Kirja-arvio: Juice Leskinen tarinoi vedellä lantratun valkoviinin voimin – Radiosessioista kootun kirjan mehevimmät jutut on jo käyty läpi

Kustantajan mukaan muistelmat perustuvat ennen kuulemattomiin nauhoituksiin. Väite ei täysin pidä paikkaansa.

Into

Juice Leskinen kertoi kappaleidensa taustoja 40-tuntisessa radiokuunnelmassa vuonna 1989.
Juice Leskinen kertoi kappaleidensa taustoja 40-tuntisessa radiokuunnelmassa vuonna 1989.

Kaj Lipponen, Harri Tuominen & Waldemar Wallenius (toim.): Juice puhuu. Kootut muistelmat Vol. 1.

248 sivua. Into 2020.

Kun suomirockin senaattori Juice Leskinen oli noussut liki kuolleista maksakirroosin jälkeen syksyllä 1989, hän kävi siihenastisen uransa läpi tamperelaisen Radio 957:n 40-tuntisessa radiosarjassa. Levy levyltä ja kappale kappaleelta.

Harri Tuominen ja Waldemar Wallenius haastattelivat, ja Leskinen avasi kappaleiden taustoja ja lyriikkoja kostuttaen kurkkuaan vedellä lantratulla valkoviinillä.

”Pariin otteeseen jouduin keskeyttämään session taiteilijan päihtymyksen vuoksi. Ja seuraavalla rupeamalla otettiin kiltisti uusiksi siitä kohdasta, missä artikulointi oli vielä ollut hyväksyttävää.”

Kuten kirjan toimittajat toteavat, Leskisen ajatuksista löytyy särmää ja kielestä vivahteita. Lukija ei koskaan voi olla liian varma, käännytäänkö seuraavaksi silmää iskevän itsetehostuksen, yhteiskuntakritiikin, verbaalisen leikittelyn vai herkistymisen suuntaan.

Erityistä kirjassa on sitaatti, jossa muistutetaan, että Juice oli "savolainen viäräleuka". Lopullisen tulkinnan lauluistaan hän jätti aina kuulijalle.

Leskinen sai Juice-nimen jo lapsena

Kustantajan mukaan muistelmat perustuvat leikkaamattomiin haastattelunauhoihin, joita ei koskaan aiemmin ole päästetty julkisuuteen.

Ehkä näin tarkkaan ottaen on, mutta jos nauhat ovatkin pölyttyneet arkistossa, on niiden haastatteluja silti kuunneltu.

Mehevimmät jutut on jo käyty läpi, esimerkiksi Antti Heikkisen kiitetyssä Juice-elämäkerrassa Risainen elämä (Siltala 2014) – haastattelut asianmukaisesti lähdeluettelossa mainiten.

Kahteen osaan jaettujen muistelmien avauspuolisko kattaa vuodet 1972–1980. Toki välillä palataan myös debyyttilevyä kauemmas.

Pauli Matti Juhani Leskinen sai lempinimensä jo kymmenvuotiaana Juankoskella, kun naapurin pari vuotta vanhempi poika kutsui ”Jussia” englanninkirjan sanastosta löytämään Juice-nimellä.

+: Juicen kieli ja puherytmi on vangittu taitavasti tekstiin.

-: Kustantajan harhaanjohtava markkinointi.

Luetuimmat