Korsuissa veisattiin, kotirintamalla purettiin ikävää lauluin – Talvisodan loppumista muistellaan Kouvolassa luentosarjassa, jota värittää musiikki

Näkökulmia Kouvolan historiaan -luentosarjan aiheena on talvisota.

Harri Teitto

Keijo Gärdström on Kouvolan seurakunnan kirkkoherra.
Keijo Gärdström on Kouvolan seurakunnan kirkkoherra.

Jussi Lopperi

Sakari Viinikainen tuntee erityisen hyvin Kouvolan historian.
Sakari Viinikainen tuntee erityisen hyvin Kouvolan historian.

Jussi Lopperi

kanttori Terhi Paukku on etsinyt luentosarjaa varten musiikkia sota-ajalta.
kanttori Terhi Paukku on etsinyt luentosarjaa varten musiikkia sota-ajalta.

Talvisodan päättymisestä tulee 13. maaliskuuta kuluneeksi 80 vuotta. Kouvolassa kuullaan tällä viikolla luentosarja Näkökulmia Kouvolan historiaan.

Talvisota-luentoja höystävät valokuvat ja musiikki. Kanttori Terhi Paukku soittaa pianoa ja lotta-asuun pukeutunut Teija Kapiainen laulaa.

Yksi tapahtuman järjestäjistä on Kouvolan seurakunta.

Paukun mukaan musiikki oli sotilaille tärkeä yhteishengen luoja.

– Veikkaan, että korsuissa on vihellelty ja laulettu. Virsiäkin on saatettu laulaa rohkeammin kuin nykyään, ja rukoilla.

Kouvolan seurakunnan kirkkoherran Keijo Gärdströmin mukaan musiikilla oli sota-aikana hoitava vaikutus sekä kotona että rintamalla.

– Lauluihin purettiin ikävää, Gärdström sanoo.

Kirkkoherra Gärdström luennoi sotahistoriasarjassa torstaina. Hänen aiheensa on Sankarivainajat.

– Ahdistus veljestä, pojasta ja puolisosta oli jatkuvasti läsnä. Papin pelko oli suuri.

Pihatietä kävelevä kirkonmies kun toi todennäköisesti suruviestin.

Joskus pappi osasi kertoa lohduttavia yksityiskohtia vainajan viimeisistä hetkistä. Sotilas oli saattanut pyytää pastoria tai taistelutovereitaan lukemaan tutun iltarukouksen tai Isä meidän.

– Näytän muutaman kuvan sankarihautajaisista.

Gärdströmin mukaan joukko venäläisiä vapaaehtoisia etsii edelleen sankarivainajia Taipaleenjoelta.

– Vuosittain sieltä joku löytyy.

Jos vainajan tuntolevy on jäljellä, hän pääsee lepäämään kotiseurakunnan multaan. Jos kaatunut jää tunnistamatta, hänet siunataan Lappeenrannassa Lappeen kirkon sankarihauta-alueelle.

– Esimerkiksi viime itsenäisyyspäivänä siunattiin Anjalankosken seurakunnassa Taipaleenjoelta löytynyt vainaja.

Luentosarjan tilaisuuksissa on aina kaksi puhujaa. Sakari Viinikainen luennoi keskiviikkona aiheesta Talvisodan aika Kouvolassa. Lisäksi Kalevi Sirèn puhuu otsikolla Kaatuneiden huolto talvisodassa.

Torstaina Viinikainen luennoi Kouvolasta talvisodan jälkeen.

Perjantaina järjestetään talvisodan päättymisen muistojuhla. Lääninpuistossa lasketaan seppele sankarivainajien muistomerkille kello 17, jonka jälkeen vuorossa on kahvitarjoilu Maria-salissa.

Luentosarjan päättää historioitsija Eeva Tammi aiheesta Vaikka viimeiseen mieheen, jos isänmaa vaatii – Nurmon eskadroonan vastaisku Äyräpäässä 5.3.1940.

Myös perjantain tilaisuudessa soi musiikki. Terhi Paukku säestää yhteislauluja ja Okko Lakkaa. Noble Brass -yhtye soittaa puhallinmusiikkia.

Luennot järjestetään 11.–12. maaliskuuta Kouvolan seurakuntakeskuksen Maria-salissa kello 18. Muistojuhla alkaa 13. maaliskuuta kello 17. Maria-salin kahvitarjoilun jälkeinen luento on Kouvolan Keskuskirkossa kello 18.