Kitaransoitonopettaja Simo Helkalan kotona soi maanantaina Alice Cooperin Poison – Pohjois-Kymen musiikkiopiston etäopetus alkoi myös ukuleleryhmien videokaraokella

Useimmat oppilaat ovat pitäneet videon kautta tapahtuvasta musiikinopetuksesta. Vain muutama on kutsunut tunteja hermoja raastaviksi.

Katja Juurikko

Simo Helkala harkitsi tänään etätunnin pitämistä Kouvolan Sanomien toimitukselle.
Simo Helkala harkitsi tänään etätunnin pitämistä Kouvolan Sanomien toimitukselle.

Simo Helkala näppäilee tietokoneen ruudulla rennosti sähkökitaraa. Ääni on yllättävän selkeä ja kirkas.

– Ruutu on muutaman kerran jämähtänyt ja ääni pätkinyt, mutta yllättävän vähän. Oletin, että enemmänkin harmeja olisi tullut, Helkala kertoo.

Näin pidetään musiikin etätunti

Sähkö- ja akustista kitaraa opettava Helkala aloitti muiden mukana tällä viikolla etäopetuksen. Pohjois-Kymen musiikkiopisto siirtyi siihen koronatilanteen vuoksi.

Ensimmäinen päivä sujui Zoom-ohjelmalla normaalin lukujärjestyksen mukaan. Tunneilla Helkala lähettää aluksi oppilaalle linkin. Sen kautta tämä pääsee mukaan opetussessioon.

– Morjestelemme ensin, että mitä kuuluu ja onko kotona pysytty terveenä. Katsomme, toimivatko järjestelmät.

Sitten on aika kaivaa nuotit esille ja soittaa. Ensin kerrataan edellisen tunnin soittoläksyt.

– Pyydän oppilasta kääntämään kameraa, jotta näen, missä hänen sormensa viipottavat. Kommentoin soittoa ja näytän, miten sormien asentoa voisi muuttaa.

Tunneilla soi valssi ja Alice Cooper

Maanantain oppilas, 17-vuotias Atte Taimisto soittaa tunneilla St. Thomas -nimistä kappaletta. Oppilaiden monipuoliseen ohjelmistoon kuuluvat myös muun muassa Emma-valssi, Alice Cooperin rock-klassikko Poison ja Bon Jovin tsemppibiisi It's My Life.

Jos harjoiteltu kappale menee hyvin, oppilas pääsee uusien laulujen kimppuun.

– Avaan iPadissa uuden biisin nuotin ja jaan sen oppilaalle. Soittelemme kappaletta, ja lähetän nuotit oppilaan sähköpostiin, Helkala jatkaa.

Musisoiden 45 minuuttia kuluu nopeasti, ja moni oppilas on sanonut etätuntien sujuneen yllättävän hyvin. Useimmista ne ovat "ihan ok".

– Vain muutama kutsui niitä hermoja raastaviksi, koska joskus on vaikea tietää, mistä klikata. Teknisissä ongelmissa menee äkkiä varttitunti, vaikka toiveena oli päästä soittamaan.

Pakkotilanne vaatii Helkalan mukaan vain pitkää pinnaa ja sopeutumista. Hän joutui itsekin opettelemaan ohjelmiston kunnolla ennen tuntien aloitusta.

– Meni yksi päivä, että sain sen haltuun.

Simo Helkalan kuvakaappaus ruudulta

17-vuotias Atte Taimisto opiskeli maanantaina kappaletta St. Thomas (nuoteissa) Kuusankoskelta käsin.
17-vuotias Atte Taimisto opiskeli maanantaina kappaletta St. Thomas (nuoteissa) Kuusankoskelta käsin.

Soittaminen, tietokone ja ulkoilu on nyt pyhä kolminaisuus. — Simo Helkala

Pikku ukulelensoittajat saavat harrastaa videokaraokea

Tällä hetkellä Helkala opettaa pop- ja kansanmusiikkia, aiemmin myös klassista kitaraa. Hänellä on kaksi oppilasryhmää ja 26 yksityisoppilasta.

– Siinä on aikamoinen urakka. Rankimpana päivänä minulla on opetuksessa kahdeksan oppilasta ja helpoimpana kolme.

Ukulelea opiskelevien, 7–8-vuotiaiden soitinvalmennusoppilaiden ryhmätunnit Helkala hoitaa videokaraokella. Hän oli jo aiemmin tehnyt sitä varten nettisivuston.

– Play along -videoissa oppilas voi soittaa mukana. Videoihin on merkitty, mikä sointu tulee mihinkin kohtaan kappaletta.

Sivustolla on nyt neljä laulua, joita lapset opettelevat. Helkala laski, että musiikinjanoinen eka- tai tokaluokkalainen pärjää niillä ainakin kuukauden.

– Oppilaat lähettävät minulle joka viikko videon siitä, miten kappaleiden kanssa sujuu.

Miinuksena on säestämisen vaikeus

Helkala ei ole kokeillut etäopetusta aiemmin. Verkkopuhelu- ja livevideopalvelut, kuten Skype ja Messenger ovat tosin hänelle tuttuja.

Zoomista on hänen mukaansa puhuttu Facebookin musiikin etäopetuskeskusteluissa paljon.

– Tismalleen sama ilmaisohjelma on monella muullakin opettajalla.

Etäopetuksen miinuksena on, että Helkala ei pysty säestämään oppilasta, koska ääni tulee videoyhteyden kautta perille pienellä viiveellä. Myös tietyt toiminnot täytyy hyvän äänen vuoksi osata ottaa pois päältä.

– Yritin ensin toimia oppilaiden ATK-tukena, mutta en osannutkaan. Siitä seurasi pätkiminen.

Vaikka soitinesittelykonsertteja ja muita tapahtumia ei järjestetä, Pohjois-Kymen musiikkiopiston haku perusopintoihin alkaa tänään keskiviikkona ja päättyy 30. huhtikuuta.

Opiskelupaikkaa avoimelle osastolle voi tiedustella milloin tahansa.

Helkalalla aika kotona on mennyt soittaen. Viime viikko ilman opetusta oli kikkailua tietokoneen säädösten ja liitäntöjen kanssa.

– Soittaminen, tietokone ja ulkoilu on nyt pyhä kolminaisuus. Muuta ei arkipäivään juuri mahdukaan.

Luetuimmat