Kaupunki haluaa Kouvolan teattereiden tekevän yhteistyötä – Liikunta- ja kulttuurijohtaja Vesa Toikan mukaan syynä on muutakin kuin kaupungin säästöpaineet

Säästöt: Kouvolan teatterin sekä Kuusankosken ja Anjalankosken teattereiden edustajat on kutsuttu tällä viikolla saman pöydän ääreen.

Sonja Ovaskainen

Kuusankosken teatteri on ammattijohtoinen, mutta yhdistyspohjainen teatteri.
Kuusankosken teatteri on ammattijohtoinen, mutta yhdistyspohjainen teatteri.

Kouvolan kaupunki haluaa alueen teatterit yhteistyöhön.

Kaupunki on kutsunut aiheesta keskustelemaan Kouvolan teatterin johtajan Tiina Luhtaniemen, Kuusankosken teatterin johtajan Karolina Eklund-Vuorelan ja Anjalankosken teatterin tuotantovastaavan Antero Raanojan.

Kouvolan liikunta- ja kulttuurijohtajan Vesa Toikan mukaan ensi torstain tapaamisen taustalla on osin konsulttiyhtiö Perlacon oy:n raportti, jota kaupunginhallitus käsitteli kokouksessaan marraskuussa. Raportissa Eero Laesterä esittää harkittavaksi mallia, jossa Kouvolalla olisi yksi ammattiteatteri ja tiivistetty harrastajateatteri.

– Emme kokoonnu ainoastaan säästösyistä. Haemme yhteistyömuotoja myös siksi, että järjestötyössä vapaaehtoiset tekijät alkavat ikääntyä ja toimijat vähenevät. Tämä koskee sekä kulttuuri- että liikuntapuolta, Toikka sanoo.

– Haluamme kuulla, mikä on teatterintekijöiden näkemys yhteistyöstä.

Millaista yhteistyötä teatterit sitten voisivat tehdä?

– En ole sellainen teatterialan osaaja, että voisin ottaa asiaan kantaa. Mutta kuuntelen mielenkiinnolla heidän ajatuksiaan.

Toikka tunnistaa yhtälön hankalaksi. Kouvolan teatteri on kaupungin osakeyhtiö, joka kuuluu valtionosuusjärjestelmän piiriin. Kuusankosken ja Anjalankosken teatterit ovat yhdistyspohjaisia harrastajateattereita. Kuusankosken teatteri on ammattijohtoinen.

– Nämä harrastajateatterit ovat itsellisiä toimijoita, joille kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia eli tällä hetkellä vuokra-avustuksia. Molemmat ovat tehneet erinomaista työtä, Toikka sanoo.

Kaikki kolme teatteria ovat joutuneet viime kuukausina pohtimaan säästötoimenpiteitä. Kaupunki leikkaa Kuusankosken ja Anjalankosken teattereiden vuotuisista avustuksista 20 prosenttia ja Kouvolan teatterilta 10 prosenttia.

Uusimmat uutiset