönäytöksinä.

Teatterin esityskalenterissa on 15 näytöstä helmi–huhtikuussa, mutta niiden toteutuminen riippuu koronatilanteesta. Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti keskiviikkona, että nykyisiä rajoituksia jatketaan helmikuun loppuun asti.

Näytelmässä kaikki on kaupan

Maria Jotunin kirjoittaman näytelmän on ohjannut ja sovittanut Mikko Roiha. Kultainen vasikka kertoo epävakaiden olojen ja puutteen keskellä keinottelemaan ryhtyvistä ihmisistä, jotka unelma nopeasta rikastumisesta ja sen tuomasta turvasta sokaisee. Tarinassa kaikki on kaupan.

Keskiössä on Ahlroosin perhe, jonka vanhempi tytär Eedith on avioliitossa liikemies Jaakon kanssa. Siinä missä Jaakko uskoo humanistiseen aatteeseen, Eedith uskoo rahan aatteeseen. Pinnan alla kytee ahneutta suurempi kysymys siitä, kuka saa toteuttaa itseään.

– Jotuni on yksi niistä harvoista kirjailijoista, jotka kuvaavat urbanisoituneen porvarillisen kaupunkikodin elämää sekä sitä, millainen vaikutus rahalla on meihin ja mitä se tarkoittaa erityisesti naisille, Roiha sanoi Kouvolan Sanomissa viime vuoden syyskuussa julkaistussa haastattelussa.

Ohjaaja luonnehti näytelmää Jotunin komedioista raadollisimmaksi.

– Siinä on julmuutta, joka liittyy ihmisten suhteisiin.

Jotuni sijoitti vuonna 1918 valmistuneen näytelmänsä tapahtumat ensimmäisen maailmansodan loppuun. Roihan ohjaus siirtää ne 1950-luvulle, jolloin yhteiskunnasta kehitettiin asioita kotiäitien arjen helpottamiseksi.

Näytelmässä on lähes koko ajan mukana tanssi, joka Roihan mukaan tuo siihen sekä ilon että vieraannuttamisen tason.

Iikka Taavitsainen

Kultainen vasikka on Mikko Roihan neljäs Jotuni-ohjaus. Hän kuvailee teosta jännällä tavalla aidoksi komediaksi, joka ottaa mukaansa strindbergiläisiä sävyjä.
Kultainen vasikka on Mikko Roihan neljäs Jotuni-ohjaus. Hän kuvailee teosta jännällä tavalla aidoksi komediaksi, joka ottaa mukaansa strindbergiläisiä sävyjä.

Seitsemän teatterin yhteistuotanto

Kultainen vasikka on seitsemän teatterin yhteistuotanto, jossa ovat mukana Kouvolan teatteri, Kotkan kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginteatteri, Teatteri Eurooppa Neljä, Turun kaupunginteatteri, Kuopion kaupunginteatteri ja Vapaa Teatteri.

Näytelmä sai ensi-iltansa Berliinissä syyskuussa 2020, minkä jälkeen se on kiertänyt yhteistyöteattereissa. Osa suunnitelluista sadasta esityksestä on jouduttu perumaan koronapandemian vuoksi. Kouvolaan näytelmä saapuu viimeisenä.

Näyttämöllä nähdään Kouvolan teatterista vierailija Joonas Kääriäinen ja muista teattereista Ella Mustajärvi, Ritva Grönberg, Markus Ilkka Uolevi ja Saara Jokiaho. Pukusuunnittelusta vastaa Taina Sivonen ja ääni- ja graafisesta suunnittelusta Moe Mustafa. Ohjaaja Roiha on itse lavastanut esityksen.

Kultainen vasikka päättää Roihan kolme esitystä käsittävän yhteistyöhankkeen, jonka aikaisempia osia olivat Pesärikko vuonna 2017 ja Miehen kylkiluu vuonna 2018. Kukin teatteri antoi hankkeeseen yhden näyttelijänsä vuoden ajaksi.

Keskustelu ennen esitystä

Suomeksi esitettävä Kultainen vasikka tekstitetään yleisönäytöksissä suomeksi ja englanniksi. Livestriimauksessa tekstitys ei ole käytössä.

Lippuja livestriimaukseen on saatavilla Lippupisteen kautta. Ensi-ilta nähdään verkossa vain reaaliaikaisena, eli siitä ei jää tallennetta myöhemmin katsottavaksi.

Ennen ensi-iltaa kello 17 verkossa järjestetään maksuton keskustelutilaisuus Maria Jotunista, Kultaisesta vasikasta ja Jotunin muusta tuotannosta.

Yhteistyössä Kouvolan pääkirjaston kanssa järjestettävän tilaisuuden vetää kirjastovirkailija Kini Laine. Haastateltavina ovat ohjaaja Mikko Roiha, näyttelijät Joonas Kääriäinen ja Ella Mustajärvi sekä asiantuntijavieraana entinen Teatterin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Helavuori.

Linkki noin tunnin kestävään keskustelutilaisuuteen jaetaan kaikissa teatterin kanavissa ensi-iltaviikolla. Itse näytelmä kestää noin kaksi tuntia väliaikoineen.

Uusimmat uutiset