Kouvolalainen "itsemurhajatsi" sai alkunsa viinipullosta ja hyvästä pianosta – Uuden yhtyeen jäseniin kuuluu Viikatteesta tuttu Erkka Koskinen

Kouvolalainen Velvet Knife on saanut vaikutteita klassisesta musiikista. Yhtye heittää keikan lauantaina Kulttuuritalleilla.

Lumikki Haaja

Mikko Riuttala, Heta Lankinen ja Leo Westerlund pitävät hankalana yhtyeensä musiikin lokeroimista mihinkään genreen. Kuvasta puuttuvat Erkka Koskinen ja Ulla Tallinen.
Mikko Riuttala, Heta Lankinen ja Leo Westerlund pitävät hankalana yhtyeensä musiikin lokeroimista mihinkään genreen. Kuvasta puuttuvat Erkka Koskinen ja Ulla Tallinen.

Kouvolalainen Heta Lankinen oli soittamatta pianoa lähes kaksikymmentä vuotta. Nyt 40-vuotias Lankinen on perustanut elämänsä ensimmäisen bändin.

Syyt koskettimien ääreen palaamiselle ovat yksinkertaiset.

– Minulla oli viimeinkin rahaa ostaa hyvä keikkapiano. Lisäksi löytyivät hyvät tyypit bändiin ja sopiva treenikämppä, Lankinen kertoo.

Kaksikymmentä vuotta kestäneen soittamattomuuden katkettua Lankinen alkoi taas säveltää. Hän kertoo säveltäneensä viimeksi hyvin nuorena, kiitos pianonsoitonopettajan, joka teetti kotiläksyjä.

– Opettaja pakotti nuotintamaan kaiken, mitä sävelsin. Muistaakseni pari teosta jaksoin nuotintaa. Himmailin säveltämistä välttääkseni sitä puuhaa, hän sanoo ja nauraa.

Tapahtui eräänä baari-iltana

Tuore bändi Velvet Knife sai alkunsa eräänä baari-iltana.

Lankinen tutustui laulaja Ulla Talliseen yhteisen tutun kautta. Tallisella sattui olemaan repussaan viiniä, ja kaksikko päätyi musisoimaan treenikämpälle.

Sen jälkeen Lankinen kysyi Talliselta, kiinnostaisiko tätä yhteisen bändin perustaminen.

– Meillä on Hetan kanssa samantyyppiset musiikkimieltymykset. Soitin itsekin pianoa joskus lapsena. Lisäksi opiskelin Kouvolan musiikkiopistossa klassista laulua muutaman vuoden ajan, Tallinen kertoo.

Vaikutteita klassisesta musiikista

Velvet Knifen ensimmäiset kappaleet tallennettiin kahden naisen voimin. Bändin tyylin kuvaileminen ei ole yhtyeen jäsenille helppoa. Lankisen mukaan kosketinvetoinen musiikki on saanut vaikutteita klassisesta musiikista, mutta muuten sitä on hankala lokeroida mihinkään genreen.

– Joku on sanonut tuota itsemurhajatsiksi, Tallinen kertoo.

– Siellä saattaa kuulua yhden esikuvani, ranskalaisen Yann Tiersenin vaikutus. Eli jazzia, muttei sinne päinkään, Lankinen täydentää.

Yhtyeen rumpali Mikko Riuttala jatkaa, että eräs kaveri kuvaili tyyliä punaviinimusiikiksi.

Eli jazzia, muttei sinne päinkään. — Heta Lankinen

"Raskas musiikki ei aina tarkoita raskaita kitaroita"

Riuttala on soittanut pitkään pääasiassa metallimusiikkia erilaisissa kouvolalaisissa kokoonpanoissa. Hänelle Velvet Knife on yksi raskaimmista yhtyeistä, joissa hän on ollut mukana.

– Jotkut tekstit ovat sellaisia, että ne menevät suoraan ihon alle. Raskas musiikki ei aina tarkoita raskaita kitaroita.

Teksteistä vastaa pääasiassa Tallinen. Hän löytää aiheet elämästä: sen kriiseistä ja kauneudesta.

Kappaleet pohjaavat välillä Lankisen säveltämään ideaan, toisinaan valmista syntyy yhtyeen kesken jammailemalla. Lankinen painottaakin, ettei hän tuo valmiita kappaleita pöytään.

– Kaikki saavat sovittaa omat osuutensa itse. Bändi toimii demokratiana.

Myös Erkka Koskinen innostui

Rumpali Riuttala tuli yhtyeeseen mukaan melkein heti kokoonpanon perustamisen jälkeen kesällä 2019. Myöhemmin yhtyeen täydensivät Viikatteestakin tuttu basisti Erkka Koskinen ja sellisti Leo Westerlund.

– Joku haastoi minut, että et varmasti saa Leoa soittamaan selloa tähän bändiin. Onnistuin, ja tienasin sillä tempulla kymmenen olutta, Lankinen kertoo.

Erkka Koskinen kiinnostui Lankisen tavasta tehdä klassispohjaista musiikkia. Ennen kaikkea Koskinen koki, että hänellä ja Lankisella on vahva musiikillinen yhteys.

– Sellaista on harvoilla, joten innostuin yhtyeestä välittömästi. Tämä on täysin erilaista musiikkia ja toimintaa kuin missä olen aiemmin ollut mukana, Koskinen kertoo.

Työ on määrätietoista

Lankinen sanoo, että Velvet Knife ei soittele vain omiksi lämpimikseen, vaan työ on määrätietoista.

Yhtye on jo keikkaillut jonkin verran, ja Lankisen mukaan bändissä on niin hyvä kemia, että olisi outoa olla julkaisematta musiikkia jollakin alustalla, mahdollisimman pian.

– Teemme musiikkia ei vakavasti vakavissamme.

Velvet Knife Kulttuuritalleilla (Prikaatintie 5, Kouvola) lauantaina 19. syyskuuta kello 18.