Antti Honkanen suorittaa asepalveluksen kitaran varressa — Varusmiessoittokunnassa pääsee esiintymään isoilla estradeilla, kuten Finlandia-talossa, Turun Logomossa ja kesäfestareilla

Soittokuntaan astuu vuosittain yksi, noin 100 hengen saapumiserä tammikuussa. Musiikin harrastajien lisäksi soittokuntaan voivat hakea mediaosaajat sekä valo- ja ääniteknikot.

Puolustusvoimat/ Toni Pakarinen

Lappeenrantalainen Antti Honkanen suorittaa parhaillaan asepalvelustaan Varusmiessoittokunnassa. Hänen mukaansa soittokunnassa pääsee esiintymään ja tekemään musiikkia monipuolisesti.
Lappeenrantalainen Antti Honkanen suorittaa parhaillaan asepalvelustaan Varusmiessoittokunnassa. Hänen mukaansa soittokunnassa pääsee esiintymään ja tekemään musiikkia monipuolisesti.

Millaista olisi suorittaa intti esiintymällä isoilla estradeilla, kuten Finlandia-talossa, Lahden Sibelius-talossa ja Turun Logomossa? Varusmiessoittokunnassa tämä on mahdollista.

— Aika moni pääsee elämänsä ensimmäistä kertaa isoille estradeille ja kiertueille. Kyllä se on heille elämys, arvioi Puolustusvoimien ylikapellimestari Jyrki Koskinen.

Puolustusvoimien varusmiessoittokuntaan valitaan vuosittain noin sata nuorta muusikkoa. Asepalveluksen voi suorittaa lähes soittimella kuin soittimella. Sadan hengen porukasta muodostetaan erilaisia kokoonpanoja klassisesta orkesterista showbändiin, joten kaikenlaisille soittimille on käyttöä.

— Uutta on, että viime vuosina etenkin jousisoittajat ovat löytäneet Varusmiessoittokunnan. Meillä toimii nyt kolmatta vuotta oma jousiorkesteri, Koskinen kertoo.

Puolustusvoimat/ Joonatan Järvinen

Varusmiessoittokunnan Hyvää ja kaunista -kiertueella kuullaan suomalaista poppia ja rockia.
Varusmiessoittokunnan Hyvää ja kaunista -kiertueella kuullaan suomalaista poppia ja rockia.

Soittokunnan konserttikalenterissa on vuosittain toistasataa tapahtumaa kansainvälisistä tattootapahtumista ohimarsseihin, kesäkiertueisiin ja massiivisiin konserttikiertueisiin.

Esimerkiksi kevääksi on valmisteltu viisi erilaista konserttikiertuetta. On klassista Carmina Buranaa, mutta myös poppia ja rockia, jota kuullaan esimerkiksi tulevana sunnuntaina Lappeenrantaan saapuvalla Hyvää ja kaunista -kiertueella.

Ensi syksynä koko 100-henkinen Varusmiessoittokunta kiertää maan isoimpia estradeja 70's-teemalla.

— Soittokunnan sisällä kiertuetta nimitetään loppusodaksi. Vaativalla rundilla nuoret saavat kokeilla, miten hermo kestää.

Soittokuntaan päästäkseen on läpäistävä pääsykoe. Hakija antaa soitto- tai laulunäytteen, eli esittää itse valitun kappaleen sekä lautakunnan valitseman laulun, joka pitää pystyä soittamaan suoraan nuoteista. Musiikkiopiston tutkintoja tai teoriaopintoja ei edellytetä.

— Ratkaisevaa on käytännön osaaminen. Esimerkiksi joku laulaja tai bändisoittimen soittaja saattaa olla itseoppinut, mutta silti hyvin taitava, Koskinen sanoo.

Hakijoiden määrä vaihtelee, mutta on parhaimmillaan ollut yli 300. Soittokuntaan haluavan pitää kuitenkin olla ajoissa asialla. Esimerkiksi vuoden 2019 saapumiserään piti hakea viime vuoden loppuun mennessä, ja pääsykokeet järjestetään nyt huhtikuussa.

Puolustusvoimat / Toni Pakarinen

Kitaristi Antti Honkanen on alun perin taidekoulu Estradin kasvatteja. 
Kitaristi Antti Honkanen on alun perin taidekoulu Estradin kasvatteja. 

20-vuotias lappeenrantalainen kitaristi ja laulaja Antti Honkanen kuuluu Varusmiessoittokunnan showbändiin, joka on tunnettu energisestä menostaan. Honkanen aloitti kitaraopinnot taidekoulu Estradissa alle kymmenvuotiaana ja bändisoittamisenkin jo varhaisteininä. Lisäksi hän opiskelee nykyisin musiikkiopistossa pianonsoittoa.

Tammikuussa armeijan leipiin astunut Honkanen on ollut Varusmiessoittokuntaan kaikin tavoin tyytyväinen.

— Moni tuttuni on ollut Varusmiessoittokunnassa ja suositellut, miten monipuolisesti täällä saa tehdä musiikkia. Näin todellakin on.

Vaikka kullakin bändillä on vetäjänsä, Honkasen mukaan varusmiessoittajat saavat vapautta ja kannustusta esimerkiksi kappaleiden sovittamisessa.

Koska Varusmiessoittokunnassa pääsee kokeilemaan kaikenlaista, moni löytääkin itsestään uusia vahvuuksia ja innostuu uusista jutuista.

Jyrki Koskinen muistelee, kuinka esimerkiksi Osmo Ikonen valittiin aikoinaan mukaan sellistinä, mutta kuinka hän varusmiehenä aloittikin laulajan uran.

Jazzmuusikko ja moniosaaja Sami Pitkämö innostui Varusmiessoittokunnassa showbändin liidaamisesta ja sovittamisesta.

Muusikoille on tarjolla myös oma aliupseerikoulutus, jossa voi saada esimerkiksi kapellimestari- tai äänenjohtajakoulutusta.

Puolustusvoimien varusmiessoittokunta

Soittokuntaan astuu vuosittain yksi, noin 100 hengen saapumiserä tammikuussa. Parhaillaan voi hakea vuoden 2020 saapumiserään.

Varusmiessoittokunta sijaitsee panssariprikaatissa Hattulan Parolannummella. Pitkälle edistyneitä soittajia voidaan sijoittaa myös Puolustusvoimien ammattiorkestereihin, kuten Rakuunasoittokuntaan.

Soittokuntaan voivat hakea laulajat, puhaltajat, lyömäsoittajat, jousisoittajat, kosketinsoittajat ja haitaristit, kitaristit, basistit ja kapellimestarit, mutta myös media- ja viestintäalan osaajat, videokuvaajat sekä ääni- ja valoteknikot.

Valintakokeet järjestetään Parolannumella huhtikuussa. Valintalautakunta koostuu ammattimuusikoista.

Lukuisat suomalaiset muusikot ovat suorittaneet asepalveluksensa Varusmiessoittokunnassa, kuten Pete Parkkonen, Mikael Konttinen, Valtteri Torikka, Marzi Nyman, Osmo Ikonen, Maria Tyyster...

Jyrki Koskisen mukaan suuri osa varusmiehistä haluaa hyödyntää mahdollisuuden. Soittokunta on myös erinomainen paikka verkostoitua.

— Palveluksen aikana ryhmä kiinteytyy todella tiiviiksi kokonaisuudeksi. Kotiutumisen jälkeen palveluksensa suorittaneille jää elämän kestoiset ystävyyssuhteet ja valtava määrä muusikkokontakteja.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset