Levyarvio: Aikuisen miehen tarinoita rakkaudesta – Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin peruuntunut konserttisalikiertue tulee Kouvolaan keväällä 2021

Universal Music

Nauska

Kouvolasta kotoisin olevan Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin konserttisalikiertue siirtyi koronakeväästä seuraavaan. Maaliskuussa 2021 alkava kiertue pysähtyy myös Kouvolassa.
Kouvolasta kotoisin olevan Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin konserttisalikiertue siirtyi koronakeväästä seuraavaan. Maaliskuussa 2021 alkava kiertue pysähtyy myös Kouvolassa.

Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin seitsemäs levy Paluu paratiisiin pysäyttää kuulijan heti ensisävelistään alkaen. Suoraan Suomen virallisen albumilistan ykköseksi karauttaneen kokonaisuuden avausraita M-juna viitoittaa suunnan. Eletyn elämän taakkoja kouraisevasti kuvaava kappale johdattelee kokonaisuuteen, jossa monitasoiset tekstit lyövät kättä rikkaasti soivan musiikin kanssa.

Levy on tyylillisesti runsaudensarvi. Svengi rullaa yhtä lailla iskevässä beatissa kuin kauniissa iskelmässä, slovareiden herkässä kaihossa kuin vastustamattomasti pyörähtävissä lattarirytmeissä.

Homma toimii viimeisen päälle tyylissä kuin tyylissä. Kaikki soi autenttisesti. Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karvaani taikoo levylleen varsinaisen vip-kattauksen, jossa soivat luontevasti kaiut suomalaisesta rautalangasta länsimaiseen poppiin ja eteläamerikkalaisiin säveliin.

Vahvat tarinat nivoutuvat voimakkaisiin biiseihin. Naarmuja paratiisissa tuo levyyn tarpeellisen rempseän säväyksen. Valoisat Aamunkoi ja Mä oon sun keinuvat rentoina lattareina ja Veljesi Otavan kitarointi soi erehtymättömän suomalaista kaihoa. Pianoballadi Rakastan sua niin et se sattuu kasvaa hyvällä jännitteellä isojen mittasuhteiden popkappaleeksi.

Oleellinen tavoitetaan hienosti myös raidalla En ole yksin, joka ilmentää rakkauden kannattelevaa voimaa komeasti.

Nauska

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani julkaisi uuden levyn maaliskuun alussa.
Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani julkaisi uuden levyn maaliskuun alussa.

Levyn sointimaailma on runsas ja kiinnostava. Jos on bändi notkea, voi samaa sanoa Kilpeläisen rouheasta laulannasta, joka tekee lyriikoista kipeänkin osuvia. Paluu paratiisiin osuu monipuolisuudessaan tasolle, jossa maailmalla taituroi vaikkapa artistisuuruus Sting. Tarinoiltaan levy tuo mieleen esimerkiksi Bruce Springsteenin ihmisen näköiset kertomukset.

Nämä ovat aikuisen miehen tarinoita rakkaudesta.

Siksi Paluu paratiisiin ei ole kevyt kokonaisuus. Aikuisissa tarinoissa kuuluvat myös elämän arvaamattomuus ja taakat. Limusiiderin sijaan tarjolla on punaviiniä. Hyvää, syvää ja täyteläistä mutta karvastakin, kuin ihmisen elämä iloineen ja haavoineen.

Loistava levy pakottaa ääreensä uudelleen. Poikkeuksellisen vahvat biisit koskettavat. Voi vain arvailla, mitkä kappaleista nousevat hiteiksi. Vaihtoehtoja tuntuisi riittävän.

Ja jos jotakin voi uskaltaa toivoa - ja ainahan kai voi - tämä setti olisi upeaa kokea livenä.

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani esiintyy Yle Olohuone: Kaikki kotona live -lähetyksessä tänään perjantaina 27. maaliskuuta kello 19. Mukana ovat myös Ellinoora ja Pate Mustajärvi.